Demirtaş’ın Londra konuşmasındaki satır altları

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı geçen pazar izleyenler arasındaydım. Demirtaş, akıcı sade ve anlaşılır bir konuşma yaptı. Konuşmasında “Neden HDP?” sorusuna yanıt aradı ve cumhurbaşkanı ile AKP’nin demogajisine açıklık getirerek “Devlet” ve “halk” arasındaki farkı bir güzel anlattı.

“Devlet başka, halk başka” diyen Demirtaş, “Devlet kavramı halka kutsal yansıtılıyor. Devlet katliam yapar, işkence yapar siz ağzınızı açıp bir şey söyleyemezsiniz. Biz bu ‘yarı tanrı’ anlayışını değiştirmeye çalışıyoruz. Devleti insan omzu hizasına indireceğiz. Devlet içinden destek alan IŞİD, katliam yapabiliyor ve bize ‘siz devleti eleştiremezsiniz’ deniliyor. Bizim devleti eleştirmemiz de ‘halka düşmanlık’ olarak anlatılıyor” diye konuştu.

Demirtaş’ın siyasette çok karıştırılan bu iki kavrama açıklık getirmesi çok önemliydi.

“Robotların sizi yönetmesini ister misiniz” diye sorsalar sanırım kimse “Evet” demez. İşte ”devlet” de kurumları olan bir düzenek, bir aygıt. İktidarları bile kendisine uyduran robotik yapı. Ona göre aslolan halk değil, bu karmaşık yapının sorunsuz işlemesi.

***

Kendilerini “sosyal demokrat” olarak tanımlayan pek çok CHP destekcisi ya da iyi niyetli “ulusalcı” kesim de bu ayırımın farkında değil. Neden mi? Anlatayım…

Londra’da yaşayan Türkiye kökenli bir Ermeni arkadaşla yüz yıl önceki Ermeni Techiri üzerinde konuşuyorduk. Ona padişah Abdülhamit ve sonrasındaki İttihat ve Terakki’nin kadim Anadolu halkı Ermenilere yaptığı katliamdan dolayı çok üzgün olduğumu ve katillerden bir Türk olarak davacı olduğumu söyledim.

Ermeni dost, o dönemdeki sert kanunlara rağmen yaşamlarını tehlikeye atarak Ermeni komşularını evlerinde saklayan Türk halkına minnet borçları olduğunu, yalnızca devletten davacı olduğunu söyledi. Halk ve devlet kavramını net bir şekilde ayırt eden bu dost yüreğime su serpti. Çünkü o katliam halka maledilmeye çalışılıyor ve masum halkı kendisini savunmaya zorluyor. Sözünü ettiğim arkadaşlarım da bu tuzağa düşüyor. Düşmekle kalmıyor, Abdülhamit’in varisi Tayyip Erdoğan’ın da değirmenine su taşıyorlar…

Ermeni düşmanı Abdülhamit ve Anadolu’nun bu kadim halkının techirde katledilmesini sağlayan İttihat Terakki anlayışı bugün Tayyip Erdoğan ile iktidarda. Devletin Ermenilerle ilgili resmi tezini savunmak, Abdülhamit ve İttihat Terakki’nin suçuna ortaklık anlamındadır. Devlet başka, halk başka…

***

Demirtaş Londra’da “devlet” ve “halk” ayırımını net olarak ortaya koyarak, Cizre’de Kürt bir annenin ölen çocuğunu buzdolabında tutmak zorunda kalmasından Türk halkının değil Türk devletinin sorumlu olduğu mesajı da heyecanlı Kürt gençlerine vermiş oldu.

Demirtaş’ın “Türkün Kürde, Kürdün Türke düşmanlığı olamaz!” sözü de her ne kadar kulağa slogan gibi gelse de bir gerçeği yansıtıyordu. Türkiye’de 40 yıl boyunca devlet ile PKK savaştı, iki halk savaşmadı. Savaşsaydı adına iç savaş denirdi ve kan gövdeyi götürür, milyonlar ölürdü.

HDP Eş Genel Başkanı’nın dikkate alınması gereken bir diğer vurgusu da Kürt sorununun demokratik yollarla çözme sözüydü. HDP bu bağlamda da bir şans olarak görülmeli” diye düşünüyorum. Şiddet, devlet, halk gibi kavramlar netleştikce sorunların kaynakları ve çözümleri de netleşiyor. HDP “kesinlikle doğru bir adres” diyorum.

1084780cookie-checkDemirtaş’ın Londra konuşmasındaki satır altları
Önceki haber“Allah korusun IŞİD size de saldırabilir”
Sonraki haberErol Parlak ile geleneksel müzik
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.