‘Demokrasi adına çirkin buldum’

Başbakan Erdoğan, (İrticayla Mücadele Eylem Planı ile ilgili sonrasında çıkan internet siteleriyle ilgili direktifler hakkında çalışma başlatıldığı duyumları) ”Sürece yönelik olarak, tabii şu anda arkadaşlarım konu üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Burada bugüne kadar neler oldu, neler olmadı, bunların hepsi şu anda masaya yatırıldı. Hepsi inceleniyor” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Aydın Menderes’i İncek Alacaatlı köyü Çakırbeyi villalarındaki evinde ziyaret etti.
Erdoğan, bu sırada Aydın Menderes ile röportaj için evinde bulunan özel bir televizyonun canlı yayın programına katılarak soruları cevaplandırdı.

Erdoğan, ”TBMM’de Demokratik Açılım çalışmalarıyla ilgili oturumda muhalefetin takındığı tavrı, pankart açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, şunları söyledi:

”Parlamento’daki tabloları Türk demokrasisi adına çok çirkin buldum. Bunu yaşamak istemezdim. Yaşayınca da milletimin özellikle partilerin yapılarını görmesi bakımından anlamlı oldu. Bundan uzun bir süre önce izleyiciler arasında böyle bir pankart açma olayı yaşanmıştı. TBMM’de o zaman tabii açılan davalar neticesinde yanılmıyorsam bir 3 yıl gibi bir mahkumiyet söz konusu olmuştu. Bugün ise tabii Cumhuriyet Halk Partisi sorulduğu zaman ‘Biz Türk siyasetinin duayeniyiz’ demelerine rağmen İç Tüzüğe tamamıyla ters olan böyle bir yanlışı adeta bir miting meydanına genel kurulu çevirme gayretleri… Bir taraftan 10 Kasım’da ‘böyle bir görüşme yapılmasın’ derken, böyle bir tabloyu burada Parlamento’ya ve Türk halkına yaşatmaları çok çirkin oldu. Ben özellikle Türk demokrasisi adına üzüldüm. Çünkü Türk demokrasisi bunları görmemeli, yaşamamalı.”

Erdoğan, muhalefetin yanlışları ortaya koyarken katkı yapmayı da ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Çünkü muhalefetin görevi beyaza kara, karaya beyaz demek değildir. Muhalefet aynı zamanda iktidara katkı sağlar. Yeri geldiği zaman eleştirilerini yapar. Zaten demokraside muhalefetsiz iktidar olmaz. İki tane bunun unsuru vardır. Birisi iktidardır, birisi muhalefettir. Birisi olmadığı zaman o demokrasi eksik demokrasidir. Biz bunu böyle görüyoruz. Bu eksiği gidermek istiyoruz, ama ne yazık ki üzerimizde iki tane görev var. İktidar da biziz, muhalefet de biziz. Böyle bir yapıyla karşı karşıyayız. Temenni ederim ki bunu aşarız. Tabii zorlukları biliyoruz, bu zorlukları bile bile önümüzdeki süreci 2011’e kadar sabırla, adeta böyle çelikten sinirle inşallah götüreceğiz.”

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

”DP-Anavatan birleşmesinin muhalefet boşluğunu doldurup dolduramayacağına” yönelik bir soru üzerine Erdoğan, Aydın Menderes’in konuya ilişkin görüşünü merak ettiğini söyledi.

Sunucunun ”Aydın Bey çok ümitli görmüyor açıkçası” demesi üzerine Erdoğan, gülerek, ”O zaman benim birşey söylememe gerek yok. Onları benden çok daha iyi tanır” dedi.

Başbakan Erdoğan, ”İrticayla Mücadele Eylem Planı ile ilgili sonrasında çıkan internet siteleriyle ilgili bazı direktifle askerden verilen teklifler hakkında çalışma başlattığınız yönünde duyum aldık. Bu konuda bir çalışmanız var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

”Sürece yönelik olarak, tabii şu anda arkadaşlarım konu üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Burada bugüne kadar neler oldu, neler olmadı, bunların hepsi şu anda masaya yatırıldı. Hepsi inceleniyor. Bu arada tabii aynı şekilde de Silahlı Kuvvetlerimizle de zaten irtibat halindeyiz. Nerede ne tür eksikler var? Yapılmış, yapılmamış. Bunların üzerinde duruyoruz. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetlerimiz devletimizin güçlü unsurlarından, organlarından bir tanesi ve tahribe gelmez. Tahribin yapılması doğru değildir diye düşünüyorum. Onun için de bunu bir lüks haline getirenler var, ama Türkiye böyle bir lüksü kaldırmaz. Bunu görmemiz lazım. Onun için de güç birliği, el birliği yapmamız lazım ama bu kurumlarımız arasında da yanlışları olanları, lekeli olanları da asla barındırmamamız lazım. Bu Silahlı Kuvvetlerimizde olabilir, bu diğer güvenlik örgütlerimizde diğer tüm devletin birimleri içinde olabilir. Ne kadar yanlış tipler varsa, yanlış insan varsa bunları devlet olarak ayıklamamız lazım ki… Yarınların Türkiye’si güçlü bir devlet eliyle yürüyecektir, kurulacaktır. Buna inanıyorum ve bunun adımlarını da kararlı bir şekilde atıyoruz.”

Erdoğan, ”Sürpriz ziyaretlere nasıl zaman buluyorsunuz?” sorusuna ”Bunlara zaman bulamayacaksanız bu işi yapmayacaksınız, olay bu kadar basit” yanıtını verdi.

ATATÜRK İSTİSMARI

Öte yandan, Başbakan Erdoğan, görüşmelerin ardından TBMM’den ayrılırken de gazetecilerin CHP’lilerin genel kurulda pankart açmasıyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Erdoğan, şunları söyledi:

”Genel kurulda ortaya çıkan tablo aslında Parlamento İçtüzüğüyle hiç uyumlu olmayan, tamamen buna ters, tamamen bir istismar tablosunun orada tecelli etmesidir. Zaten CHP’nin grup olarak, geçmişinden bugüne yapmış olduğu uygulamalarda bunu görürsünüz. Sürekli olarak Atatürk’ü istismarı görürsünüz. Geçmişte birkaç kez Parlamento konuşmalarımda da ifade ettim, aynı uygulamayı burada gördük. Bir defa İçtüzüğün çiğnenerek bu tür uygulamalar yapılması onlara bir şey kazandırmayacağı gibi, onlar tıynetlerinin gereklerini ortaya koymuşlardır. Bundan sonrasını öyle zannediyorum ki TBMM Başkanlığının yapması gerekir. Herhalde kameralardan tespitlerle de İçtüzük uygulaması Meclis Başkanlığı tarafından yapılmazsa daha sonra çok farklı, çok daha çirkin görüntülere zaman içerisinde şahit olabiliriz. Nitekim geçmişte seyirciler arasında böyle bir pankart açma olayı söz konusu olmuştu ve yargı süresinde de yanılmıyorsam ciddi bir mahkumiyet kararı o pankart olayından çıkmıştı. Biz, bu sürecin ayrıca takipçisi olacağız.”

1223810cookie-check‘Demokrasi adına çirkin buldum’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.