“Demokratik Türkiye’yi kurunca sizleri geri çağıracağız”

Wood Green’de Dominion Centre’de Pazar günü saat 3.30 ve 6.30’da sahneye çıkan Demirtaş’ı toplam 5 bine yakın katılımcı çoşkuyla izledi. Salonda yalnızca HDP bayraklarının yer aldığı ve katılımcıların PKK ve Apo’yu öven sloganların atmadığı gözlendi.

Ankara’daki patlamada ölenler başta olmak üzere katliamlarda ölenlerin anısına yapılan 1 dakikalık saygı duruşu sonrasında izleyicilerin ayaktaki alkışları eşliğinde sahneye çıkan Demirtaş, Türkiye’nin zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek söze başladı.

Uygarlıkların beşiği Mezapotamya’ya acı ekilip biçildiğini belirten Demirtaş, “İnsan olan alışamaz ama bir o kadar da direniş var” dedi.

“HER OY BİR TALİMATTIR”

Demirtaş, 7 Haziran seçimlerinde HDP’yi Birleşik Krallık’ta rekor kırarak birinci parti yaptığı için seçmene teşekkür etti.

Birleşik Krallık’tan gelen her bir oyun kendilerine talimat olduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı, “Bir oy bir zarftan ibaret değildir, bunun anlamı ‘Biz Türküz, Kürdüz, Ermeniyiz, Lazız, Çerkeziz, Arabız ama kardeşiz’ demektir. Ortadoğu’nun parçalanmışlığına karşın, sizler birlik ve beraberliğimizi yansıttığınız” dedi.

Demirtaş, AKP’nin kendisine oy vermeyenleri düşman gördüğünü öne sürerek, HDP’yi barış, kardeşlik, özgürlük ve demokrasi kaavramlarını layıkıyla doldurabilecek tek parti olarak tanımladı.

“DEVLET BAŞKA, HALK BAŞKA”

“Devlet başka, halk başka” diyen Demirtaş şunları söyledi:

“Devlet halka kutsal yansıtılıyor. Devlet katliam yapar, işkence yapar siz ağzınızı açıp bir şey söyleyemezsiniz. Biz bu ‘yarı tanrı’ anlayışını değiştirmeye çalışıyoruz. Devleti insan omzu hizasına indireceğiz. Devlet içinden destek alan IŞİD katliam yapabiliyor ve bize ‘siz devleti eleştiremezsiniz’ deniliyor. Bizim devleti eleştirmemiz de ‘halka düşmanlık’ olarak anlatıyorlar.”

Demirtaş Dersim Katliamı’ndan Gezi saldırılarına örnekler vererek, “Bilmesek, inanmasak söylemeyiz Katildir! Bu devlet katildir! Katliam yapar üstelik üstünü örtmekte de bir numaradır. Medya da dahil herkesin gözü önünde 400’e yakın Kürt işyeri ve parti binamız kundaklandı, saldırıya uğradı ama tek bir kişiye, ‘o da bana’ soruşturma açıldı” dedi.

“DEMOKRATİK TÜRKİYE VAADEDİYORUZ”

“Biz bütün Türkiye toplumuna demokratik devlet vaadediyoruz” diyen Eş Genel Başkan, “Birlikte mücadele ediyoruz, birlikte kazanalım ki birlikte yaşayabilelim” diye konuştu.

Demirtaş, Türkiye’nin “Alevilerin Muharrem Orucu”nu örnek vererek Türkiye’de devletin vatandaşlarına eşit davranmadığını kendisinden olmayanı görmemezlikten geldiğini vurgulayarak, “Biri stajyer yalancı, diğeri ayaküstü 10 yalan birden söylüyor” diyerek isim vermeden Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nı eleştirdi.

“GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYORUZ!”

“Yayancının mumu yatsıya kadar” diyen Demirtaş, “7 Haziran olmadı ama bu mum 1 Kasım’a kadar yanacak. Sonra ne olacak? Birlikte mücadele için çok gecikmiştik. Şimdi o eksiğimizi giderdik. Faşizme karşı omuz omuza beraber mücadele ederek gümbür gümbür geliyoruz!” dedi.

Demirtaş, HDP’yi bütün ilericilerin “ortak partisi”, “çatısı” olarak niteleyerek “Türkün Kürde, Kürdün Türke düşmanlığı olamaz! Bizler faşizme, ırkçılığa bel bağlayanlarla değil, ancak çoğulcu demokrasilerde beraber yaşayabiliriz” diye devam etti.

“SİZİ GERİ ÇAĞIRACAĞIZ”

Konuşması sloganlarla sık sız kesilen Eş Genel Başkan iktidarda yer almaları durumunda, “Savaşı durduracağız, Kürt sorununu demokratik yollarla çözeceğiz, demokratik sivil bir anayasa yapacağız. O zaman yurt dışında yaşayan sizleri de demokratik bir Türkiye’ye memleketinize geri çağıracağız. Oylarınızı mutlaka kullanınız ve sahip çıkınız” diye devam etti.

855420cookie-check“Demokratik Türkiye’yi kurunca sizleri geri çağıracağız”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.