Deniz Gezmiş ve arkadaşları hasretle anılıyor

6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan yarın mezarları başında anılacak.

6 Mayıs’ta 3 devrimci için Türkiye, Kıbrıs ve yurtdışında da anma törenleri düzenlenecek…

68’liler Birliği Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Yaşamlarını bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm yoluna adamış, baskı, sömürü ve her türlü gericiliğe karşı omuz omuza savaşım verirken emperyalizm ve onun işbirlikçi siyasal erki tarafından idam edilmiş Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ı idamlarının 41.yılında saygı ve özlemle anıyoruz” denildi.

Vakıf tarafından organize edilen etkinlikler siyasi partiler, sendikalar, Oda ve meslek kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin de etkin bir biçimde katılımıyla, bugün saat 12.00’de Gümüşsuyu İTÜ önünde flama altında toplanılıp, kitlesel açık hava basın toplantısı yapmak üzere Dolmabahçe Rıhtımı’na yapılacak yürüyüş ile başlayacak.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 41. yıldönümünde Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen törenlerle de anılacak.

EMEP’DEN AÇIKLAMA

EMEP de şu açıklamayı yaptı:

“6 Mayıs 1972’de idam edilen 68 gençlik hareketi önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ölüm yıldönümü olan 6 Mayıs saat 18’de kitlesel bir yürüyüşle anma gerçekleştireceğiz.

Galatasaray Lisesi önünde toplanarak Dolmabahçe’ye yürüyüşle başlayacak etkinliğimiz, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in de katılımı ile, Dolmabahçe’de gerçekleştireceğimiz anma ile son bulacaktır.”

İSTANBUL’DAKİ İLK ANMAYA MÜDAHALE

Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi bir grup, pazar günü Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ölüm yıl dönümü nedeniyle, Taksim Meydanı’nda anma düzenlemek isteyince polis gruba müdahale etti.

TKP üyesi yaklaşık 50 kişilik grup, saat 16.30 sıralarında Taksim Meydanı’nda 6 Mayıs 1972’de asılan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak için, eylem yapmak istedi. Polis, grubu dağılmaları yönünde uyardıktan sonra biber gazı ve tazyikli su sıkarak müdahale etti. Eylemciler de ara sokaklara kaçarak, peşlerinden gelen polise taş attı. Bunun üzerine gruplara ayrılan çevik kuvvet ekipleri sokaklarda eylemcilerin peşine düştü. Polis, önce İmam Adnan Sokak ve ardından da Tarlabaşı Bulvarı üzerinde yaşanan kovalamaca sırasında onlarca eylemciye gözaltına aldı. Atılan taşlardan yaralanan polisler de ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

DENİZ GEZMİŞ?

1947 yılında Ankara’da doğdu.Liseyi İstanbul’da okudu.1966’da İÜ Hukuk Fakültesi’ne girdi.Kısa sürede gençlik eylemlerinde öne çıktı.

TİP’de çalıştı.1968’de Devrimci Hukuklular Örgütü’nü kurdu.Amerikan 6.Filosu’nu protesto eylemlerine katıldı ve İstanbul Üniversitesi’nin işgaline öncülük etti.

DÖB’ün kurucuları arasında yer aldı.Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşü’nü tertipledi.

1969’da Filistin’e gitti, gerilla eğitimi gördü.THKO örgütünü kurdu.Örgütün ilk eylemi olan İşbankası Ankara Emek Şubesi soygununa katıldı.

Yine Ankara’daki Balgat Amerikan Üssü’nden dört Amerikalının kaçırılması eylemine katıldı.

Sivas Gemerek’te çatışmada yakalandı.Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde idam edildi.

1381330cookie-checkDeniz Gezmiş ve arkadaşları hasretle anılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.