Deniz uzak olsa da uçak gemisi alırız…

Wyoming Eyalet Meclisi’nde oylanıp kesinleşen 85 numaralı yasa, ¨Diğer eyaletler bizi rahatsız ederse, onlara karşı kendi ordumuzu kurarız, hatta uçak gemisi dahi alırız¨ diye hazırlanmıştı. Ne var ki Wyoming’in denize kıyısı olmadığından uçak gemisini nerede kullanacağı Amerikalıların kafasını karıştırdı.

Cheyenne kızılderili halkın yakın zamanlara kadar nüfusun büyük kısmını oluşturduğu Wyoming’de yasalaşan 85 nolu karar, eyalete bir doğal afet veya başka ülkelerden saldırı gibi durumlarda ordu kurmak yetkisi veriyor. Fakat, ABD’nin 50 eyaleti arasında sıkışıp kalmış bulunan Wyoming’e komşu olan öteki Amerikan eyaletleri dışında saldırabilecek bir ¨ülke¨ bulunmuyor.

Wyoming böyle bir saldırıya karşı silahlanmak, ordu kurmak, kendi parasını yürürlüğe sokmak, savaş araçları ve uçakları almak gibi maddeleri sıralayıp bunları yasalaştırırken aşırıya kaçmış olmalı ki, ¨Uçak gemisi alıp savaşa hazır olmak¨ biçiminde bir ayrıntıyı da yasaya ekledi. Pasifik Okyanusu’na uzakta ve iki bin beşyüz kilometre denizden içerde olan ve deniz yüzü nedir hiç bilmeyen Wyoming’in bu kararıyla, Federal Başkent Washington’da bulunan federaller bol bol dalga geçti.

1536360cookie-checkDeniz uzak olsa da uçak gemisi alırız…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.