Denizi Olmayan Paraguay, Deniz Piyadesini Devreye Soktu

Paraguay, 2005 yılında, Kuzeydeki Kolombiya’nın güçlü gerilla militan ordusu FARC’a hevesle ve benzeri bir yapılanmayla kurulmuş, önceleri önemsenmemiş ve şimdi Amazon Ormanları içindeki ıssız arazide saklanıp terörist eylem yapan Paraguay Halk Ordusu-Ejercito del Pueblo Paraguayo meselesini ciddiye almaya başladı.

Evvelinde ¨Bir avuç maceraperest, kendilerini Che Guevara zanneden çapulcular!¨ diye adlandırılan gerillacılar şimdi baş edilemez hale gelince, Paraguay Ordusu ve kırsal alanda hizmet gösteren jandarma benzeri özel kolluk kuvvetleri yetersiz kaldı.

Gerçekten de EPP adıyla anılan yüz kişilik hareketin temel felsefesi ¨Che Guevaracı siyaset¨ olarak belirtiliyordu.

EPP’nin kendine ait esrar-Amerikan Marijuanası tarlaları olduğu, kokain imalatı yaptığı ve uluslararası uyuşturucu çeteleriyle işbirliğinde kalıp buradan para kazanmakla silahlandığını söyleyen Paraguay otoritelerine karşılık gerilla sözcüsü Horacio Vartes, basına açıklama gönderip, ¨Devrimden sonra uyuşturucuya karşı mücadele vereceklerine söz verdi¨ ve ¨… ancak devrimin bu aşamasında Makyevelist bir politika izleyerek para kaynaklarına ulaşmak için her yolu denediklerini de¨ söylemesi dikkati çekiyordu.

EPP bugüne kadar aralarında eski Başkan Raul Cubas’ın kızı da olmak üzere çok sayıda insanı kaçırmış, fidye talep etmiş, birçoklarını ise Amazon’larda kurşuna dizmişti. Bütün bunları Paraguay İhtilali adına yapan EPP’ye karşı düzenli ordu kuvvetleri başa çıkamayınca son olarak Paraguay Silahlı Kuvvetleri içinde olup sürekli Atlantik Okyanusunda eğitim gören Deniz Piyadesinin Amazon’lara gönderileceği duyuruldu.

Deniz Piyadesinin özel harekât birimi olarak yetiştirilmesini dikkate alan askerî kurmaylar bundan sonrasına ümitle bakıyor.

Denize kıyısı olmamakla beraber, Amazonlardaki kaynağından çıkıp Arjantin’in Buenos Aries limanında Okyanusa dökülen 5 bin km.lik Parana Nehrini kullanıp yıllardır denize açılan Paraguay Deniz Kuvvetleri bu ısrarlı çabasının karşılığını denizlerde değil, bundan sonra Amazon Ormanları ve dağlık-platolarda gerilla avında arayacak.

Öte yandan denizi olmayan Paraguay’ın, ırmak ve su yollarını izleyip Okyanus’a giderek orada eğitim yapan 300 kişilik Deniz Piyadesi, dünyada bir ilke ait örnek olarak ilgi çekiyor. Amazonların zehirli yılanlarına, börtü böceğine karşı şerbetli olan Deniz Piyadesi sık sık meydanlara çıkıp gösteri de yapıyor ve ¨içerideki düşmana¨ göz dağı veriyor.

1575840cookie-checkDenizi Olmayan Paraguay, Deniz Piyadesini Devreye Soktu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.