Deniz’lere gidin bu yaz

İnsanı, doğadaki coğrafik bir oluşumla kıyaslama gereksinimi duyduğumda, yapabileceğim en güzel eşleştirme, insanın denize benzediği saptamasıdır. Dünyanın tüm insanları betimlemesinin en gerçekçi karşılığı, dünyanın tüm denizleri saptamasıdır. Her ikisi de; enginliğin, sonsuzluğun ve başını alıp biryerlere gitmenin karşılığıdır. Deniz ve insan; nerede başlar, nerede biter sorusunun yanıtı yoktur bende. Onlar heryerde başlar ve onların bittiği hiç bir yer yoktur. Onlar için bitiş; sonsuzluğun diğer adıdır.

İnsanın derinlikleri, zengin sonsuz açılımlar verir. Git gidebildiğin kadar, bütün çabana,bütün uğraşına rağmen, varamazsın son denilen noktaya. Bu saptamanın aynısını denizler içinde yapmak olasıdır. Her adımda; değisik zenginlikler, her kulaçta; değişik renkler renk cümbüşü karşılar seni. Renkler renkler ve yine renkler vardır derinliklerde.

Gidebildiğin yere kadar git. Git ki gözün önde kalmasın benim yaşam düsturümdür.

Deniz ve insanın sınırlarını çizebilirmisiniz? Bilebilir misiniz bir insan ve bir deniz nerede başlar ve nerede biter? Bana, Karadeniz’in nerede başlayıp nerede bittiğinin yanıtını verebilir misinizin? Sakın! coğrafya kitaplarına bakıp, başladığı yer burası, bittiği yer burasıdır diye yanıtlamaya çalışmayın…yanlış ve yanıltıcı olur.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Geçen yaz, Ağustos sıcağında altınkumlarında Akdenizin; hüznü ilmik ilmik doyasıya yaşarken, ayağım şimdiye değim hiç tatmadığım değisik renklere dolandı. Bildiğim yörelerin hiç birinde görmediğim, hiç alışık olmadığım değişik türden renklere.

  • Sen kimsin?

  • Ben buraların yabancısıyım.

  • Ya sen

  • Ben de yabancıyım aslına bakarsan….senin gibi.

Gözlerime, gözlerimin derinlerine denizin sonsuzluguna dalar gibi baktı ve şiir okumaya başladı- hiçbir neden yoktu aslında-. Şiirin her mısrası,antik çağlardan başlayıp günümüze süzülüyor ve geleceğe akıyordu.

Yabancıyım ben, yol yordam bilmem.

Belli seninde geçmemiş yolların buralardan benim gibi

Gel gidelim yeni yollara seninle

Denizlere çıkan yollara

Ben buraların yabancısı, yersiz yurtsuz.

Belli seninde geçmemis yılların buralarda.

Denizlere varan.

Yeni yollara düşelim

Nasıl olursa olsun, umrumda değil.

Binelim bulutlara , yelken açalım denizlere.

Gel

Tut elimden.

Yol yordam bilmem ben

Derin denizlerden aşina iki hüzün gibi, birbirini çoktan beri görmeyen eski iki dost gibi, birbirimizi çağlardır tanır gibiydik.Ben; Karadeniz’in soğuk, delişmen suları, O; Akdeniz’in tuzlu,efkarlı,sakin damlaları.Ne ben Karadeniz’dim artık ne de o Akdeniz .. Hadi bakalım yanıtlayın- yanıtlayabilirseniz- Derinliklerde bulusan bu iki damla hangi deniz di? Yeni denizler, yeni enginlikler oluşmuştu bizden…

İnsanlar dünyanın heryerinden,değişik renklerde,değişik dillerde bir bütün olabiliyor bunu becerebiliyordu. Yeni bir harmoni, yeni bir tat oluşmakta, oluşmalı.

İnsanların ve Denizlerin kaynaşmasını engelliyemiyecekler. Ne Denizlerin ne de insanlığın engin yapılanmasını, yeniden oluşma sürecini hiç bir güç durduramıyacak.

Denizlerin ve insanların sınırsız zenginlikleri dünyamız var oldukça yeni oluşumlar yaratacak. Güzellikler yaratma süreçleri hep sürecek. Sürmeli.

Bu yaz Akdenizin altınkumlarında, hüzünle sarhoş, kederli, dünyanin size haksızlık, ama çok haksızlık yaptığını düşünüp, kendinize ve dünyaya kırgın, umarsız, anasına avradına küfredin dünyanın. Bir rüzgarın sizi yalazladığını duyumsuyacaksınız. Ayağa kalkın, esintinin peşi sıra yürüyün. Çevrenizdeki kalabalığa hiç aldırmadan, onları hic duymadan, onların sizi bunaltan, küçülten,daraltan hiçliğine siktir çekerek, esintiyi takip edin. Ağır ağır renk cümbusü derinliklere çekecek esinti sizi. Denizler dünyanın her yerinden;Mars denizinin karanlık tatsız, kuzey kutbunun soğuk titretici, Akdenizin tuzlu sıcak, sarhos,Karadenizin hırçın sularından…..dünyanın her bir köşesinden kopup gelmiş denizler göreceksiniz. Doğa nasılda-inadına- kaynaşmış. Ahengin şarkısını, ilahi türküsünü mırıldanmakta…. duyacaksınız. Denizlerin uyumuna, insanların renklerini, dillerini katalım. Yeni bir türküye başlayalım.

Ben Deniz’lere hep güvendim. Insanlara umudumu zaten hiç yitirmemiştim.

Yeni uyumlar zamanı;

Ben soğuk sulardan geldim, sen sıcak.

Bu yaz Akdenize gidin, anasına avradına sovun haksızlıkların.

Derinliklerde Karadenizi ve dünyanin bütün denizlerini bulun.

Denizleri kirletiyorlar, insanlığı kirletiyorlar. İsyan edin buna ve

Dünyanın bütün denizleri birleşin !

2512450cookie-checkDeniz’lere gidin bu yaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.