Denktaş: Elmas cinayeti aydınlatılmalı


Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum tarafının vahşi bir cinayetin halledilmesinde bile “KKTC tanınır” korkusuyla işbirliğinden kaçınmasının hak ve adalet açısından olduğu kadar insanlık açısından da utanç verici bir davranış olduğunu belirtti.


Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum tarafının vahşi bir cinayetin halledilmesinde bile “KKTC tanınır” korkusuyla işbirliğinden kaçınmasının hak ve adalet açısından olduğu kadar insanlık açısından da utanç verici bir davranış olduğunu belirtti.


Cumhurbaşkanı Denktaş, Rum yönetiminin Güzelyurtlu cinayetiyle ilgili tutumu hakkında TAK’a bir açıklama yaptı.


Denktaş, cinayetin aydınlatılması gerektiğini vurgulayarak iki polis idaresinin işbirliği yapmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.


Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İngiltere’nin bir cinayet davasında KKTC makamlarıyla işbirliği yaptığını ve suçlunun KKTC mahkemesi tarafından cezalandırıldığını hatırlattı.


Cumhurbaşkanı Denktaş’ın açıklaması şöyle:


“Rum tarafının vahşi bir cinayetin halledilmesi konusunda bile ‘KKTC tanınır’ korkusuyla polisimizle işbirliği yapmaktan kaçınması hak ve adalet açısından olduğu kadar insanlık açısından da utanç verici bir davranıştır. Avrupa Birliği üyesi olduklarını söyleyenler ve yalan bir unvan altında Kıbrıs Türklerinin tüm haklarını gasp etmiş olanlar, bu kabul edilmez davranışlarıyla KKTC’nin barışa olan katkısını önleyemeyeceklerdir.


Bu cinayetin aydınlatılması şarttır. İki polis idaresinin bu konuda işbirliği yapması kaçınılmazdır. Zanlılar Türk polisinin elindedir. Kanıtların çoğu ise Rum tarafındadır. Bunların birleşmesi, işbirliği yapması adaleti tecelli ettirecektir.


İngiltere AB üyesidir. Londra’da işlenen vahşi bir cinayet sonucu KKTC’ye gelen ve vatandaş olduğu için iade edilemeyen bir Kıbrıslı Türk’ün burada yargılanması için Scotland Yard, polisimizle işbirliği yapmış; şahitler İngiltere’den buraya gelerek mahkememizde şahitlik yapmış ve suçlu mahkum edilebilmiştir. Bu işbirliğiyle İngiltere, KKTC’yi tanımış olmamıştır. Çünkü tanımaya niyeti olmadığını her vesile ile beyan etmiştir. Garantör İngiltere’nin Rum idaresini tanıyıp KKTC’yi tanımaması başka bir meseledir, başka bir ayıptır. Bunun üzerinde durmuyoruz.


Böyle korkunç bir cinayette işbirliği yapmasının tanımayla bir ilgisi yoktur. Rum tarafı bunun arkasına saklanmamalıdır. Eğer hâlâ ‘1960 Anayasası vardır’ diyorlarsa zanlıların Türk mahkemesinde yargılaması yasal haktır, anayasal haktır. Konuya nereden bakarsak bakalım bir hukukçu olan Papadopulos’tan bu konuda insanca davranmasını, siyaset yapmamasını ve kendi korumaları altında olan, kendilerine sığınmış olan bir kişinin ve ailesinin katli neticesinde meydana gelen durumu siyaset ambarına atarak kapatma yoluna gitmemesini beklemek hakkımızdır. Gerekirse İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidilebilecek bir durum yaratılmıştır.


AB üyesi olduğunu iddia eden Rum idaresinin, Milosoviç’in paralarını aklarcasına, bu cinayeti de örtbas etmesi beklenemez.”
 

677030cookie-checkDenktaş: Elmas cinayeti aydınlatılmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.