Denktaş: Mük davası çözüm getirmez

Denktaş, bugün Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile görüştü.


Denktaş’a, Başbakan Yardımcılığı Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Danışmanı Kudret Akay’ın eşlik ettiği görüşmede, Olli Rehn’e AB Komisyonu Genişleme Genel Direktörlüğü Kıbrıs Türk Toplumu Çalışma Kolu Başkanı Leopold Maurer, AB’nin Lefkoşa Büyükelçisi Adriaan Van Der Meer ve diğer bürokratlar eşlik etti. 


Denktaş, Rum tarafının uluslararası camiadan da aldığı cesaretle çözümden her geçen gün daha fazla uzaklaşmakta olduğunu, çözüme yönelik en ufak bir adım dahi atmak istemediğini de kaydederek, Kıbrıs Türkünün bu bilinçle hem ekonomik hem sosyal durumunu düzeltmek için gerekli kararları elbirliğiyle, gönülbirliğiyle alması gerektiğini söyledi.


Denktaş, “Bu çağrım hem bütün sivil toplum örgütlerine hem muhalefete hem de kendi hükümetimedir” dedi.


Görüşmede Romanya’dan bilinmeyen bir nedenle Gazimağusa’ya gelen Rum Telekomünikasyon Dairesi’ne (CYTA) ait 5 tırlık malın, bir iyi niyet göstergesi olarak KKTC Hükümeti tarafından alınan kararla işlem yapılmadan Güney’e gönderilmesine Rum Yönetimi’nce izin verilmemesi konusu da gündeme geldi. 


PAPADOPULOS’UN SEKTER TAVRI
Denktaş, görüşmede Papadopulos’un, “Türk tarafı Annan Planı’nın mülk rejimi kısmını tek taraflı hayata geçirirse bu savaş nedeni sayılır“ şeklindeki açıklamasının da Rehn ile yaptıkları görüşmede gündeme geldiğini söyledi.


Kıbrıs konusunun çözümü için taraflar arasında sağlıklı diyaloğun şart olduğunu söyleyen, ancak Papadopulos’un buna yanaşmadığını vurgulayan Denktaş, Türk tarafının kısa vadeli veya kapsamlı bir çözüme hazır olduğunu her an dile getirdiklerini şöyle dile getirdi:


“Biz kısa vadeli veya toplu, kapsamlı çözüme hazır olduğumuzu söylemekteyiz. Her ikisini de görüşmeye hazırız. Bunların modalitelerinin ne olacağı önemlidir. Kısa vadeli çözümde biz bütün haklarımızdan vazgeçeceksek, konuşacağımız buysa, bu büyük bir insafsızlıktır.
Kapsamlı çözümde bizden beklenen, Rum ağırlıklı ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ içerisinde azınlık haklarıyla devam etmemizse, bu daha da büyük bir insafsızlıktır ve olmayacaktır. Bunları söyleyerek, çözüme açık olduğumuzu söyleyerek, dünyayla bütünleşmek istediğimizi altını çize çize söyleyerek, haklarımızı koruyacağımız konusundaki kararlılığımızı da sergileyerek, bugün Olli Rehn’le yarın bir başkasıyla görüşmeye devam ediyoruz.”

679270cookie-checkDenktaş: Mük davası çözüm getirmez

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.