Der Spiegel AKP’lilere Türkçe yanıt

DHA’dan Hakan AYTAŞ’ınhaberine göre Alman basını Soma’da yaşanan faciaya ilk günden beri geniş yer veriyor. Der Spiegel’de yayınlanan, “Cehenneme kadar yolun var, Erdoğan” başlıklı haber ise sosyal medyada tepki topladı.

AKP’liler, Hasnain Kazim imzalı habere, Twitter’da kurdukları “Cehenneme kadar yolun var, Der Spiegel” Hashtag’i ile tepkilerini gösterdiler.

Der Spiegel bunun üzerine gelen tepkilere cevap niteliğinde #ScherDichZumTeufelDerSpiegel başlığı ile ikinci bir haber yayınlandı.

Bununla da yetinmeyerek web sayfasında bu haberin Türkçe çevirisine yer verdi. İşte o haber:

“Bir maden faciasi Türkiye’yi sarsiyor, madeni isleten firma yetersiz aciklamalar yapiyor, hükümet uygun olmayan tepkiler veriyor. Faciadan kurtulanlar ve madende yasamlarini yitirenlerin yakinlari öfkeli. Erdogan taraftarlari elestirilere öfke ile yanit veriyorlar – ve SPIEGEL ONLINE’da bundan payini aliyor.

Soma artik bütün dünyada taniniyor. Cünkü oldukca fazla basin mensubu bu hafta Türkiye’nin batisinda kalan bu ilceden dünyaya haber gectiler. Bunu, yapacak daha iyi bir isleri olmadigindan degil, bilakis Soma’da haber degeri olan trajik olaylar yasandigindan yaptilar. Gazeteci arastirir, bilgi verir, siniflandirir, analiz yapar ve yorumda bulunur.

Soma’da hafizalara kazinan sahneler yasandi. Sali günü yasanan patlamanin ardindan pespese cesetler kömür ocagindan disari cikarildi. Resmi rakamlara göre 302 maden iscisi hayatini kaybetti. (17 Mays tarihi itibaryla Enerji Bakan Yldz’n yapt açklamaya göre 301 kii bu faciada hayatn kaybetti). 284 naas su ana kadar madenden cikarildi, 18 iscinin hala yer altinda oldugu tahmin ediliyor. Hickimse onlarin hala hayatta olabilecegine ihtimal vermiyor.

Düzinelerce naas ayni anda topraga verildi, mezarliklarda katlanilmasi zor sahneler ortaya cikti. Ayni durum ebeveyn, cocuk ve kardeslerin yakinlarini tespit ettikleri morglarda da söz konusuydu. Bu tür olaylarda her zaman oldugu gibi, bir yandan ölenlerin yakinlariyla konusmak, diger yandan onlarin yasini daha da agirlastirmamak, acilarini daha da artirmamak isteyen biz gazeteciler kendimizi hassas bir durumun icerisinde bulduk.

Hükümete öfke

Bircok gazeteci aglayan bir adamin ya da kendini kaybetmis bir kadinin üzerine üsüstüklerinde insanlarin sunu söylemesini bekledim: Yeter, artik yeter! Ancak bunun yerine anlatmaya ve yanitlarini bugüne kadar hala almayi bekledikleri sorular yöneltmeye basladlar.

Insanlar Basbakan Recep Tayyip Erdogan hükümetine öfkeliler. Böyle bir facianin nasil olabildigini, uzun zamandir talep edilen güvenlik önlemlerinin neden alinmadigini, güvenlik standartlarina neden uyulmadigini bilmek istiyorlar. Ancak iktidar sahipleri bu sorularin yanitlarini hala veremediler. Örnegin böyle bir facianin gerceklesmemesi icin su ana kadar neler yaptiklarini ya da yeniden yasanmamasi icin ne yapmayi düsündüklerini hala söylemediler.

Bunun yerine Erdogan bircok insanin acimasiz olarak gördügü bir konusma yapiyor. Bunun yerine Erdogan’in bir danismani bir göstericiye tekme atiyor ve samimi olmayan bir özürle yetiniyor. Bunun yerine Erdogan’in bir gencle itelestigi videolar ortaya cikiyor. Bunun yerine ölü sayilarinin gercegi yansitmadigini söylemelerinin ardindan maden isletmecisi Soma Holding maden iscileri ve kurtarma ekiplerine gazetecilerle konusma yasagi getiriyor. Ne mutlu ki hepsi bu yasaga uymuyor.”

1419060cookie-checkDer Spiegel AKP’lilere Türkçe yanıt

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.