DERMAN: Kumar bağımlılarını suçlamayın, profesyonel destek almalarını sağlayın

DERMAN Genel Müdürü Nursel Taş ve Derman Ruh Sağlığı Servisi’nin sorumlusu Ufuk Genç kumar bağımlılığının toplumda açıklanmayan fakat ciddi bir sorun olduğunu belirterek, bağımlıları ayıplamak yerine profesyonel yardım almalarının sağlanması gerektiğini söylediler.

DERMAN, DAY MER ile ortaklaşa kumar bağımlılığı ile başa çıkma yöntemleriyle ilgili Londra Toplum Merkezi’nde 16 Şubat Cumartesi günü bir toplantı düzenledi.  Toplumun davetli olduğu toplantıda konuşan uzmanlar katılımcıların sorularını da yanıtladılar.

DERMAN kurulduğu 1991’den bu yana Hackney ve diğer Kuzey Londra bölgelerinde Türkçe konuşan toplumlara ruh sağlığı ve danışmanlık hizmetleri veriyor, DAYMER’in desteğiyle de halka açık bir toplantılar düzenliyor.

Geçen ay toplum üyesi bir gencin kumar bağımlılığı nedeniyle intihar etmesi dikkatleri kumar ve intihar olaylarına çekmişti.

“TOPLUMDA CİDDİ BİR SORUN”

Toplantının açılış konuşmasını yapan DAY MER’den Orhan Dil, kumar bağımlılığının yıkıcı etkileri olduğunu belirterek, “Ne yazık ki kumar bağımlılığı saklanıyor ve kriz aşamasında ortaya çıkıyor. Toplumdaki bazı intihar olaylarıyla kumar bağımlılığının ilintili olduğu bir gerçek” dedi.

DERMAN’ın Genel Müdürü Nursel Taş da, toplumda genellikle erkeklerin kumar bağımlısı olmasına karşın, ailedeki krize çözüm için başvuranların dörtte üçünün kadın olduğunu söyledi. “Erkekler ağlamaz” kültürünün toplumda profesyonel yardıma başvuruyu engellediğini öne süren Taş, “Göçmenlik başlı başına bir stres. Kumar bağımlılığının pek çok nedeninden biri de kaçış ve stresten uzaklaşma denilebilir. Lütfen çocuklarınız ağladığında susturmayın, içini boşaltmalarını isteyin” diye konuştu.

“BAĞIMLILIK BİYOLOJİK DEĞİŞİME NEDEN OLUYOR”

Derman Ruh Sağlığı Servisi’nin sorumlusu Ufuk Genç de konuşması öncesi izlettiği BBC Panorama programında bilim insanları kumar bağımlılarında hormonsal ve beyinde biyolojik değişimler gözlendiğini deneylerle ortaya koydu.

Genç de DERMAN’daki deneyimlerini şöyle aktardı:

“Kumarda vücuda madde alınmasa da bağımlılığın nedeni psikolojik olduğu gibi biyolojik değişim de olabiliyor. Profesyonel yardımla kumarı bırakmak mümkün. Bağımlıların yakın çevresine bu konuda büyük iş düşüyor. Kumarbazı suçlamak, aşağılamak ya da ayıplamak yerine onun güvenini kazanarak profesyonel yardım almalarını sağlamak gerekiyor. Ailelerin, ‘bağımlıların kendini kumarhanelerden yasaklatması’ konusunda ikna etmesi de genellikle işe yarıyor. Kumar bağımlılığında belki de en büyük sıkıntı, ‘bağımlının sorununu paylaşmaması’ denilebilir…”

Kumara, genellikle kolay ulaşılabilen ve oynanan paranın çok yüksek bir oranını kendisine kazandıran oyun makinelerindeki ruletlerle başlandığını anlatan Genç, “Ya çıkarsa düşüncesiyle başlanılan küçük oyunlar daha sonra ‘Kaybettiğimi geri almalıyım’ güdüsüne dönüşmekte. Beyindeki değişim, dopamin ve adrenalin salgılarıyla kumar alışkanlığa, o da krize dönüşmekte. Ne yazık ki bağımlılığın etkileri de yıkıcı olmakta. Kumar bağımlısı ailesini, işini, kariyerini kaybetmekte. Psikolojisi bozulmakta ve genellikle de yalana sığınmakta. Tekrar kazanmak için totemler geliştirmekte, patenler görmekte. Ayrıca depresyon ile kumarın ilişkisi olduğu saptandı” dedi.

Genç, kumar bağımlılarını sınıf ya da kategorilere ayırmanın mümkün olmadığını belirterek, İngiltere’de genellikle yoksul mahallelerde bulunan kumar salonlarından uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi.

2273590cookie-checkDERMAN: Kumar bağımlılarını suçlamayın, profesyonel destek almalarını sağlayın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.