“Ders çıkarmazsa Türk baharı başlar”

Financial Times’ın İstanbul muhabiri Taksim’de polis barikatı olmamasına gönderme yaparak Meydan “Taksim Halk Cumhuriyeti” olarak tanımladı.

Hürriyet Daily News gazetesi yazarı Mustafa Akyol ve Brookings Enstitüsü’nden Dr. H.A Hellyer’in ortak kaleme aldığı “Bahar değil, yenilenme” başlıklı makalede Türkiye’deki protestoların “demokratlığını gösterebilmesi açısından Erdoğan hükümeti için bir fırsat olduğu” öne sürüldü.

‘Protestolar AKP için bir şansa dönüşebilir’

Yazıda özetle şöyle denildi:

“Tahrir değil, Taksim. Evet bugün Türkiye’de yaşanmakta olan bir çok şey, Mısır’daki ayaklanma sırasında olanlara benziyor; Polisin acımasızlığı karşısında yılmayan barışçıl göstericiler, protestocuların otoriteye hesap sorma hakkında ısrar etmesi, sosyal medyanın rolü ve bir konuya odaklı bir protestonun daha geniş bir huzursuzluğu yansıtması…

Protestoları, Arap Baharı’nın yeni bir halkası olarak nitelemek ne kadar cezbedici görünse de bu eylemler birçok açıdan farklı. Dahası AKP özen gösterirse bu durumdan kazançlı çıkabilir. Ama protestoların mesajını görmezden gelirse, Türk Baharı yakıştırması haklı çıkar”

Yazıda Arap Baharı’nda halkların demokratik meşruiyeti olmayan despot liderlere karşı ayaklandığı buradaki protestolar sonrasında binlerce kişinin öldüğü, Türkiye’nin ise onlarca yıllık demokrasi deneyimi olduğu, Erdoğan’ın oylarını her defasında artırarak üç özgür ve adil seçim kazanarak işbaşına geldiği belirtiliyor. Yazı şöyle devam ediyor:

“Bununla birlikte hükümetin son birkaç günden alacağı çok ders var. Seçim kazanmak, sağlıklı, çoğulcu bir demokrasinin işareti değildir. Sadece seçimleri kazanabileceğinizi gösteren bir şeydir. Ezici çoğunlukla seçim kazanan bir parti hala suistimale açıktır ve güçlü bir muhalefetin olmaması bunu kaçınılmaz kılar. Erdoğan’ın partisi büyük işler başardı ama eleştiriye karşı hoşgörüsüzlük, karşı görüştekilerin katılımının reddi ve protestoları dikkate almama eğilimi var.”

1384200cookie-check“Ders çıkarmazsa Türk baharı başlar”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.