Dersim katliamı anıtlaştırılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündeme getirdiği “Dersim Katliamı” tartışmasında yeni bir sürecin de önü açıldı.

Cnnturk.com’dan Murat Aydın’ın haberine göre 1937-38 yıllarındaki harekat sırasında öldürülen insanlar anısına Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde ’38’ Anıt Mezarı yapılıyor.

Anıt mezarın açılışı ise Dersim Katliamı sonrasında idam edilen Seyit Rıza’nın ölüm günü olan 17 Kasım…

Anıt mezar, halktan gelen talepler doğrultusunda Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel’in önerisi üzerine hayata geçirildi.

Finansmanı Özer Özgen ve Kadrile Akçelik Özgen tarafından karşılanan anıtın mimarı ise Dara Kırmızı Toprak…. Projeyi hayat veren isim ise İnşaat Mühendisi Mustafa Güler.

Mazgirt’te yapılacan olan ’38 Anıt’ın tanıtım çalışmasını ise yönetmen Özgür Fındık ve Dilaver Eren yürüttü.

17 Kasım 2012’de açılışı yapılacak olan anıt için Avrupa Parlamentosu’ndan delegeler de yer alacak.

“Dersim Katliamı” konusunda belgeselleriyle tanınan yönetmen Özgür Fındık ise, “Anıt Mezar” ile ilgili olarak “Devletin, Dersim olaylarına bakışının değişmesi ve resmi söylemin dışına çıkarak özeleştiri yapılarak özür noktasına gelinmesi bu eserin oluşmasını, derinlerdeki öfke ve kırgınlığın barışa yönelmesini sağlamıştır” dedi.

Fındık, “Tespit edilen altmış ayrı noktadaki toplu ölüm alanlarında uygulanacak anıt mezarlıklar, safları tarumar edilerek katliamın kaos ve karmaşasını sembolize ediyor. Arasında yürüdüğünüz patikalarda sanki ölümün üzerinde yürüyorsunuz hissi uyandırılıyor. Her bir beton prizma farklı edebiyat ve yükseklikleri ile genci yaşlıyı, çocuk ve bebekleri hatta parçalanmış organları temsil ediyor” diye konuştu.

Özgür Fındık, mezar alanına giren ziyaretçilere bir algılayıcı yardımıyla çalışan ateşin eşlik edeceğini söyledi.

1360340cookie-checkDersim katliamı anıtlaştırılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.