“Dersim olayları bir isyan değil soykırımdır”

Seyit Rıza idam edilişinin 77. yılında Dersimliler Derneği’nin düzenlediği etkinlikle anıldı. Seyit Rıza’nın ve onun nezdinde Dersim olaylarında hayatını kaybedenlerin anıldığı etkinlikte konuşan Yapımcı Kazım Gündoğan Dersim olaylarına ilişkin önemli tespitlerde bulundu.

Cemevi’nin davetlisi olarak yeni filmi Hay Way Zaman’ın tanıtımı için Londra’da bulunan konuşmacı Kazım Gündoğan, resmi tarih tezinin etkisinde kalınarak uzun süre “isyan” olarak nitelendirilen Dersim olaylarının aslında bir soykırımdan ibaret olduğunu belirtti.

Gündoğan “Yaptığımız söyleşiler neticesinde 2007’de şunu anladık ki bu bir isyan değil soykırımdır. İsyan demek için bir lider yaratmak gerekiyordu onun için de Seyit Rıza’yı kurban seçtiler. Oysa BM’nin soykırım için koyduğu kriterlerin hemen hepsi Dersim’deki katliama uygun düşüyor” dedi.

Kendisi de Dersimli olan Gündoğan, kaleme aldığı “Dersim’in Kayıp Kızları” adlı kitabının belgesel filmini de çekmiş; bu çalışmalarında Dersim olayları sırasında evlatlık alınarak asimile edilen binlerce kızın izini sürmüştü.

Gündoğan, egemenlerin ellerindeki devlet aygıtını kullanarak toplumsal hafızayı yok ettiklerini öne sürerek şöyle devam etti:

“Ezinlenlerin kendi hafızasına oluşturmaması için egemenler var güçleriyle çalışıyorlar. Biz, kendi gerçekliğine yabancılaşmış bir toplumuz. Bu travmayı atlatarak hakikate ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Oysa Yahudiler bunu çok iyi becerdiler. Yahudi soykırımına ilişkin binlerce kitap yazıldı, sanat ürünü, film yapıldı, yapılacak. Biz daha yolun çok daha başındayız. Yapılan çalışmalar bir elin parmaklarını geçmiyor. Her yıl bir araya gelip gözyaşı dökmek yerine bu konuyu dünyanın gündemine bu türden çalışmalarla taşımamız gerekiyor.”

Gündoğan’ın konuşmasının ardından etkinlik soru cevap kısmıyla devam etti. Dinleyiciler düşünceleriyle ve sorularıyla etkinliğe katkı verdiler.

Merak edilen konuların başında mevcut iktidarın ve CHP’nin Dersim olayları karşısındaki tutumu geldi.

Gündoğan, AKP’nin Dersim olaylarını bir katliam olarak nitelendirmesinin bir ilerleme olduğunu ancak mevcut siyasal hesaplaşmalar içinde söylenen bu sözlerle yetinemeyeceklerini, örneğin Osmanlı döneminde Aleviler’in uğradığı kadre sıra geldiğinde AKP’nin aynı hassasiyeti göstermediğini ifade etti.

“CHP KONUYLA YÜZLEŞMELİ”

Gündoğan şunları söyledi:

“Osmanlı’dan yüzyıllarca baskı gören Aleviler’in Cumhuriyet’e sarılması normaldir. Dersimliler’in CHP’ye olan ilgisinin tarihsel, siyasal, sosyal kökenleri var. Ancak bu bir Stokholm Sendromu değildir. Ben bir sosyalist olarak bunu anlamaya çalışıyorum. Son yıllarda CHP’liler Dersim’i tartışıyor. Elbette ki içlerindeki ırkçıların bu meseleyi anlamasını bekleyemeyiz. Fakat CHP’liler arasında bile resmi tarih tezini savunan pek az kişi kaldı. Geçtiğimiz günlerde, Hay Way Zaman filmini yirmi kadar CHP’li milletvekili izledi. Kılıçdaroğlu filmin ardından ‘ne söyleyebilirim ki?’ dedi. Bir Dersimli olarak o da herşeyin farkında. Sezgin Tanrıkulu’nun özür dilemesi de yeterli değil. CHP’nin bu konuyla bütünüyle yüzleşmesi gerekiyor.”

Etkinlik sırasında söz alan, Dersimliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fero Fırat konuşmacıya teşekkür ettikten sonra bu tür etkinliklerin daha yoğun katılımla ve daha sık gerçekleştirilebilmesi için Dersimliler’in biraraya gelerek bir kültür merkezinin temellerini atmalarının gerekliliğne değindi.

Dersimliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fero Fırat (en sağda), Yapımcı Kazım Gündoğan

HAY WAY ZAMAN’IN GÖSTERİM GÜNLERİ

50. Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali‘nde en iyi belgesel dalında jüri özel ödülü alan yeni belgesel film Hay Way Zaman’ın İngiltere’deki gösterim tarihleri şöyle:
Londra
– 18 Kasım 19.00, Dugdale Centre, Enfield EN2 6D
– 19-20 Kasım 19.00: İAKM Cemevi, 89 Ridley Road E8 2NH
– 21 Kasım 18.00: University of Westminister, Little Titchfield St, W1W 7BY (Link tıklanarak ücretsiz kayıt yaptırmak gerekiyor. http://www.eventbrite.co.uk/e/hay-way-zaman-film-screening-by-alevi-research-group-arg-tickets-14019852757)

Croydon
– 22 Kasım 14.00: Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, CR0 4HS

Doncaster
– 23 Kasım 14.00: Balby Carr Community Academy DN4 8ND
Nottingham
– 30 Kasım 13.00: Alevi Kültür Merkezi NG3 1JE

“Hay Way Zaman” 80 dk. 2013
Yönetmen: Nezahat GÜNDOĞAN
Yapım: Kazım GÜNDOĞAN-Miraz Yapım
Görüntü Yönetmeni: Metin DAĞ
Müzik: Ahmet TİRGİL
Seslendirme: Orhan ALKAYA, Aslıhan KANDEMİR

852400cookie-check“Dersim olayları bir isyan değil soykırımdır”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.