Dersimiz do re mi fa sol sol sol…

TRT Müzik’te “Odam kireç tutmuyor kumunu karmayınca…” türküsünün ezgilerinde Kürtçe bir parça… Nazım’ın dediği gibi “Hiçbir şey gidermez iç sıkıntımı, memleketimin şarkıları ve tütünü gibi…” Türkünün etkisindeyken, arkasından piyanosuyla Ümit Besen… Haydiii buyur burdan yak… TRT işte…

Geçen hafta sonu besteci ve müzik eğitmeni Sedat Sarıcı yönetimindeki “Orchestral Reform” müzik okulu öğrencilerinin konserindeydim. Eğitimin yapıldığı “86 Stoke Newington High Street N16 7PA” adresinde Most Art Centre’deki bu konserde minik müzisyenler sahne aldı. Öğrencilerin sahne gösterileri ve beklenilenden fazla hünerleri beni ziyadesiyle keyiflendirdi. Sarıcı, kendisi gibi müzisyen eşi Suzan ve olağanüstü müzik yeteneğindeki küçük kızı Eco ile bir müzik grubu ve beste ekibi… “Orchestral Reform”da ekibi genç müzisyenlerle zenginleştirmişler. Onların yaşamında müzik kadar, müziğin felsefesi de önemli. Müzik dergilerinde Sedat Sarıcı’nın kaleme aldığı müzik eleştirilerine de rastlayabilirsiniz…

Topluma katkıda bulunmuş bir başka müzik eğitmeni ve müzisyen de Kemal Külahçı… “Bağlama” denilince akla gelen ilk isim olan Külahçı 2000’de devraldığı 1 yaşındaki Londra Saz Okulu’nu geliştirerek bugünlere taşımayı başarmış. “24 Stoke Newington High Street N16 7PL” üzerindeki okulunda her türlü enstrüman kurslarının yanısıra müzik aletleri satışı da yaparak topluma kültürel hizmet sunuyor. Külahçı okulun genişlemesiyle çok ciddi müzik organizasyonlara imza atarak Güler Duman’dan Prof. Dr. Erol Parlak’a pek çok nitelikli sanatçıyla toplumu buluşturmuş…

İskender Ozan Toprak da müzik eğitmeni, besteci ve müzisyen… Adına uygun genç bir sanatçı olan Ozan’ın çalmadığı enstüraman neredeyse yok… Bugünlerde İAKM-Cemevi’nde eğitmenlik yapan sanatçı yaylı tanbur, bağlama, mızraplı tanbur, bendir, nagara, ud, tar, kabak kemaneyi çalmakla kalmıyor, ağlatıyor…

Toplumda ilk koro ve okul bando takımının kurucusu ise LTR’ın yaratıcısı Erkan Pastırmacıoğlu denilebilir… Müzik öğretmenliğinden hiç kopmayan Pastırmacıoğlu, 1987’de Türk Aile Birliği bünyesinde ailelerden oluşan Türk Sanat Müziği korosunu oluşturmuş. Koro aynı yıl ve 1988’de Muhteşem Süleyman Sergisi’ni açan British Museum’da konser vermiş.

Toplumda Koro ve Klasik Türk Müziği (KTM) denilince Nihavend’in de özel bir yeri var… Cahit Baylav 1990’ların sonuna doğru kanuni Mehmet Can, neyzen Munise Ünver, rahmetli solist İlhan Derviş, udi Asım Çeliktürk ve diğer bazı müzisyenlerle topluma ilk KTM konserlerini vermeye başlamış. Müzisyenler ilgi üzerine 1999’da da grubun adını koyar: Nihavend… Baylav, halen Yunus Emre Kültür Merkezi’nde KTM kursları veriyor. İlgi duyan okurlara, yeni dönem KTM kurslarının bu akşam başlayacağını ve kayıt için de 020 73873036 ya da 079 5695 3366’nın aranması gerektiğini belirtelim…

Londra’da adını duyuran bir başka koro ise Vatan Kültürel Türk Müziği Korosu… Çeşitli korolarda korist olarak görev yapan Türkan Nalbantoğlu 2011’de ise eşi Tuncel Nalbantoğlu’nun da desteğiyle Vatan Kültürel Türk Müziği Korosu’nu kurmuş. Koro, toplumun yakından tanıdığı müzisyen, besteci ve şef Naci Göçen’in yönetiminde çalışmalarını sürdürüyor. Kardeşi müzisyen Turgay Göçer de toplumda iz bırakacak olanlardan…

Londra’da müzik çalışmalarıyla tanınan Dr. Emre Aracı’dan da söz etmeli… Osmanlı’nın Avrupa müziği denilince adı bir marka olan Dr. Emre Aracı, bir besteci, bir orkestra şefi, bir akademisyen ve dalında önemli bir müzik tarihçisi…

İçimizden çıkan sanatçılar arasında Türkiye’ye ihraç ettiğimiz Yusuf Güney ile Çiğdem Aslan’ı da unutmamalıyım…

İngiltere’de müzik öğrenimi gören öğrencileri desteklemek amacıyla Canan Maxton’un kurduğu Talent Unlimited Vakfı (TUV) da yüz akı kuruluşlardan… TUV, 25 Eylül Çarşamba akşamı 19’da “197 Piccadilly, London W1J 9LL” adresindeki St James’s Church’de “Trio İsimsiz” konseri düzenliyor. Keman’da Pablo Hernan, çelloda Michael Petrov ve piyanoda ödüllü genç yetenek Erdem Mısırlıoğlu yer alacak. Konser biletleri için 020 7935 1805 ya da 077 6764 2092 aranabilecek…

Toplumda, nitelikli konserler organize eden Kazum’u da anlatmalıyım. Kazum’un kurucusu Sebastian Merrick farklı bir kültürden olmasına karşın eşi Ayşegül ile birlikte organize ettiği konserlerle gönüllü bir kültür elçisi… Kazum (kazum.co.uk); Erkan Oğur, Erol Parlak, Baba Zula, Mercan Dede, Yeni Türkü, Nil Karaibrahimgil, Hüsün Şenlendirici ve Sezen Aksu’yu Londra’daki müzikseverlerle buluşturdu… “Dünya müzik marketinde Afrika ve Latin müziği çok iyi biliniyor… Uluslararası festivallerde ve kültürel etkinliklerde Türk müzisyenlerin olmayışı göze çarpıyor” diyen Merric, Kazum ve Comono organizasyonuyla Sezen Aksu’nun 5 Ekim Cumartesi akşamı Royal Albert Hall’da bir konser vereceğini de müjdeliyor. Biletler, konser salonunun web sayfası ‘royalalberthall.com‘dan (ya da 0207 589 8212’den) sağlanabilecek.

Dostlar, çocukları duyarlı yetiştirmek için duyu organlarını geliştirmek gerekir… Bunun bir yolu da çocukların müzikle uğraşmalarını sağlamak ve nitelikli konserleri ailecek izlemek sanırım… Toplum içinde özverili müzik sevdalıları bulunması bizim için gerçek bir şans… ABC’yi öğrenmek kadar do re mi’yi bilmek de çok önemli… Müziğin evrensel dili, kültürler arası dostluğun da dili… Do re mi fa sol sol sol…

1084080cookie-checkDersimiz do re mi fa sol sol sol…
Önceki haberKoç’a keçi inadı sürüyor
Sonraki haber…ve gitti
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.