Dersim’li aydın ve sanatçılardan hemşehrileri Kılıçdaroğlu’na açık mektup

Mektup aynen şöyle:

“Sayın Kılıçdaroğlu,

Yeryüzünün bu parçasında, Dersimliler olarak, sizi her gün izliyor, dinliyor ve okuyoruz. İstedik ki, bir de siz bizi dinleyin, gökyüzüne salınmış çığlığı duyun.

Dağa taşa, kurda kuşa, insanım deyip elini vicdanına koyanlara ayandır ki toprağımız sayısız acılara tanıklık etti, insansızlaştırıldı, ormanlarımız yakıldı, ekmeğimiz karneye bağlandı, 1938 Katliamından geriye kalan nüfusumuzun yarısı dört bir yana dağıtıldı. Bir halk ki hâlâ Pepug Kuşu gibi paramparça bir yürekle dolaşıyor atlasları.

Dünyanın sayılı vadilerinden biri olan Munzur, Harçik ve Pêri Vadileri, barajlar marifetiyle kendi sularında boğulmak üzere. Düzgün Baba, Sultan Baba, Munzur Baba ve nice ziyaretgâhımız sazdan ve sözden mahrum. Dilimiz UNESCO kayıtlarına göre yok olmak üzere. Göçmen kuşlar gibi dünyaya dağılmış insanlarımız; köylerine, ormanına, dağına ve rüzgârına dönmek isterler. Ama biliyorsunuz ki ölüm kapımızdan ayrılmadı hiç. Hani ‘Dersime Sefer Olur, Zafer Olmaz’mış ya. Bu anlamda Hızır Paşalar’ın seferleri de bitmedi hiç. Virane bir yurda döndürüldü topraklarımız.

Sizin de bildiğiniz dillerimiz var orada, her kimlikten. Sizin de bildiğiniz dualarımız, ibadetlerimiz, itikatlarımız var orada, her inançtan. Yok sayılmaksa, sayıldık yeterince. Kovulmaksa kovulduk. Acı çekmekse, çektik Osmanlı’dan bu yana. Doğup, büyüyüp yaşadığımız o yerler, artık ‘savaş coğrafyası’ olmaktan çıksın istiyoruz. Çocuklarımıza korkusuz ve kaygısız bir yurt bırakmak istiyoruz. Bunu bilmeyen değilsiniz elbet.

Sayın Kılıçdaroğlu,

Bu günlerde barış için ‘çözüm’ süreçleri konuşuluyor. Başta destek verdiğiniz bu ‘çözüm süreci’ne karşı son dönemlerde farklı bir tutum sergilediğiniz algısı oluştu. Hükümetin, muhalefete ‘yeterli’ bilgiyi vermemiş olması, gelişmelerin şeffaf yürümemesi, çözüm sürecinin önünde durmayı gerektirmez. Aklımızın ve vicdanımızın sesine kulak verelim. Yüz yıllardır ağır bedellerin ödendiği bu coğrafyada son 30 yılımız ne yazık ki çok kanlı geçti. Barışı hiç konuşamadık. Şimdi başta Kürt halkı olmak üzere, savaştan payına düşen acıları alan her kes umutlanmak istiyor. Bunu hep birlikte yaşıyor ve görüyoruz zaten.

Dersimliler olarak sizin ve Genel Başkanı olduğunuz CHP’nin, barış sürecini engelleyen bir imaj yarattığınızı düşünüyoruz. Hem Dersim Katliamı tartışmalarında hem de milliyetçilik tartışmalarında kamuoyu önünde iyi fotoğraf vermediğinizi de izliyor ve görüyoruz. Bütün bunlardan büyük endişe duyduğumuzu bilmenizi istiyoruz. İçinde yer aldığınız ve bugün Genel Başkan olarak başında olduğunuz fikriyatın, Türkiye gerçeklerini yok saymakla bugünlere gelindiğini ve bunun Türkiye’ye çok pahallıya ve büyük acılara neden olduğunu kendiniz de bilmektesiniz zaten. Değişen dünyada, değişen Türkiye’nin iklimini barıştan yana büyümesi için çaba ve katkılarınızı bekliyoruz.

Sayın Kılıçdaroğlu,

İnanın barışın sonuçları, savaş kadar yıkıcı değildir. Eğer inanılırsa ve çaba sarf edilirse, barış mümkün olur. Sizden ve başında bulunduğunuz partiden gayret göstermenizi istiyoruz. Bunu da başta kültürümüzün bir parçası olan Dersim için, sonra da Türkiye’de yaşayan halklar için yapın.

Barış insani ve vicdani bir çığlıktır. Bir Dersimli, bir Alevi ve 1938’in acısını yaşamış toplumun bir ferdi olarak, barışa bir şans verin. Yoksa ne tarihin ne de 1938’de toprağa verdiğimiz insanlarımızın vebalinden kurtulamayacağınızı bilmenizi isteriz.

Saygılarımızla…

AHMET CAN AKYOL, AKIN YANARDAĞ , ALİ BARAN, ALİ ÇALIŞKAN, ALİ EKBER COŞKUN, ASLAN SULTAN, AYNUR DOĞAN, AYDIN ÖZTÜRK, AYSUN KARADOĞAN, BARLAS BEYAZTAŞ , BELGİN CENGİZ, BURHAN GÜNDOĞAN, BÜLENT AKDAĞ, CELALETTİN CAN, CEMAL TAŞ, CEVDET KONAK (HOZAT BELEDİYE BŞK.) CEMİL KOÇGİRİ, EDİBE ŞAHİN (TUNCELİ BELEDİYE BŞK.), ERCAN GEÇGİN, ERDOĞAN EMİR, DİLARA BIÇAKÇI, DOĞAN MUNZUROĞLU, EMİR ALİ YAĞAN, HATİCE ALTINIŞIK, ERGİN DOĞRU, EYLEM YÜKSEL, FADIL ÖZTÜRK, FERHAT TUNÇ, GÜRBÜZ SOLMAZ, HASAN ALİ KILIÇ, HASAN SAĞLAM. HEWAL ALİ, HÜSEYİN AYGÜL, HÜSEYİN AYRILMAZ, HÜSEYİN ELÇİ, HÜSEYİN OZAN, HÜSEYİN ŞAHİN, İBRAHİM KARAKAYA, İSMET DEMİRDÖĞEN, KAZIM GENÇ, KEMAL MUTLU, KEMAL YUKSEL, KENAN ÇETİN (PERTEK BELEDİYE BŞK.), KUBİLAY İĞİT, MAKBULE ÇERİMLİ, MAZLUM DOĞAN, MEHMET ÇAKMAK, MEHMET ÇETİN, MESUT ÖZCAN, METİN KILIÇ, MURAT IŞIK, MUSTAFA YERLİTAŞ, NESİMİ ADAY, NİMET TANRIKULU, NİHAT ÖZ, NİHAT SARI, RESUL YILDIZ, SAYME KOŞAR, SELMAN YEŞİLGÖZ, ÖZGÜN E. BULUT, SİNAN KIRMIZIÇİÇEK, TEVFİK TAŞ TEKİN TÜRKER (MAZGİRT BELEDİYE BŞK.), UMUR HOZATLI, ÖZGÜR FINDIK, VEDAT İLBEYOĞLU, YALÇIN ÇAKMAK, YAŞAR KILAVUZ”

1375990cookie-checkDersim’li aydın ve sanatçılardan hemşehrileri Kılıçdaroğlu’na açık mektup

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.