Dersimliler özel kimlikle izlenmiş

1937-38’deki Dersim ayaklanmasının ardından bölge halkına ‘Tunceli Vilayeti halkına mahsus’ özel bir kimlik verildiği ortaya çıktı. CHP’li Aygün, ‘bu bir fişlemedir’ dedi.

1937-1938’deki Dersim isyanı ve sonrasında bölgeye düzenlenen askeri harekatın ardından çıkarılan kanunla bölge insanına özel bir kimlik verildiği ortaya çıktı. Dersim’le ilgili tartışmaları gündeme taşıyan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ü ziyaret eden 81 yaşındaki Elif Gündüz bu gerçeği ortaya çıkardı. Gündüz, 1939’da düzenlenmiş ve üzerinde ‘Meccani, 3323 sayılı kanun hükmüne tevfikan Tunceli Vilayeti halkına mahsus’ yazılı kimliğini Aygün’e teslim etti. Aygün, Tunceli Kanunu’nun 1936’da çıkarıldığını hatırlatarak, ‘Ancak bu kimlikler sürgüne gönderilen Dersimlilere, askeri harekatın bitmesinin ardından 1939’da verilmiş. Amaç, başka bölgelere gönderilen Dersimlileri bu kimlikle takip etmek, resmi makamların işlerini kolaylaştırmak. Uygulamada fişleme mantığını görmek mümkün’ dedi.

ÖZÜR BEKLİYOR

81 yaşındaki Elif Gündüz, 7 yaşında tanık olduğu dramı ‘Babamı götürdüler, Zini Gediği’nde vurmuşlar. Annem, ben ve 2 kardeşim katarla Kastamonu Daday’a sürgün edildi. Verdikleri farklı kimlikle bizi damgaladılar’ diye anlatıyor. Elif Nine, devletten 74 yıl sonra özür bekliyor. Elif Gündüz’ün bir isteği daha var: ‘Artık babamın bir mezarı olsun istiyorum, hiç olmazsa kabri başında dua okurum…’ (Kadir MERKİT – Helin ALP / Akşam)

1349170cookie-checkDersimliler özel kimlikle izlenmiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.