Derviş: Tehlike aşırı değerlenmiş TL

Derviş, Türkiye’nin 5 yılda çok önemli işler başardığını ve bundan gurur duyulması gerektiğini söyledi.


Enflasyonun düşürüldüğünü, rant kavgası içindeki bir ekonominin gerçek kar arayan bir ekonomiye dönüştüğünü, bankacılık sisteminin büyük oranda temizlendiğini anlatan Derviş, ”bugün farklı bir sorunla karşı karşıyayız, istenmeyen bir sermaye akımıyla karşı karşıyayız” dedi.


Dünyada aşırı likiditenin yer aradığına dikkati çeken Derviş, bununla Türkiye’nin tek başına başedemeyebileceğini, ancak en azından minik vergilerle azaltabileceğini ifade etti.


Sıcak paranın kuru aşırı değerlendirerek içerideki üreticinin yarışma gücünü kıstığını ve uzun dönemde hasar verdiğini anlatan Kemal Derviş, şu görüşleri dile getirdi:


”Sıcak para girişini durduramasak da azaltalım. Piyasalar böyle işliyor, (yapılacak bir şey yok) demek doğru değil.


Piyasalar fahiş hatalar da yapabilir. Devlet bu noktada devreye girmeli ve piyasalara yön vermeli.


Türkiye’nin en başarılı yürüttüğü bütçe disiplini. Net olarak bir döviz kuru sorunu ve para politikası sorunu olduğunu kabul etmek gerekiyor.


Hazine’nin döviz cinsi borcunu ödeme girişimi dövize talep yaratır. Hazine’yi kur riskinden kurtarmak, döviz talebi yaratmak gerekiyor. Kura daha olumlu bir eğilim vermek mümkün.”


Kurdan rahatsız özel sektörün devlete ”o zaman bir şeyler ver” dediğini, kesinlikle rant ekonomisine dönmeden kur düzeyinde yardımcı olmak gerektiğini savunan Derviş, Türkiye’nin istihdam sorunu yaşamamak için yüzde 5’in üzerinde büyümeye önem vermesi gerektiğini, bunun da sadece devletten beklemeden, topyekün bir anlayışla bu yönde ne gerekiyorsa yapmak gerektiğini söyledi.

1028680cookie-checkDerviş: Tehlike aşırı değerlenmiş TL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.