Derviş’e göre kriz sanılandan kötü

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanı Kemal Derviş, dünyayı saran finans ve ekonomi krizinin, yakın zamanlardaki verilere göre yapılan tahminlerden bile kötü olduğunu, ancak güçlü teşvik paketleri ve uluslararası koordinasyon gibi önlemler sayesinde çözümlenebileceğini söyledi. 


Derviş, Washington’da Amerikan Gelişme Merkezi adlı düşünce kuruluşunda krize ilişkin düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, kriz yüzünden gelişmiş ülkelerdeki yıllık ekonomik küçülmenin sanılandan daha kötü olacağının ortaya çıkmaya başladığını, gelişmekte olan piyasalarda da özel sektörde çökmeler meydana geldiğini anlattı. 


Piyasa göstergelerinin de güvenilmez olduğunu belirten Derviş, “Bu belirsizlik ortamında kim yatırım yapabilir?” dedi. 


Teşvik paketlerinin, dünyada ortalama ülkelerin GSYH’sinin yüzde 3’ü dolayında olması, bu rakamın ABD’de ise daha da yüksek belirlenmesi gerektiğini anlatan Derviş, kısa dönemdeki enflasyon ihtimalinin bu ortamda önemli bir problem olmadığını söyledi. 


Derviş, teşvik paketlerinin kalitesinin de önem taşıdığını ve bu paketlerin, uzun vadeli, verimliliği artıracak ve istihdamı yükseltecek önlemleri içermesi gerektiğine işaret etti. 


Ülkelerdeki krizlerin birbirleriyle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Derviş, devletlerin birlikte iyi koordinasyon içinde çalışmaları gerektiğini belirtti. 


Krizin dünyada insanların acı çekmesine, kızgınlığa yol açtığına ve insanların sorumlu aradığına işaret eden Derviş, bu çerçevede çözüm sağlanamaması durumunda krizin, güvenlik sorunları doğurabileceğini vurguladı. 


Derviş, gelecek altı ayın zor geçeceğini, ancak arkasından göreceli bir toparlanmanın mümkün olduğunu kaydetti. 


Her şeye karşın kötümser olmadığını anlatan Kemal Derviş, “Sonuçta bu yaşadığımız nükleer savaş değil, bunun üstesinden gelebiliriz” dedi. 


Bu krizin, uzun vadede dünyada sistemlerin düzeltilmesi için bir fırsata da dönüşebileceğini belirten Derviş, krizin psikolojik yapısından dolayı da şimdi güçlü liderliğin ve güvenin gerektiğini dile getirdi.

1071030cookie-checkDerviş’e göre kriz sanılandan kötü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.