Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut tutuklandı

İstanbul’daki 3.havalimanı inşaatı işçilerinin eylemleri sürerken DİSK ’e bağlı Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, 3. havalimanında inşaat işçilerinin yaptığı eylemlere destek verdiği için çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Bununla birlikte 3. havalimanı eylemlerinde tutuklanan toplam işçi ve sendikacı sayısı 35’e yükseldi.

3.havalimanı işçilerine destek veren DİSK ’e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, 3. havalimanı işçilerinin kötü çalışma koşullarına karşı yaptıkları eylemde gerçekleştirdiği konuşma nedeniyle dün akşam Beşiktaş’taki DİSK Genel Merkezi önünde jandarmalar tarafından gözaltına alındı.

Karabulut bugün ilk olarak Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne getirildi. CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, KESK Eş Başkanı Mehmet Bozyiğit ve Disk Tekstil Sendikası şube başkanı Asalettin Arslanoğlu da Karabulut’a destek için GOP Adliyesi’ne geldi. Savcı, 3. havalimanında inşaat işçilerinin yaptığı eylemde yaptığı konuşmadan dolayı Karabulut’u tutuklama talebi ile mahkemeye sevk etti.

Gaziosmanpaşa 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından görülen duruşmada Özgür Karabulut’un tutuklu yargılanmasına karar verildi. Tutuklama gerekçesi olarak “Görevi yaptırmamak için direnme”, “İş ve çalışma hürriyetinin ihlali”, “Kamu malına zarar verme” ve “Toplantı ve yürüyüşlere silah veya 23. maddede belirtilen aletlerle katılma” maddeleri gösterildi.

Bununla birlikte 3. havalimanı eylemlerinde tutuklanan toplam işçi ve sendikacı sayısı 35’e yükseldi.Sendikanın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Mahkeme Genel Başkanımız Özgür Karabulut hakkında tutuklama kararı verdi. Özgür Başkan inşaat işçilerinin köleliğe karşı verdiği mücadelenin en ön safında yer aldığı için tutuklandı. Bu karar siyasidir. Hukuk kurallarının işlemediğini bir kez daha göstermiştir” denildi. Karabulut’un Metris Cezaevi’ne götürüldüğü bildirildi.

Karabulut suçlamaları reddetti

Karabulut, tutanakta yer alan Hakimlik’teki ifadesinde suçlamaları reddetti, 3. Havalimanı inşaatında olaylar olduğunu duyması üzerine 14 Eylül’de şantiyeye gittiğini anlattı.

Karabulut mahkemede ,“Bir grup işçinin bulunduğu koğuşlar bölgesine gittim ve olayın durumunu sordum. Olayların kaynağı servislerin zamanında hareket etmemesiydi. Bu durumda da işçilerin mesaisinden gidiyordu. O gün bir kısım mülki idari amiri ile işçi temsilcileri ve işveren temsilcileri görüşme ayarlamışlar. Ben bu görüşmenin son 10 dakikasına yetiştim. Görüşme İGA firmasının şantiye sahasındaki toplantı alanında gerçekleşti. Şifai görüşme bittikten sonra işçi temsilcileri taleplerinin karşılanmaması durumunda çalışmayacaklarını ilettiler. Akabinde kamp alanına geri döndük ve durumu işçilere duyuru ile ilettik. Ben olayların meydana geldiği kamp alanındayken herhangi bir yeni olay olmadı. Bahsi geçen mala zarar verme ve direnme eylemleri benden önce meydana gelmiş ve sonlanmıştı. Daha sonra dışarı çıkmamızı istediler. GBT uygulaması sonrası da şantiye dışına çıktım” açıklamasında bulundu.

Karabulut, hakkında soruşturma olduğunu 28 Eylül’de öğrendiğini, avukatının yakalama kararına itiraz ettiğini, itiraz sonucunu beklerken sendika binası önünde gözaltına alındığını belirtti.

Avukatlar “somut delil yok” dedi

Avukatı Necdet Okcan, Karabulut’un merdivende işçilere konuşması dışında bir olay olmadığını belirtti. Cebir ve tehdit unsuru olmadığını, kaçma şüphesi olmadığını, eşinin sekiz aylık hamile olduğunu, tutuklamanın ölçüsüz olacağını belirterek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını, aksi halde adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep etti. Okcan,“İş ve çalışma hürriyetini ihlalde ‘Cebir veya tehdit kullanımı’ şartı var ancak Karabulut ile ilgili böyle bir durum yok. Konuşması dışında bir delil yok. Suçlamaları dolgu olarak koyuyorlar. Hukuksuzluğu görüyorsunuz. Normalde böyle bir dosyada tutukluluk çıkması mümkün değil” dedi. Okcan, Karabulut hakkında havalimanındaki konuşmasının dışında delil olmamasına rağmen dört suçlamayla tutuklandığını belirtti. Karara itiraz edeceklerini aktardı. Avukatı Burcu Gül de Karabulut’a yönelik iddialara dair somut delil olmadığını belirtti.

Dev-Yapı İş: İnşaat işçilerinin insanca yaşama hakkını savunmak suç değildir

Öte yandan DİSK ’ten de Karabulut’un tutuklanması üzerine bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, iş cinayetlerinde katledilen, maaşları doğru düzgün ödenmeyen, bedenleri tahtakurularına yem edilen 3. Havalimanı işçilerinin taleplerine sahip çıktığı için, sendikal faaliyetleri nedeniyle tutuklanmıştır. İşçilerinin insanca çalışma ve yaşama hakkını savunmak, sendikamız genel başkanının suçu değil, görevidir” denildi.

“Sendikal görevlere engel olmak isteyenler ve işçileri kölece çalıştırdığı ortaya çıkan işverenler suç işlemektedir” ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle: “Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun yayınladığı raporda, işçilerin hakları açısından dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında olan ülkemiz, son dönemde haklarını isteyen işçilerin ve sendikacıların tutuklanmasıyla bu konumunu sağlamlaştırmaktadır. Bu utanç tablosunun altında imzası olanların yapması gereken, tutuklanan tüm inşaat işçileri derhal serbest bırakmak, işçilerin tüm taleplerini karşılamak ve insanlık dışı koşullarda işçi çalıştıran işverenler hakkında etkin bir soruşturma başlatmaktır! DİSK olarak İstanbul’da ve Türkiye’nin dört bir yanında düzenleyeceğimiz basın açıklamalarıyla bu talepleri haykıracak, Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un ve inşaat işçilerinin sesini yükselteceğiz. İnşaat işçilerinin insanca çalışma ve yaşama hakkını savunmak suç değildir. Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut derhal serbest bırakılmalıdır.”

Çerkezoğlu: Sözü sözümüzdür

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da, Karabulut’un konuşmasını paylaşarak “ Özgür Karabulut’un sözü sözümüzdür” dedi.

İşçilere yönelik konuşması

Karabulut, havalimanı işçilerine yönelik konuşmasında şunları söylemişti: “Değerli arkadaşlar, inşaat işçisi ya toplu olarak öldüğünde gündeme geliyor ya da bugünkü gibi direndiğinizde gündeme geliyor. Bugünkü direniş ülkenin düzenidir. Bugünkü direnişiniz ülkenin Orta Çağ koşullarında çalışma koşullarında yaşadığınızın göstergesidir. Demin arkadaşımız söyledi, niye şimdi gündeme gelmiyor, diye. Niye gündeme gelmiyor? Biz örgütsüz olduğumuz için gündeme gelmiyor. Bugün bütün kanallarda bugünkü direnişiniz gösteriliyor. Biz örgütlü olursak, biz direnirsek değiştiremeyecek gücümüz yok. Daha önceki inşaat şantiyelerinde de oldu burada da olacak. Dün yüzümüze bakmayanlar, bugün direnişimizin karşısında işçileri karşılarına alıp görüşme gerçekleştirdiler. Birazdan arkadaşımız çalışma koşullarından kaynaklanan haklarımızı – bunlar onlardan istediğimiz bir şey değil, talep ettiğimiz bir şey değil, onlar bizim en doğal hakkımız, söke söke alacağız – bu taleplerimizi size söyleyecek. Bir kez daha söylüyoruz! İnşaat işçisi ya toplu olarak öldüğünde gündeme geliyor ya da bugünkü gibi direndiğinde… Siz direndiniz gündeme geldiniz, bu direnişinizi devam ettireceksiniz!”

34 işçi tutuklu

36 bine yakın işçinin çalıştığı havalimanı inşaatı sık sık iş cinayetleriyle gündeme geliyordu. En son 12 Eylül Çarşamba günü 17 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir servis kazası meydana geldi. Yaşanan bu olaydan sonra 14 Eylül’de 3. havalimanında iş cinayetlerinin durdurulması ve kötü çalışma koşullarının iyileştirmesi için yaptıkları eylemler nedeniyle gece yarısı operasyonuyla yüzlerce işçi gözaltına alınmış, 24’ü tutuklanmıştı. Geçtiğimiz hafta üç, önceki gün de bir işçi tutuklanmıştı. Tutuklu işçi sayısı 28’e yükselirken, tutukluluğa yapılan itirazlar da reddedilmişti. Son olarak dün gözaltına alınan sekiz işçiden altısı daha tutuklanmıştı. Böylece tutuklanan işçi sayısı 34’e yükselmişti.

Sosyal Güvenlik İş Müdürlüğü önünde basın açıklaması

DİSK , Özgür Karabulut’un serbest bırakılması talebine ilişkin bir basın açıklaması yapılacağını duyurdu. Basın açıklaması, 8 Ekim Pazartesi günü saat 12.00’de İstanbul Beyoğlu’nda, Meclisi Mebusan Caddesi’nde bulunan Sosyal Güvenlik İş Müdürlüğü önünde yapılacak.

2233110cookie-checkDev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut tutuklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.