‘Dev zincirleri boykot edelim!’

“Süpermarketlerin sorunları ve çözüm önerileri’ başlıklı toplantıyı düzenleyen National Association of Turkish Restaurants, Takeaweys and Supermarkets (NARTS) marketlerin müşteri ve bölgede yaşayanlara lokalleşme bilinci yayılarak dev zincirlere karşı boykot kampanyası geliştirilmesini istedi.


 



Dev süpermarket zinvirlerini boykota çağıran poster


Kuzey Londra’da ticaret yapan onlarca yeni marketin karşı karşıya bulunduğu sorunlar 28 Kasım Cuma günü saat 5’te Hackney Belediyesi’nde düzenlenen toplantıda masaya tartışıldı. 


NARTS’ın süpermarket tasarımcısı Vildan Yetişal’ın katkılarıyla organize ettiği ‘Süpermarketlerin sorunları ve çözüm önerileri’ başlıklı toplantıya 50’ye yakın market sahibi ve Hackney Belediye Mecmis Üyesi Feryat Demirci katıldı.


Toplantıdaki tartışmalarda market sahipleri, Tesco, Asda gibi dev zincirlerin uzun saatler açık kalan lokal dükkanlar açarak rekabet ettikleri görüşünde birleştiler. Bu zincirlerin raflarında etnik parekende ürünlere yer ayırmasının ileride daha da sorun olabileceğinin altı çizildi.


Tartışmaya katılan market sahiplerinin bir diğer ortak görüşü de dev zircirlerden çok piyasa araştırması yapmadan birbirlerinin yanıbaşında açılan işyerlerinin piyasayı daralttığı konusuydu… “En büyük rakip yine biziz” diyen işadamları, sektörde dernekleşerek ortak bir strateji izleme konusunda görüş birliğine vardılar. Market sahipleri toptancılara da seslenerek, dev marketlere fiyat politikası uygularken küçükleri de gözetmelerini istediler.


“ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”


Toplantı sonunda çözüm olarak, “Market sahiplerinin dernekleşmesi, periyodik toplantılarla biraraya gelinmesi, bölge sakinleri ve müşterilerle lokal işyerlerine sahip çıkması için işbirliğine gitmek, dev zincirlere karşı boykot” edilmesi önerildi .



Mahir Kılıç, Vildan Yetişal ve Timur Ekilgen


Toplantıda savunulan belli başlı görüşler özetle şöyleydi:


Mahir Kılıç (NARTS Başkanı): Dev market zincirleri krize karşı fiyat indirerek rekabet ederke, biz seyirci kalmamalıyız. Dev zincirlere karşı birleşmesi gereken market sahiplerinin birbirleriyle kıyasıya rekabet etmesi piyasayı daralttığı gibi sektörü de bir çöküşe sürükleyebilir. Pastayı büyütmek için başka farklı müşteri kitlesini çekmek ve etnik ürünlerle marketleri zenginleştirmek gerekir. Lokal esnafı korumak için tüketici ve çevre sakinlerinde “lokalleşme” bilincini geliştirmeliyiz. Dev zincirlere karşı boykot kampanyası geliştirmeliyiz. Büyük marketlerin e-ticaret gibi geleceğe yönelik yatırımları takip edilmeli ve işyerimizle tanıştırılmalız.


Timur Ekingen (Gazeteci): Parekende piyasasının yüzde 75’ini elinde bulunduran dev zincirler sert bir rekabet politikası izliyor. Buna karşı duyarsız kalınmaması ve acil önlemlerin alınması gerekir. 2004’ten bu yana İngiltere’ye 1 milyon Doğu Avrupalı’nın göç ettiği sanılıyor. Dev zincirler bu yeni müşterileri çekmek için raflarını etnik ürünlere açmaya başladı. 1990’ların sonundaki tekstil sektöründe yaşananların bir benzerinin yaşanmaması için Türkçe konuşan toplum üyesi marketler de onların stratejilerini çözümleyip alternatif politikalar üretmeli.


Vildan Yetişal (Market sahibi ve market tasarımcısı): Bir market sahibi ve market tasarımcısı olarak bu toplantıya daha fazla katılım beklerdim. Çünkü çok ciddi bir kriz ve rekabet altındayız. Yeni bir market açılırken kesinlikle pazar araştırması yapılması ve bölgedeki etnik yapının belirlenmesi gerekiyor.


Feryat Demirci (Hackney Belediye Meclis Üyesi): Hackney’in son 20 yılda etrik yapısı ve sosyal konumu değişti. Market sahipleri bu değişime ayak uydurmalı. Tesco, Asda gibi dev zincirler lokal dükkanlar açarak piyasayı daraltıyor ve küçük marketleri rekabete zorluyor.


______________kutu _____________



Ek bütçe ile destek geliyor…


Narts İş Riski Yönetimi ve Finans Danışmanı Michael Aston, İşçi Partisi hükümetinin gelecek yapmayı planladığı erken seçim yatırımı olarak Mart ayında çıkaracağı ek bütçede küçük işletmelere destek vereceğini söyledi.


Aston, ek bütçede küçük işletmelere öngörülen destekleri şöyle özetledi:


– 1 milyar sterlin dolayında düşük faizli banka kredileri dağıtılacak,
– Bu kredilerin doğru dağıtılması için Küçük İşletmelere Destek Paneli kurulacak,
– 2009-10 yıllarındaki 50 bin sterline kadar olan vergiler taksitlendirilecek,
– Ödeme zorluğu çeken işletmelerin geçmiş 3 yıla dönük vergileri de takside bağlanacak
– Artması öngörülen “Business Rate”ler tam tersine dondurulacak
– Boş olan bina vergilerinin ödenmesi de 2009-10’a kadar uzatılacak

818340cookie-check‘Dev zincirleri boykot edelim!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.