Devlet başkanlığı foto-finişe kaldı

Pazar günü, Meksikalılar önümüzdeki 6 yıl boyunca ülkelerinde devlet başkanlığı yapacak kişiyi belirlemek üzere 4ü erkek biri kadın olan toplam 5 adaydan birini geçmek üzere sandık başındaydı.

Toplam 71.4 milyon seçmenin oy verdiği başkanlık seçimlerinin en önemli iki ismi eski Meksiko Belediye Başkanı  52 yaşındaki Lopez Obrador ve Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox’un partisi PAN-Milli Hareket Partisi üyesi olan 43 yaşındaki Felipe Calderon son aylarda neredeyse kıran kırana bir yarışın içindeydiler.

Yasalara göre eski devlet başkanı seçimlere katılamayacağı için 2000 yılından bu yana görevde bulunan Vicente Fox seçimlere katılamadı.

Federal Seçim Bürosu’nun pazartesi sabahı saat 6.05 itibarıyla, oyların yüzde 91.2sinin sayıldığı kesin olmayan sonuçlarına göre; yüzde 36.68 oyla Felipe Calderon önde görünürken, onu yüzde 35.57 oyla Andres Manuel Lopez Obrador takip ediyor.

Seçimlerden hemen sonra her iki liderin de kendi galibiyeti olarak açıkladığı seçim sonuçlarını, Avrupa ve ABD haber kanallarını Calderon’un galibiyeti diye sunmayı tercih etse de seçim sonuçları hala bir kesinlik kazanmadı.

Meksika’nın en önemli günlük gazetelerinden olan “Reforma” gazetesinin seçimlerden önce son kez yaptığı kamuoyu yoklamasında, Obrador yüzde 36 puanla önde giderken, onu çok küçük bir farkla yüzde 34 puanla Calderon takip ediyor, ardından da yüzde 25 ile ülke yönetimini 2000 yılına kadar 71 yıl süreyle ellerinde bulunduran PRI partisinin 53 yaşındaki adayı Roberto Madrazo geliyordu.

Kampanyaları ve sunumlarında farklı konuların altını çizen 5 ayrı adayın özellikleri şöyle:

– Lopez Obrador (52) : PRD-Demokratik Devrimci Partisi üyesi- Eski Meksiko belediye başkanı.
– Felipe Calderon (43 : PAN- Milli Hareket Partisi üyesi  Fox’un eski enerji bakanı- Katolik- homoseksüel evliliği ve kürtaj karşıtı.
– Madrazo (53) : PRı-Kurumsal Devrimci Partisi- Avukat- Eski PRI başkanı- Yeni iş alanları açacağını vaadediyor.
– Roberto Campa (49) : Yeni ıttifak Partisi- 2005 yılında Madrazo’nun partisi olan PRI’den ayrıldı-Yeni kurulan partinin çoğunluğu eğitim ve öğretim elemanlarından oluşuyor.
– Patricia Mercado (49) : Sosyal Demokrasi ve Alternatif Köylü Partisi üyesi-Kadın ve işçi  hakları savunucusu. Marihuananın serbestleştirilmesini destekliyor. Cinsiyet ve etnik ayrımcılık karşıtı.

Oy verme işlemi ülke genelinde 300 ana bölge ve 130.488 sandıkta gerçekleştirildi. Ülkede daha önce yaşanmış hileli seçim iddialarını tekrar gündeme getirmeme kaygısıyla çok daha dikkatli yapılan sayım işleminde, her bir sandığın, mahallenin ve eyaletin sayım sonuçları Çarşamba günü Federal Seçim Enstitüsü’ne sunulacak. Ancak seçimlerin kesin sonucunu ve 6 Eylül’de işbaşı yapması gereken yeni devlet başkanını Federal Hukuk Bürosu Seçim Kurulu açıklayacak.

FOTOĞRAF: Meksika’nın en popüler devlet başkanı adayı solcu Lopez Obrador

1131460cookie-checkDevlet başkanlığı foto-finişe kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.