‘Devlet bir kimliğin parçası olmalı’

Baykal, Karacaahmet Cemevi’nde geleneksel olarak düzenlenen aşure gününe katıldı.


Çok sayıda insanın buraya hiçbir mecburiyet olmadan gönüllerini zenginleştirmeye, umutlarını artırmaya ve güvenlerini geliştirmeye geldiğini anlatan Baykal, bunun arkasında büyük bir tarih olduğunu söyledi. Baykal, Karacaahmet Sultan’ın, çok önemli bir şahsiyet olduğunu ve onun değerinin bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, ”Her şey savaşla, askerle olmaz. Bazen güzel bir söz, güzel bir düşünce, doğru ahlak, iyi davranış, sevgi ve dayanışma silah ve savaştan daha güçlü olabilir. İslamiyeti bu topraklara taşıyan öncü insan, ama onun taşıdığı İslamiyet, ülkemizde daha sonra zorla dayatılan bir İslamiyetin ötesinde insanı temel alan, insan odaklı, insanın Allah’la ilişkisini çok özel bir ilişki olarak kabul eden, insan Allah ilişkisi arasına kimseyi koymayan yüksek, yüce, gerçek İslamiyeti buralara taşıyorlar” diye konuştu. Salondakilere seslenen Baykal, şunları kaydetti:


”Ne mutlu ki sizler, en güç dönemlerde bile inancınızdan şaşmadınız, onların değerini hiçbir zaman unutmadınız. Uygulanan yıldırma politikalarına boyun eğmediniz, teslim olmadınız. Gelecekte herkes, sizin mücadele verdiğiniz anlayışın nasıl tüm Türkiye için, Alevisi için de, Sünnisi için de, Müslümanı için de Müslüman olmayanı için de ne kadar önem vermesi gerektiğini çok daha iyi anlayacaktır. Siz bizim Anadolu kültürümüzün özüsünüz, temelisiniz, dayanağısınız. Sizleri dışlamak değil, sahiplenmek lazım, azaltmak değil, çoğaltmak lazım.”


”Hepimiz kardeşiz, hepimiz biriz ve beraberiz. Bizi kimsenin ayırması, bölmesi mümkün değildir” diyen Baykal, konuşmasına şöyle devam etti: 


”Herkesin inancı, düşüncesi, kimliği saygıdeğer. Hepsinin başımızın üzerinde yeri var. Devlet de herkesin devletidir. Devlet hepimizin, herkesin devletidir. O mezhebin de devletidir, bu mezhebin de devletidir. O inançta olanın da devletidir, bu inançta olanın da devletidir. Kadınların da devletidir, erkeklerin de devletidir.” 


Neye inanıyorsa inansın devletin, herkesin devleti olduğunu vurgulayan Baykal, ”Devlete bir üniforma giydirmek, devleti bir inancın simgesi haline dönüştürmek, o inancın dışındaki insanları dışlamak anlamına gelir. Bu yanlıştır. Herkesin inancına, yaşayışına saygımız var. Herkesin özgürce yaşaması gerektiğine inanıyoruz” dedi. 


Deniz Baykal, devletin inançlar üstü olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:


”Devlet, herkesin devletidir ve öyle kalmalıdır. Öyle olmaktan çıkarırsanız nereye kadar gider yolu, dünyaya ve çevremize baktığımız zaman görüyoruz. Oralara gitmesin, gitmeyelim. Ağzımızın tadını bozmayın, huzurumuzu bozmayın. Biz sadece bugün değil, bir adım atılırsa bir süre sonra milletin başına neler gelecek onu görüp onu önlemeye çalışıyoruz. Bizim istediğimiz Türkiye’de bir daha Kerbela’lar, Kahramanmaraş’lar, Sivas’lar yaşanmasın.”

1054430cookie-check‘Devlet bir kimliğin parçası olmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.