Devlet televizyonu taraf tutarsa

Rum Başkanlık adayı (Birleşik Demokratlar Hareketi Başkanı) Praksula Antoniadu, Rum Devlet Televizyon ve Radyosu’na (RIK), kendi aleyhine ayırımcılık yaptığı gerekçesiyle, dava açmıştı geçenlerde.
Antoniadu aynı şikayeti,- insan haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle- Avrupa Komisyonu’nun ilgili birimine de yaptı.
Yani devlet kanalının tüm adaylara eşit davranmadığını söylüyor Praksula hanım.
Buraya kadar anlaşılır ve aşina olduğumuz bir durum. Nitekim adı üstünde, “devlet televizyonu.”
Amma velakin sadece Praksula hanım değil, hükümet olan AKEL’de memnun değil RİK’ten.
İktidarda olanın, devlet televizyonunun (yarı devlet) nimetlerini tepe tepe kullandığı inancını yerle bir eden bir bildiri yayınlamış AKEL.
Akel, bildirisinde RİK’İ etik ve objektif bir tutum sergilemediği yönünde suçluyor. “Biz ne yazık ki, RIK yetkililerinden bazılarının keyfi ve kabul edilmez davranışlarını kınamakla yükümlüyüz’ diyor, AKEL Merkez Komitesi’nin Genel Sekreteri ise hem Averof’un hem de Karoyan’ın tartışmadan dışlanmaması halinde televizyon tartışmasına katılmayacaklarını kaydediyor.

Anlaşıldığı üzere, AKEL, aylar öncesinden planlanan tartışmaya katılmayacağını söylüyor.
RIK tarafından yanıt hemen geliyor. RIK yayımladığı bildiride DİSİ, AKEL, DİKO ve EDEK partilerinin liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan tartışmanın anlaşmaya varılan kompozisyonunun herhangi alaşağı edilme durumunun söz konusu olmadığı ifade ediyor.

RIK, Başkanlık seçimlerinin öncesinde seçim kampanyasının programlanmasının RIK tarafından yapılması için, üç ana adayın temsilcileri, Anastasiadis, Malas ve Lillikas ve tüm meclis partilerinin temsilcileriyle RIK’te yapılan üçüncü toplantıda kesinleştirildiğini belirtiyor. RIK Genel Müdürü Themis Themistokleus’un bildirisinde “Son Programlama, bu toplantıda anlaşmaya varıldığı üzere, 7 Kasım 2012 ‘de herkese gönderildi ve bu program radyo televizyon kurumları tarafından sadakatle uygulanıyor’ deniyor.

Her neyse; Andros Kiprianu’nun diğer parti liderleriyle tartışmaya katılmayı niye reddettiği açık. “Eşit olmayan muamele var” diyor AKEL.
O yüzden aylar öncesinden belirlenen tartışmaya katılmayacak.

Diğer partiler AKEL’e kızgın. EDEK, Kiprianu’nun çekilmesi nedeniyle, tartışmanın kompozisyonunun alaşağı edildiğini söylerken, DİSİ Başkan Yardımcısı Averof Neofitu ve DİKO Başkanı Karoyan, RIK’in tartışmayı yapmaya karar vermesi halinde rakipleriyle karşı karşıya gelmeye hazır olduklarını söylüyorlar.
Görüldüğü gibi Güney Kıbrıs cadı kazanı. Her ne kadar ekonomik sorunlar seçim coşkusuna galebe çalmışsa da kamuoyu yoklamalarında DİSİ’nin hayli gerisinde kalan AKEL kalan karizmasını televizyonda çizdirmek istemiyor.
Sadede gelirsek, Praksula Hanımın devlet televizyonundan şikayetçi olması bizim gibi ülkelerce anlaşılır bir durum olsa da hükümetin şikayetçi olması pek görülmüş değil. O yüzden, ‘acaba’ diyorum; Kamuoyu yoklamalarında Anastasiadis’in seçileceğini ortaya koyarak halkı manipüle eden RİK üzerinde Başpiskopos Hrisostomos’un da mı etkisi var? Ne de olsa Hrisostomos vahiy gelmiş gibi geçtiğimiz gün çıkarak alenen Anastasiadis kazanacak dememiş miydi?

1620920cookie-checkDevlet televizyonu taraf tutarsa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.