Devlet Tiyatroları’nın Kürtçe açılımı

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT), 1 Ekimde,perdelerini, Orhan Asena’nın yazdığı Tamer Levent’in yönettiği ve kan davasının anlatıldığı ”Ölümü Yaşamak” isimli oyunla açacak. Devlet Tiyatrolarında ilk kez Kürtçe küçük bir anlatımın da yer aldığı oyunun provaları aralıksız devam ediyor.

Yönetmen Tamer Levent, Asena’nın ”Ölümü Yaşamak” oyununu, Devlet Tiyatrolarının 60. yıl dönümünde ilk kez oynanan 60 oyun projesi kapsamında sahneleyeceklerini söyledi.

Türkiye’nin en iyi tiyatro yazarlarından Diyarbakırlı ve Kürt kökenli olan yazarın antik trajedi üslubu bulunduğunu belirten Levent, yazarın trajedi üslubunun içine son derece güzel bir şekilde yöresel konuşma aksanı yerleştirdiğini bildirdi.
Tamer Levent, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Tiyatrosunda resmi dilin Türkçe olduğunu ve Türkçe konuşulduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

”Biz diğer başka oyunlarda da olduğu gibi oyunun orijinal yapısına uyduğu için bu yörede bulunan dengbej kültüründen yararlanmak istedik. Dengbej kültüründe öyküyü enstrümansız olarak anlatmak ve buraya özgü bir gırtlağın kullanılmasının sağlanması bizi çok etkiledi. Burada konuşulan Türkçede de aynı gırtlağın olduğunu görüyoruz. Zaten Orhan bey de bu gırtlağı kendi oyununa yansıtmış.”

715920cookie-checkDevlet Tiyatroları’nın Kürtçe açılımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.