Devran dönsün, Sarıkeçililer yürüsün!

Yılda iki kez göç ederek yaklaşık üç ayı ‘yürüyerek’ geçiren Sarıkeçililer’in bu yılki ilkbahar göçü 12-14 Nisan arasında Mersin Gülnar’da yapılacak şenlikle başlayacak. Kadim kültürlerini korumak için var olma savaşımı veren Sarıkeçililer’in göç şenlikleri, ülkenin dört bir yanından gelen konukların da katılımıyla şölen havasında geçiyor.

SARIKEÇİLİLER İÇİN GÖÇ VAKTİ

Kış aylarını Mersin’in kıyı ilçelerinde geçiren Sarıkeçililer, yaz aylarını ise Konya ve Karaman yaylalarındaki platolarda geçiriyor. Anadolu’da konargöçer yaşamı sürdüren son topluluk olan Sarıkeçili Yörükleri, doğanın içinde sürdürdükleri yaşamlarını ve geleneklerini koruyabilmek adına bir yandan da zorlu bir mücadele veriyor. Yürüyerek göç etme geleneğini yaşatan yaklaşık 2 bin kişilik bir grup olan Sarıkeçililer, kültürlerini yaşatabilmek amacıyla bu yıl 8. gerçekleştirilecek olan göç şenliği, 12-14 Nisan tarihleri arasında Mersin’i Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılacak.

KONUKLAR KIL ÇADIRLARDA KONAKLAYACAKLAR

Göç şenliğine katılacak konukların kıl çadırda konaklamalarının sağlandığı, Yörüklerin gündelik yaşamlarının paylaşıldığı etkinlikte, çeşitli paneller, müzik ve şiir dinletileri gerçekleştirilecek. Şenliğe katılan konuklar, Sarıkeçililer’in göç hazırlıklarını ve göçün bir gününü de yaşamış olacaklar. Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası da şenlik kapsamında geçtiğimiz yıllarda kıl çadırlar ve doğada gerçekleştirilen konserlerle Sarıkeçililer’e destek vermişti.

GÜNAH KEÇİLİĞİ BİTECEK Mİ

Kılkeçisi yetiştiriciliği ile geçimlerini sürdüren Sarıkeçililer, keçilerin orman alanlarına girmesini yasaklayan yasal düzenlemelerden dolayı yıllardır büyük sıkıntılar yaşıyordu. Geçtiğimiz yıl Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmelikle keçilerin yasal bir plan dâhilinde orman alanlarında yeniden otlatılabilmesine izin verilmesi, geç de olsa olumlu bir adım olarak algılanıyor. Pilot bölge olarak Sarıkeçililer’in kışı geçirdiği Mersin’in seçildiği uygulama kapsamında ilk otlatma planları bu ilde hazırlanırken, göç yolları üzerinde bulunan bölgelerdeki geçiş güzergâhları ile yaz aylarında konaklanan Konya ve Karaman illerinde de otlatma planlarının yapılması bekleniyor.

BU KÜLTÜR ARŞİVLERE SIĞMAZ

Göç şenliğinin ardından, keçileri ve develeriyle birlikte yollara düşerek yaklaşık 2,5 ayda Torosları aşarak Konya ve Karaman’ın yaylalarına ulaşacak olan Sarıkeçililer’in en büyük sorunlarından biri de, yaşama biçimlerinin arşivlenerek tozlu raflara kaldırılmasına yönelik tutumlar. Doğayla iç içe yaşayarak köklü bir kültürel birikim yaratan Sarıkeçililer’in zamana direnen yaşama biçimlerinin yok olmaması için bilimsel çabalar da sürüyor. UNESCO’nun başlattığı Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi (SOKÜM) kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Sarıkeçililer’e ilişkin hazırlanan dosya, UNESCO’ya gönderildi. Ancak 2008 yılından başlatılan çalışmanın son aşaması olan ve Sarıkeçililer’in yaşam biçimlerini koruma altına almayı öngören kültürel miras sözleşmesine yönelik somut adımlar bir türlü atılamıyor.

PERVİN ÇOBAN SAVRAN: ‘DOĞANIN GERÇEK KORUYUCULARIYIZ’

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Pervin Çoban Savran, UNESCO’dan gelecek olan yanıtın ardından somut adımların atılmasını beklediklerini söyledi. Sarıkeçililer’in doğanın gerçek koruyucuları olduğunu anlatan Savran, sanılanın aksine kıl keçilerinin ormanlara zarar vermediğini, bilakis orman yangınlarını önleyen bir işlevi yerine getirdiklerini söyledi. Kapalı kapılar ardında ve salonlarda alınan kararlarla yıllardır büyük sıkıntılara maruz kaldıklarını savunan Savran, son zamanlarda hazırlanan otlatma planlarının ardından daha iyimser baktıklarını dile getirdi.

‘DOĞAYI YIPRATMAMAK İÇİN AYNI YERDE UZUN SÜRE KONAKLAMIYORUZ’

Göçerliğin doğayla aynı dili konuşmak anlamına geldiğini vurgulayan Savran, yaşadıkları doğa alanlarını yıpratmamak amacıyla aynı yerde uzun süre konaklamadıklarını belirterek, doğaya verdikleri önemin altını çiziyor. Göç şenliğinin Sarıkeçililer’le bir araya gelme ve bu kültürü daha çok insana ulaştırma çabası olduğunu dile getiren Savran, doğayı, kültürü ve yaşamı savunan herkesi kıl çadırın altında buluşmaya davet ediyor.

‘DEVRAN DÖNSÜN, SARIKEÇİLİLER YÜRÜSÜN’

Kültürlerini daha iyi tanıtmak ve geleceğe taşıyabilmek için çaba harcayan Sarıkeçililer, sosyal medyada da yerini aldı. “Devran dönsün, Sarıkeçililer yürüsün” sloganıyla facebook’ta oluşturulan resmi sayfa aracılığıyla daha çok insana ulaşılması hedefleniyor. Göçle ilgili ayrıntılar ve Sarıkeçililer hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler, şu adresten erişebilecekler: (https://www.facebook.com/Sarikecililerresmisayfasi?ref=hl)

1547720cookie-checkDevran dönsün, Sarıkeçililer yürüsün!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.