Devrimci Castro’ya veda

Yaşamı da ölümü de çokça konuşulan insan! 26 Kasım 2016 Hayata veda etti. Dostu da düşmanı da onun hakkında şu ya da bu şekilde fikir belirtti. Onun hakkın da dünyanın dört bir yanında söz söylemiş olan yığınla insan mevcut. Düşmanları ona defalarca suikast düzenlemişler. Öldürmek istemişler! Öldürememişler. Nihayetin de Fidel doğal yoldan değişimini yaşadı. Hala hakkındaki bildik minval da, mahiyette o konuşmalar da sürüp gitmekte. Fidelin yarattığı devrim bitecek mi bitmeyecek mi üzerine o malum burjuva kafaların yorumları hangi noktada gelişecek pek bilinmez!

1959 beri bu tartışmalar Fidel nezdinde sürüp gidiyor. Emperyalistler , yığınla Kübalı şarlatanı teslim almak için azgın propagandaya devam ettiler. Teslim aldıkları bazılarını Küba’ya karşı kullandılar. Bu bağlam da kapitalizmin güzellemesi, nimetleri sayılıp dökülmekte asla sınır tanımadılar… Refah teranesi ile toplumu kandırmaya çokça uğraştılar. Kapitalist iğrençliği, kiri, pisliği ambalajlayarak Küba halkına sundular. Küba Halkını satın almaya çalıştılar. Bunu başaramadıkları için hala Fidel’den sonra ne olacak meselesin tartışmaktalar.

Her şeyden önce herkes kendi bulunduğu alandan bakarak Küba ve Fidel üzerine yorumlarını yapmakta. Bu yorumların değerlendirmelerin bir tarafı atsak da,işin öznesinde Fidelin dünya politikasında önemli bir figür olarak yer aldı. Haliyle herkes kendi durduğu noktadan Küba’ya ve Fidele bakmakla yetindi. Eleştiri ve övgülerini o noktadan yaptılar. Bu duruşta aslında yorumcunun iç dünyasını dışa verip, yansıttılar. “ABD’yi dize getiren adam” yorumu nu yapan da “Sosyalizm bitti” güzellemesini de söyleyen de kendi ruh dünyasını o minval da yansıttı! Gerçek olansa sadece Fidelin kurduğu Küba’nın ayakta olması. Ve bütün zorbalıklara, zorluklara karşı kurduğu Küba’yı yaşar olarak bırakıp gitmesidir.

Domuzlar Körfezinde emperyalist haydutluğu dize getirmiş olması onun politik çizgisini herkese kabul ettirdiği bir alan oldu. Zorla bize bir şey kabul ettiremezsinin mesajı hedefine vardı. Bütün bunlar haliyle Küba halkında bir özgüven yarattı.

Yaşamı da ölümü de Küba halkında karşılık gördü. Onun tarihsel kişiliğini anlattı. Uzu Yıllar halkının refahı için savaşan bu insanı saygıyla selamlamak bizler için elzem oldu. Halkının eşitliği ve özgürlüğü için bedel ödemiş bu değerli, saygın kişiliği saygıyla selamlıyarak uğurluyoruz. Toprağı, böceği bol olsun…

__________

27 Kasım 2016 Tahir Canan

2032670cookie-checkDevrimci Castro’ya veda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.