Deyimleri doğru kullanmalı

Bu tabirin  bazı görev ve seçimler esnasında.kullanılması gayet normaldir.Ne zaman bu tabir yerine oturur?Eşit şartlar altında, dürüstçe ve adilane yapılan seçimlerde, aday belirlemelerde, yarışmalarda bu tabir geçerlidir.


Başka şekilde ki müsabaka ve yarışmalar için doğru olmaz.


Ancak hiç kimseyi yarışa almadan , ben yarış yapıyorum diyerekten, yapılanın doğru ve onurlu olduğunu hiç kimse iddia etmez.Bir rakibin olmadan seçim yapılacak ve olan bu abes işe kalkıp kulp bulacaksın.


Neymiş efendim?


Bayrak yarıymış.Ne kadar inandırıcı olursunuz?İnandırıcılık lafla olmaz.İnandırıcılık insana insan değeriyle bakmakla olur.


Müsabaka kelimesi de , bizde yarışmak fırsatı anlamına gelmektedir.Doğrudur, seçimlerin olmasının temel nedeni, çıtayı yükseltmektir.


Yükselen çıtayı aşağı düşürüyorsan demek ki, burada ki bayrak yarışında oluşumunda yanlışlık var demektir.


Çıta yükseliyorsa artış var  demektir. Artış yoksa çıta maalesef boynunu bükmüştür.


Gönüllü insanın çalışırken, bayrak yarışı veya hizmete katkısı çok olur diye bazıları düzgün yol alan kurumun tekerine ateş sokarlar. İşin garibi de rakibin yapamadığını bünyendekiler yapar derler.


Bu tür organizasyonlarda kişiler ötelenerek,   genel de bayrak yarışı veya hizmet  yarışı olmalıdır.


İki arkadaş demeli ki; evet ben varım sektörü benim ekibim , çalıştırır.Diğeri yok benim ki demelidir.


İki kişi aynı şartlar altında müsabakaya girerek, sonuç ortaya çıktığında hiç kimse itiraz etmeden,  yarışın galibini kutlarlar.


Alicengiz oyunlarına girerek sonra da o güzel tabirleri heder edersek insan , üzülür.


Bizler gerçekten güzel sözler biliyoruz.Anlamlandırırken yanlış anlam yüklüyoruz.Çok düşünmemiz gerekirken,düşünmeden söz sarf ederek,  rüzgara göre bir çoğumuz yön değiştiriyor.


İşte yön değiştirenlerde asıl konuyu atlıyor, atladığı içinde olayları yorumlarken , böyle ilgisi olmayan cümle sarf ediyorlar.


Sahanın dışında biri olup ta seçim yapılıyor ve bunun adına da bayrak yarışı deniyorsa şaşarım.


Siz bir ekibe sahaya inin , indikten sonra da bir başkasının sahaya inmesine müsaade etmiyorsun unuz.Neymiş bunun adı?


Bayrak yarışı(!)


Benim de uğraştığıma bakın….


Özellikle sivil toplum örgütlerinde belki bu tür hadiseler yaşanabilir.Senin yanındayım diyen insanlara çok inanmamak gerekebiliyor.


At sahibine göre ses çıkartır . Atasözünü biliyoruz.Hiç düşündük mü atalarımız bu sözde özellikle niçin “at” kelimesi kullanıldılar acaba?


Hayvanlar içinde” at” familyasına bakınca özellikleri çok ilginç.Atların sadakatli ve vefalı olduğunu okuyorsunuz.


İşte burada  bazı insanlardan, daima faydalanan insanlar ve bin kere taşıdığınız halde inkar edenleri de görmüşsünüzdür.Bir indirirseniz görün gümbürtüyü…


İnsanlar maalesef çok unutkan oluyorlar, iyiliklere karşı.Yaradılışımızda var bu duygu ve düşünce.. Asıl demek istediğim şudur:İnsanlar kavramları yerli yerince kullanmalıdırlar.Kelimeler ve konuşmalar çok önemlidir.İfadelerimizin ne anlama geldiğini bilirsek, hayatımız kolaylaşır.


İnsan başına gelmedikten sonra karşıdaki insanın çektiğini veya sevincini anlayamaz.Gerçekten insanları anlayabilmemizin ilk kuralı, onun yaşadıklarını kendimizin yaşaması gerekir.


Gerçekten tek başına varım diyenler  bayrak yarışı mı yapmış olurlar?


Aklıma takıldı.

711000cookie-checkDeyimleri doğru kullanmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.