DHKP-C saldırıyı üstlendi

Saldırıya yardım ve yataklık yaptıkları iddia edilen üç kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Saldırganın güvenlik kameralarına yansıyıan ve Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan görüntülerinde kargocu kılığında elinde bir zarfla elçilik binasına doğru yürüdüğü görülüyor.

Saldırıda üzerindeki patlayıcıları havaya uçuran eylemcinin yanısıra bir güvenlik görevlisi ölürken, elçiyle görüşmek üzere binada bekleyen gazeteci Didem Tuncay da yaralandı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, saldırganın ”sahte kimlik kullanarak Türkiye’ye illegal yollardan giriş yaptığının” kesinleştiğini söyledi.

‘Yunan adalarından kaçak giriş’

Almanya’da yaşayan saldırganın Yunan adaları üzerinden kaçak yollarla Türkiye’ye girdiği ve İstanbul’da sahte bir kimlik aldıktan sonra Ankara’ya gittiği belirtiliyor.

Güler, eylemcinin 2001 yılında cezaevinden çıktıktan sonra yurtdışına çıktığını ve arama kaydının bulunduğunu belirtti.

Kıvanç El, Vatan gazetesi

Ofiste olağan bir mesai günü. Bilgisayarımın başındayım. Büyük bir patlama sesi duydum, büyükelçiliğin tam karşısında bulunan büromuzun yer aldığı bina sallandı, sanki deprem olmuştu.

Pencere önüne koştum. Duman bulutu gördüm, panik içinde kaçışan insanlar… 30 saniye içinde sokağa indim. Patlama, elçiliğin içindeki kontrol noktasında olmuştu.

Bina demir parmaklıkların da dahil olduğu sıkı bariyerler tarafından korunuyor. Patlama dışarıda olsaydı bir ihtimal fazla zarar olmazdı. Örneğin, dışarıda park eden araç zarar görmemişti.

Yerde iki beden vardı, hemen girişin önünde de parçalanmış beden parçaları. Korunaklı girişin bir kısmı tahrip olmuştu.

Bina kordon altına alındı. Çok sayıda ambulans geldi, güvenlik görevlileri de. Televizyon kuruluşları da olay yerinden yayına geçti.

Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada, medyaya adı Ecevit Şanlı olarak yansıyan saldırganın üzerindeki yaklaşık 6 kilo TNT türü patlayıcıyı elektronik düzenekli butona basmak suretiyle patlattığı ve olay yerinde bulunan el bombası parçalarından eylemcinin yanında getirdiği el bombasını da patlattığının belirlendiği vurgulandı.

Saldırıda hayatını kaybeden güvenlik görevlisinin adı Mustafa Karasu olarak açıklanırken, ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan NTV’nin eski diplomasi muhabiri Didem Tuncay’ın doktorları ”yoğun bakımda izlenim altında tutulduğunu” söylediler.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, hastanede ziyaret ettiği Tuncay’ın Türkiye’ye atandıktan sonra kendisiyle röportaj yapan ilk Türk gazetecilerden biri olduğunu ve saldırı sırasında kendisiyle çay içmek için büyükelçilikte bulunduğunu söyledi.

Ortak mücadele

ABD, vatandaşlarını Türkiye’deki diplomatik temsilcilerini ziyaret etmemeleri konusunda uyarırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”terörle küresel mücadele”nin gerekliliğine işaret etti.

Başbakan Erdoğan, olaydan sonraki ilk açıklamasında ”Tabii ki bu terörün uzantıları, başından beri bu ortak mücadeleyi dünyanın her yerinde birlikte vermemiz gerektiğini söyledik.” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardione, “Terörizme karşı beraber savaşmaya devam edeceğiz. Bu olay, her iki ülkenin de terörizmden zarar gördüğünü açık bir şekilde ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

Patlamanın meydana geldiği Paris Caddesi üzerinde bulunan Almanya ve Fransa büyükelçiliklerinde de güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü.

İstanbul’daki ABD başkonsolosluğu önünde 2008 yılında silahlı çatışma olmuştu. (BBC)

1372470cookie-checkDHKP-C saldırıyı üstlendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.