Die Welt gazetesi, “Türkiye’nin kaderi Brexit taraftarı İngilizler için bir uyarı olmalı” baÅŸlıklı haber analizinde, Brexit sonrasında İngiltere’nin karşılaÅŸabileceÄŸi sorunlar konusunda Türkiye’yi kötü örnek gösterdi.
İngiltere parlamentosundaki oturumlarda da Türkiy’nin AB karar mekanizmasında olmamasına karşın, yaptırım ve uygulamalara uymak zorunda kaldığı belirtilerek, İngiltere’nin bu tuzaÄŸa düşmemesi konusunda uyarıda bulunulmuÅŸtu.
Die Welt gazetesindeki analiz şöyle:
“Bazı İngilizler, Brexit sonrasında AB ile bir Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasına sıcak bakıyor. Ancak bu model de sorunlu. Olası bir Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasından sonra İngiltere’nin başına gelebilecekler konusunda Türkiye güzel bir örnek teÅŸkil ediyor. Zira Türkiye ile AB arasında 23 yıl önce imzalanan bir anlaÅŸma var. Ve ÅŸu sıralarda durum çok kötü. Geçen yıl Türkiye, mülteci göçü anlaÅŸması çerçevesinde Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸmasının kapsamının geniÅŸletilmesini istemiÅŸti. Ancak AB bu talebi geri çevirmiÅŸti. Ankara’nın tepkisi ise sert olmuÅŸ, AB’den ithal edilen bazı ürünlere ek gümrük getirmiÅŸti. Türkiye’nin gerekçesi, Brexit durumunda İngiltere için de geçerli olabilir. Nitekim AB tüm dünyada ticaret anlaÅŸlamaları gerçekleÅŸtiriyor. Böylece bir çok ürün ya çok düşük gümrük vergileriyle ya da tamamen gümrükten muaf olarak AB’ye giriyor. Gümrük BirliÄŸi anlaÅŸması kapsamında da bu ürünler Türkiye’ye gümrüksüz olarak geçebiliyor. Ancak Türk sanayicileri ihracat yapmak istediklerinde AB üyesi ülkelerin yararlandığı gümrük indirimlerinden istifade edemiyorlar. Çünkü Ankara AB Ticaret AnlaÅŸması’na taraf deÄŸil. TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır KaleaÄŸası Türkiye’nin giderek ağırlaÅŸan rekabet ortamında yeni anlaÅŸmaların avantajlarından yararlamadığını belirtiyor.”