DigitalWebBook formatında e-book

DWB (DigitalWebBook)  FORMATINDA E-KİTAPLAR YAYINLAMANIN  FAYDALARI


fonksiyonellik kabiliyetini  biliyorum. (www.keeboo.com, www.thaivegetarianrecipes.com  sitelerini ziyaret edebilirsiniz.)


DeskAuthor’ı bir kaç yıldır izliyorum. DeskAuthor’ın  geliştiricileri, Avutralya’nın DNAML Pty Ltd. Şirketi, ilk defa entegre edilmiş dijital haklar yönetimini, aboneliği ve eSellerate (www.esellerate.net)  ile ortak ödeme sistemlerini 2004’te ekleyinceye kadar, hoşuma gidiyordu ve ticari yayımcılıkta az kullanılıyordu. Bu sıfatla, bir hamle yapan bir e-kitap yayınlama ürünü olarak  ona itibar ettim.


Aşağıdakilerin hepsini içeren diğer herhangi bir sistem görmedim:


1.Sayfa çevirme animasyonu ile, ekranda gerçek bir kitaba benzeyen ve onun gibi kullanılan e-kitaplar.  –Kullanmak ve okumak için sezgi yoluyla kolay anlaşılan ve öğrenilen kitaplardır.  Sayfayı çevirmek için sadece sayfanın herhangi bir yerine tıklıyorsunuz.


2.Çok küçük dosya boyutları. (178 sayfalık Switchwords e-kitabım grafiklerle birlikte sadece 2 MB  tutuyor.  Aynı kitabın PDF formatında  büyüklüğünün yaklaşık üçte biri.)


3.Web sayfalarında gösterme  ve aynı zamanda  tek başına dosya olma kabiliyeti.  (native  DNL,  Windows EXE,  veya hatta Windows ekran koruyucuları)


4.EXE  kur dosyası  üretme kabiliyeti.  E-kitabı kullanıcının Belgelerim dizini içinde  otomatik olarak  yeni bir E-Kitaplarım dizinine kopyalar. Gerekli  DNL okuyucu yazılımını kurar ve e-kitaba Masaüstünde bir  kısa yol oluşturur.


5.Sayfalarda şeffaflık kabiliyeti. (Örneğin herhangi bir  şekilde  kitaplara veya bir sayfada deliklere veya yaratıcı pencerelere  veya büyük bir kitabın içine sayfalar “ekleme” ‘ye izin verir.)


6.Sayfaların içine, Flash  filmleri, Quicktime filmleri ve Windows Media nesneleri yerleştirme yeteneği.


7.Sayfa çevirmenin değişik animasyonları ve sayfa çevirmenin değişik hızları


8.thumbnails’den görüntüleri pop-up gösterme (foto-albümler için harika)


9.Kullanıcı tarafından düzeltilebilen metin ve görüntüler. İnsanlar bunu içine kendi fotolarını eklemek için kullanabilecekleri boş foto albümleri tasarlamak için kullanıyor.


10.Dijital haklar yönetimini entegre etme.  Kitabın ilk x sayfasını  herhangi biri bedava okuyabilir ve  bedava sağlanabilir yapabilirsiniz. Ama, bundan sonra kilitli sayfalara tıklamak,  okuyucuya kitabı satın almasını öneren ve kitabın kilidini  hemen açan eSellerate ile entegre edilen e-satıcı  sihirbazını  getirir.
Sihirbaz,  kredi kartı ödeme ve satışı izleyen ticari eSellerate server’ına bağlanır. Ve ondan sonra e-kitap derhal erişilir olur. Dosya, başka bir bilgisayara kopyalanana kadar  öylece kalır. Dosya başka bir bilgisayara  kopyalandığında herhangi birinin sadece ilk x sayfasını okuyabileceği tanıtım moduna geri döner. Böylelikle,  yasaklamaya teşebbüs etmek yerine dosya paylaşımı cesaretlendirilir.


 Örneğin, kitabın geriye kalanının satılacağı, kilidinin açılacağı, okunacağı ile ilgilenmeden SWITCHWORD kitabının ilk 43 sayfası kendi içinde değerli bir kitap ve hediye içerir. Ve tam bir e-kitap için muhtemelen en iyi reklam yoludur.  Tam e-kitap anında pazarlanabilir. Herhangi bir kilitli sayfa yardımıyla kitap satılması/abone olunması/kilidinin açılması için online kalır. DesktopAuthor  yazılımı ile aynı zamanda bir dosyanın kaç kere paylaşılabileceğini veya kilitli duruma dönmeden önce kaç kere tekrar kurulabileceğini belirtmek mümkündür.


Bana göre bu, herhangi birisinin e-kitabın tanıtım bölümünü okuyabileceği (fiziki kitapçılarda kitabın tanıtım bölümüne göz atmak gibi)  internette dolaşan e-kitaplara sahip olmak ticari sistemde ve e-kitap dağıtımında önemlidir.


Dolayısıyla buraya kadar okuduklarınız hoşunuza gittiyse kitap satın alabilir ve kitabın içindeki kilidi derhal açabilirsiniz. Entegre DRM sistemi, e-kitabı pazarlanabilir yapar.


Fiziki kitap satma işine ayna tutarak internette ticari olarak, birisi yayınlarından gelir elde edebilir.


Hakikaten, IMHO,  DWB formatı,  HTML ve PDF gibi internette evrensel format olması için büyük bir potansiyel vardır. (İtiraf edildiği gibi eğer sadece bir Mac uyarlaması olursa …. ve bunun halen hazırlanmakta olduğu belirtiliyor.)  Bu, PDF formatında e-kitap dağıtımından daha iyi bir yöntemdir.  PDF içinde DRM, entegre ödeme sistemi, sayfa-çevirme  animasyonu veya sayfa şeffaflığı yoktur.  PDF belge dağıtımında üstündür fakat  ne yazık ki ….. belgelere benziyor. Onu, ekranda gerçek bir kitap gibi duran ve gerçek kitaba benzeyen büyük bir fark yapan bu SWITCHWORDS e-kitabıyla  denedim.


Halen, birçok e-kitap derleyicisi, ürettiği çıktıya bir “e-kitap” demekte ama  gerçekte bir web sitesi gibi fonksiyon yapmakta  veya belgeye benzemektedir. Hepimiz, kitap satın almak hariç,  çoğu web sitelerini ve belgeleri bedava elde etmeğe alışığız.


İnsanların bir DWB e-kitaba gerçek bir kitap gibi ilgilendiklerini ve bir kitap gibi onu satın almaya istekli olduklarını anladım. Tüm sistem göz alıcıdır ve memnunum. Teşekkürler DNAML


________________


* Sistem Analizi Yüksek Mühendisi (İ.T.Ü.)  ve İşletmeci, İngilizce Öğretmeni Naim Uygun (Web sitesi:  http://www.pekiyi.150m.com  Emaili: : [email protected] ) tarafından  İngilizce’den  çevrilmiştir.

686240cookie-checkDigitalWebBook formatında e-book

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.