Dikencik Evleri’nde üç gece

Bugüne kadar defalarca Fethiye’ye gitmeme rağmen, Üzümlü’ye hiç uğramamıştım. Açıkçası uğramayı da düşünmemiştim. Meğer neler kaçırmışım. Bunu bu bayram tatilinde Fethiye’ye gittiğimde anladım. Üç gün boyunca Fethiye Üzümlü’deydim ve şimdiye kadar gitmemiş olduğuma pek çok üzüldüm.


Fethiye deyince insanın aklına Ölüdeniz geliyor, Kelebekler Vadisi geliyor. Saklıkent, Kayaköy, kaya mezarlıkları geliyor ama, Üzümlü gelmiyor. Belki de Üzümlü’de kalacak yer olmadığı için, burayı gezip görülecek bir yer olarak algılamıyor beynimiz.


Ama öyle değilmiş. Üzümlü, şirin mi şirin bir köymüş. Adını lezzetli ve kokulu üzümlerinden alıyormuş. Üzüm olan yerde şarap olmaz mı? Hem de en alası olur… Üzümlü’de de öyle… Köydeki hangi kapıyı çalsanız, size kendi yaptıkları şaraplardan ikram ediyorlar. Köydeki Şarap Evi’nde de el yapımı şaraplardan tatma imkanınız var.


Bu köyün sadece şarabı meşhur değil. Buranın şaraptan çok dastar adı verilen el dokumaları ünlü. Köy evlerinin çoğunda dastar dokunuyor. Dastar, ipek, pamuk ve yün ipliklerle dokunan bir bez. Dastardan masa, yatak örtüsü, yemeni, etek, bluz, elbise, perde vb. gibi aklınıza ne gelirse yapılıyor. Köy kadınları dastar dokuyarak bir yandan ev bütçelerine katkı sağlıyorlar, bir yandan da bir geleneği yaşatıyorlar. Salt bu yüzden bile Üzümlü tanınmayı, gezilip görülmeyi hak eden bir yer


Bence Fethiye’ye yolu düşen herkes birkaç saatini ayırıp Üzümlü’ye uğramalı. Üzümlü’nün güzel taş evlerini, daracık sokaklarını, şaraplarını ve el dokumalarını görmeli.


Üzümlü, Fethiye’den sadece 12 km uzakta bir köy. Eğer buraya özel aracınızla gelmeyecekseniz önce Fethiye’ye gitmeniz gerek. Özel arabasıyla gitmek isteyenler Fethiye’ye girmeden Antalya yol kavşağından Üzümlü istikametine dönebilirler. Uçağı tercih edenler ise Dalaman Havaalanına gelebilirler. Havaalanından Üzümlü 50 km.


Buraya kadar gelmişken antik Likya kenti Kadyanda’ya da gitmenizi öneririm. Kadyanda, bir Likya kenti olmasına rağmen, Roma döneminde de varlığını sürdürdüğü için Roma şehri olarak da kabul edilmiş antik bir kent.


Üzümlü’den Kadyanda’ya çıkaken yaklaşık 4 kilometre sonra karşınıza çıkan Kadyanda Sapağı’ndan 200 metre ilerde Dikencik levhası dikkatinizi çekecektir. İşte oraya mutlaka sapın.


Orada sevgili arkadaşlarım Ayşe ve Cengiz Genç’in “Dikencik Evleri” var. Dikencik Evleri iki müstakil evden oluşuyor. Taş duvarlar, ahşap tavanlar, ahşap döşemeler, ahşap merdivenler ve son derece zevkli döşenmiş odalar görülmeye değer. Ayşe ve Cengiz sekiz odanın altısını gelen misafirler için ayırmış. Oda ve yatak sayısı kısıtlı. Yani çat kapı gidebileceğiniz bir yer değil: önceden rezervasyon yaptırmanız şart.


“Dikencik Evleri” Üzümlü’ye 4 km uzaklıkta 38 dönüm büyüklüğünde bir arazi içinde bulunuyor. 14 parsele ayrılmış bu arazi, çok uzun yıllar tarım amaçlı kullanılmadığı için orman halinde. Arazinin yarısından fazlasının orman olduğunu söyleyebiliriz. Yani sabahları gözlerinizi çam ağaçlarıyla kaplı bir ormanda açıyorsunuz ve tertemiz havayı içinize çekiyorsunuz.


Bölgede sadece çam ağaçları yok. Yüzlerce orkide çeşidi var. Bölgede yüzlerce mantar ve bitki türleri de bulunuyor.


Ayşe’nin yardımcısı Teslime mantar ve bitkileri çok iyi tanıyor. Ormana çıktığında çeşit çeşit mantar ve bitkileri toplamış olarak dönüyor. Tabii bunları yemeklerde de kullanıyorlar.


Zaten yörenin yemek çeşitleri Akdeniz ve Ege yöresinin yemek çeşitlerinden farklı değil. Bir de Ayşe’nin özel yemekleri içine girince sağlıklı, leziz ve zevkli bir sofra sizi bekliyor oluyor. Ev yapımı şaraplar, reçeller, ekmekler, börekler, zeytinyağlılar, sebzeler, mezeler görülmeye ve tadılmaya değer güzellikte.


İşte biz üç gün boyunca Dikencik Evleri’ndeydik. Tam onbir kişiydik. Ayşe ve Cengiz’le onüç kişilik güzel bir gruptuk. Otelde değil de kendi evimizde gibiydik. Kimimiz havuz keyfi yaptı, kimimiz scrable turnuvasına katıldı. Kimimiz sohbete daldık, kimimiz uzun yürüyüşlere çıktık.


Arkadaşlarını bir araya getiren organizasyonlar yapmakta son derece başarılı olan sevgili arkadaşım Ayten Zorlu’ya teşekkür ederken, yeni organizasyonlar beklediğimizi de iletmek isterim.



Not: İlgilenenler için Dikencik Evleri’nin iletişim adresleri şöyle:
Telefon: +90 (252) 665 5707 / 665 5705 / 665 5708 
Mobil: +90 (532) 311 1098 / +90 (532) 357 2388
e-mail: [email protected]

669190cookie-checkDikencik Evleri’nde üç gece

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.