Dikkat! Dönerde 615 kalori var

Almanya´da her yedi gençten biri fast food yemeyi tercih ediyor. Yapılan araştırmada 14-24 yaş arası gençlerin büyük çoğunluğunun haftada dört kez fast food yediği ortaya çıktı. 


Techniker Sağlık Sigortası tarafından yaptırılan araştırmada 1.004 kişinin görüşü alındı.


“En çok ne seviyorsunuz” sorusuna büyük çoğunluk “sosis” cevabını verdi. Yetkililer, sosiste 510 kalori olduğunu, bunun da yüzde 20´lik bir yağ oranı anlamına geldiğini açıkladılar. Bir pizzada 640 kalori, 350 gram etin bulunduğu dönerde de 615 kalori olduğu bildirildi.


NEDEN KALORİ HESABI?


Kalori, vücudun enerji ihtiyacı için kullanılan bir ölçü birimidir. Bir gıda ürününün kalori değeri ise, o ürünün sağladığı enerji miktarını ifade etmektedir. Günümüzün beslenme alışkanlıkları tüketicilerin ihtiyacı olan enerji değerinden çok daha fazlasını almalarına sebep olabilmektedir. Enerji alımımızı ihtiyaç düzeyinde ve kontrol altında tutmak sağlığımız açısından önemli sayılıyor. 


Günlük kalori alımınızın yüksek değerlerde seyretmesi şişmanlık ve obeziteye sebep olmanın yanısıra beraberinde oluşan diğer rahatsızlıkları da tetikleyebilir. Bu durumda bir döner yenilmesi durumunda neredeyse bir buçuk günlük kalori hakkımızı doldurmuş sayılıyoruz…


GÜNLÜK İHTİYAÇ NEDİR? 


Beslenme, insanın büyümesi ve gelişmesi (anne karnında ve daha sonra) sağlıklı ve üretken olarak yaşamını sürdürmesi için gerekli olan besinlerin alınmasıdır. Sağlıklı büyüme ve gelişme ve özellikle zeka gelişimi için yeterli ve dengeli beslenme şarttır. Beslenme, dokuların yenilenmesini ve bağışıklık sisteminin sağlıklı olarak çalışmasını sağlar.Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azalttığında hastalıklara yakalanma olasılığı artmakta ve hastalıklar ağır seyretmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, iş yaşamında da verimlilik ve üretkenlikte önemli rol oynar.


Yeterli ve dengeli beslenme, besinlerin vücudumuzun gereksinimi kadar enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri sağlayacak miktarlarda alınmasıdır.


Besinlerin bileşiminde değişik miktarda ‘besin öğesi’ dediğimiz kimyasal moleküller bulunmaktadır. Her insanın büyüme, gelişme ve sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için vücudunu dirençli tutacak ve gün içinde harcanan enerjinin geri kazanılmasını sağlayacak besin öğelerine ihtiyacı vardır.


VÜCUDUN İHTİYACI NEDİR?


Peki vücudumuzun gereksinim duyduğu miktar ne kadardır? Günlük ihtiyaç adı altında ifade edilen değerler her insan için farklılık göstermektedir. 4 yaşında bir çocuktan 18 yaşında bir gence ve 50 yaşında bir yetişkine kadar, günlük ihtiyaçlar besin öğesi ve enerji bazında değişmektedir. Günlük ihtiyaçların farklı olmasında yaş kadar cinsiyet, boy, kilo ve fiziksel aktivitenin boyutu gibi faktörlerin de büyük etkisi bulunmaktadır.


TABLO: Çeşitli Fiziksel Aktivitelerde Harcanan Enerji Miktarı



 

722240cookie-checkDikkat! Dönerde 615 kalori var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.