Dışişleri Bakanlığı güçlendirilmeli

KKTC’nin en önemli Bakanlıklarından birisi olması gereken Dışişleri Bakanlığı’nın yeterince etkin olamaması karşısında bazı düşünceler ve önerilerde bulunmak istiyorum. Elbette bu durum, eski ya da mevcut Dışişleri Bakanlarından ve bazı noktalarda Hükümetlerden bağımsız olarak ortaya çıkmış bir durumdur. Ne var ki, Hükümetlerin bu konuda duyarsız davranmaları kabul edilemez. Güçlü KKTC için her Hükümetin, Dışişleri Bakanlığı’nı ve özellikle de Dışişleri Bakanı’nı daha etkin ve öne çıkaran politikalar üretmesi en büyük sorumluluğudur.

Dünyanın neresinde olursanız olun, demokratik ülkelerde Dışişleri Bakanlıklarına çok önem verilir. Devletlerin diplomatik ilişkileri Dışişleri Bakanlıkları eliyle yürütüldüğü gibi, ülkeleri dış ülkelerde temsil eden Devlet Başkanı ve Başbakan dışında en önemli figür de Dışişleri Bakanlığı’dır. Üstelik, Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatik temsilcilikleri, sürekli olarak yurt dışında faaliyet gösteren vazgeçilmez birimlerdir.

KKTC gibi uluslararası toplum tarafından tanınma mücadelesi veren genç bir ülke açısından Dışişleri Bakanlığı’nın çok daha büyük önemi vardır. Bu nedenle, Dışişleri, Hükümet içinde en çok önem verilmesi gereken Bakanlık olmalıdır. Gerek personel yapısı, gerek mali olanakları, gerekse de fiziksel görünümü açısından Dışişleri Bakanlığı’na özel bir önem vermek, ülkenin prestiji açısından çok önemlidir. Dışişleri Bakanlığı’nın bir Belediye binasından daha konforsuz ve dar bir alan sıkıştırılmış Bakanlık yerine, ülkeyi temsil etme misyonuna uygun daha prestijli bir mekana taşınmasında büyük yarar vardır.

Ülkemizde bir başka eksik bulduğum nokta, Dışişleri Bakanı dururken, ilgili ilgisiz diğer Bakanların sürekli yurt dışı gezileri yapmalarıdır. Ülkenin tanıtımı açısından özellikle Dışişleri Bakanı’nın yurt dışı gezilerinde boy göstermesi gerekir. Bir devletin yurt dışında Tarım ve Hayvancılık Bakanı ya da Sağlık Bakanı yerine Dışişleri Bakanı ile temsil edilmesinin prestiji ve önemi çok daha fazla olacaktır.

KKTC hükümetine önerim, Dışişleri Bakanlığı’na daha çok önem vermesi ve yatırım yapılması, özellikle yurt dışı gezilerinde Dışişleri Bakanı’na öncelik verilmesi, bunların yanında da yurt dışı temsilciliklerinin Dışişleri Bakanı tarafından sırasıyla ziyaret edilip temsilciliklere moral verilmesidir.

KKTC Dışişleri Bakanı, aynı okuldan (AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi) mezun olduğum ve bu anlamda da dünyanın her yerindeki diplomatlar ile aynı okulda eğitim görmek anlamında şanslı olan bir isimdir. Sayın Bakan Hüseyin Özgürgün’ün bu avantajından yararlanmak için daha çok yurt dışı gezisi, daha çok yurt dışı teması ve daha çok çaba harcanmalıdır. KKTC’nin tanıtılmasına harcanacak her kuruş ile bu ülke için çok daha önemli kazanımlar elde edileceği için bu konuda masraflardan kısma anlayışı doğru değildir. Birçok alanda tasarruf önlemi alınmayıp Dışişleri Bakanlığı’nın faaliyetleri konusunda kemer sıkma önlemleri yapmak, tutarlı bir yaklaşım olamaz.

El birliğiyle ülkemizi güçlendirmek için ülkemizin dış dünyadaki yüzü olan Dışişleri Bakanlığı’nı güçlendirmemiz gerekiyor.

673260cookie-checkDışişleri Bakanlığı güçlendirilmeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.