Dışişleri: Dostum tedavi için burada

Ülkenin Türkmen azınlığının liderlerinden biri olan Bai, Dostum’a Türkmenler arasında isyan çıkartma ve Türkmen muhaliflerini öldürmeye teşebbüs gibi suçlamalar yöneltiyor.

The Independent de geçen yıl General Dostum’u şöyle tanımlamıştı:

“Hayata bir tarım işçisi olarak başlayan ve kendini yeni Timur Lenk olarak gören Dostum, Ruslar, Afganistan’ın Komünist hükümeti, Mücahidin, Taliban, Ahmet Şah Mesud’un Kuzey İttifakı ve Amerikalılar arasında defalarca taraf değiştirip, birini diğerine karşı kullanmayı başarmış bir isim…”

The Times ise geçen Aralık’ta “2 bin Taliban’ı katletme emri vermekten ‘Savaş suçlusu’ sanığı olarak hakkında yakalama emri verilen Afganistan’ın eski genel kurmay başkanı Raşid Dostum’un Türkiye tarafından korunduğu sanılıyor” diye yazmıştı.

TÜRKİYE’DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Dostum’un Türkiye’de bulunuşuyla ilgili bir soruya karşılık yaptığı açıklamada, Dostum hakkında son günlerde basında çıkan sürgün haberlerinin gerçekleri yansıtmadığını belirtti.

Özügergin, “General Dostum, tedavi ve dinlenme amacıyla ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemize kendi isteğiyle gelmiştir. İstediği zaman ülkemizden ayrılmasında, Afganistan dahil herhangi bir ülkeye gitmesinde hiçbir engel bulunmamaktadır” dedi.

1206000cookie-checkDışişleri: Dostum tedavi için burada

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.