Dinci Vakfın sınıf başına 90 lira topladığı proje meclise taşındı

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Türkiye genelindeki okullarda sınıf başına 90 TL’nin altında olmayacak şekilde yardım toplanması için okul yöneticileri ve öğretmenlere baskı uygulandığını öne sürerek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya proje kapsamında kaç para toplandığını ve bu paraların nasıl kullanıldığını sordu. Antalya’da ise projeyle ilgili toplantıya katılmayan öğretmen ve okul yöneticilerin katılmama gerekçelerinin belgelenmesi istendi.

OKULLARDAN KAÇ PARA TOPLANDI SORUSU MECLİSİN GÜNDEMİNDE
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen’in ortaklaşa yürüttüğü ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesi kapsamında, okullarda yardım toplama girişiminde bulunulduğunu belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP’li İrgil, “Basında çıkan haberlere göre, özellikle İHH’nin dayatma boyutuna varan, sınıflardan aylık 90 TL’nin altında olmayacak şekilde yardım toplanması için okul müdürleri ve sınıf şube öğretmenlerine baskı uygulanmaktadır. Ayrıca ilgili STK’lardan gelen şikâyetlere göre İHH’nın bazı illerde yine yardım toplama amacıyla okullara yazılar gönderilmiştir” ifadelerine yer verdiği önergesinde, “Söz konusu İHH tarafından okul ve eğitim kurumlarından 2013 yılından beri toplanan yardım ve bağışların miktarı ne kadardır?” diye sordu.

‘BU PARALARLA TÜRKİYE’DE KAÇ YETİME YARDIM EDİLDİ?’
Bakan Avcı’dan “Yardım kampanyası kapsamında Türkiye’de kaç yetime yardım edilmiştir, bu yetimler kimler tarafından nasıl belirlenmiştir?” sorusuna yanıt vermesini isteyen CHP’li İrgil, önergesinde ayrıca şu sorulara yer verdi:

‘TOPLANAN PARALAR HANGİ ÜLKELERE GÖNDERİLDİ?’
“Bu bağış ve yardımlar kime, kimlere, hangi kuruluş veya ülkelere gönderilmiştir? Bağış ve yardımların akıbeti konusunda çeşitli iddialar söz konusudur. Bu iddialar Bakanlık tarafından hiç soruşturulmuş mudur? Bağış ve yardımların yerlerine ulaşıp ulaşmadığı hususu denetlenmiş midir? İHH tarafından Bakanlığa bu konuda herhangi bir bilgi verilmiş midir? Bağış ve yardım toplamayı reddettiği için üzerinde baskı uygulandığı gerekçesiyle şikâyette bulunan öğretmen ve yönetici var mıdır? Şikâyet eden ve edilenler hakkında herhangi bir idari işlem yapılmış mıdır?

‘DAYATMALAR SOSYAL DEVLET İLKESİYLE BAĞDAŞIYOR MU?
Okul ve eğitim kurumlarında adı geçen kuruluş tarafından yardım ve bağış altında para toplanmasına devam edilecek midir? Bununla ilgili bir izin veya onay alınmışsa süresi belirli midir? Bu tür dayatmalarla yürütülen girişimler Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasası’nda yer alan sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmakta mıdır?”

2 BİN OKUL, 7 BİNDEN FAZLA SINIF KATILDI
Mavi Marmara Gemisi ile gündeme gelen İHH’nin öncülüğünde üç yıl önce başlatılan projeye, düzenlenen bir protokol ile iktidara yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir-Sen sendikası ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı da dâhil edildi. Projeye geçtiğimiz yıl ülke genelinden 2 binin üzerinde okul ile 7 binden fazla sınıfın katıldığı belirtiliyor.

SINIF BAŞINA AYDA EN AZ 90 BİN TL TOPLANIYOR
Projeye katılan her sınıf, ayda 90 TL’den az olmamak koşuluyla her ay para topluyor. Toplanan paraların, Türkiye’nin yanı sıra ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinden seçildiği ifade edilen yetimlere İHH’nın sponsorluk destek sistemi kapsamında ulaştırıldığı kaydediliyor. Ancak ülke genelindeki okullarda uygulamaya sokulan projenin kimi il ve ilçelerde dayatmalarla yürütülmeye çalışıldığı iddiaları öğretmen ve velilerin tepkisine neden oluyor.

ANTALYA’DA MİLLİ EĞİTİMDEN OKULLARA SKANDAL YAZI
Antalya Muratpaşa’da, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen resmi yazıda, projeyle ilgili toplantıya katılmaya öğretmen ve yöneticilerden, belgeleriyle birlikte katılmama gerekçelerinin bildirilmesi talep edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yazılan 10 Aralık tarihli yazıda şu ifadelere yer veriliyor: “İlçemiz okullarında ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesini tanıtmak, etkin şekilde hayata geçirmek, yaymak ve yaygınlaştırmak amacıyla ve ‘Bütünleştirme Uygulamaları Eğitimi’ konularında seminer vermek üzere ilçemiz resmi ve özel okul müdürleri ve gönüllü öğretmenler ile 27 Kasım 2015 Cuma günü saat 10.00’da Falez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Şehit Öğretmen Abdullah Kara Toplantı Salonu’nda toplantı ve seminer yapılacağı, toplantıya katılacak yönetici ve öğretmenlerin belirtilen tarihte toplantıda hazır bulunmaları ilgi yazımızda duyurulmuştu. Ancak toplantıya ekli listede belirtilen okulların yönetici ve öğretmenleri katılmadığı tespit edilmiş olup, toplantıya katılmaya yönetici ve öğretmenlerin katılmama gerekçelerinin ve varsa belgelerinin 14 Aralık 2015 tarihi mesai saati bitimine kadar Müdürlüğümüze bildirmeleri hususunda bilgilerinizi gereğini rica ederim.”

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil

Proje kapsamında 7 binden fazla sınıftan para toplandı

1578760cookie-checkDinci Vakfın sınıf başına 90 lira topladığı proje meclise taşındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.