‘Dini değerler temelinde tehlikeli kutuplaşma’

Başbakan Erdoğan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde ”İfade Özgürlüğü ve Dini İnanışlara Saygı” konulu raporun genel kurulda tartışılmasından önce bir konuşma yaptı. Erdoğan, Medeniyetler İttifakı çerçevesinde gündeme gelen konuların genel kurulda ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan, konuşmasında özetle şu görüşleri dile getirdi:


“• Öncelikle dışlayıcı yaklaşımlara son verilmeli, ön yargılardan arınarak hareket etmeli, hoşgörü kültürünü yaygınlaştırmalı, zayıf olana yardım elini uzatmalı, dünyayı hepimizin ortak evi olarak görmeliyiz.
• Eğer dünya, küresel barışı sağlamakta kararlıysa medeniyetler ittifakının oluşturulması şarttır, diye inanıyorum. Ama yok küresel teröre zemin hazırlanacaksa o zaman da medeniyetler çatışmasının seyircisi olmaya devam edelim diyorum.
• Özgürlüğün de bir sınırı vardır. Sınırsız özgürlük asla olamaz.
• Her toplumun kutsalları vardır. Dolayısıyla bu zaman olur din, zaman olur kültürel değerler, zaman olur gelenek. Bu değerlere, bu kutsallara saldırmaya kimsenin hakkı yoktur.
• Şiddet üretmeyen bir özgürlük kültürü geliştirmeyi başarmak zorundayız. Özgürlüklerin çatışmasına meydan vermeyecek bir özgürlük ittifakını tesis etmek zorundayız.
• Kültürel farklılıklarımızı ve kimliklerimizi koruyarak barış içinde bir arada yaşamanın yollarını arayıp bulmak zorundayız.
• Aslolan orta yolu bulabilmektir. Yani merkeze yakın olabilmek bana göre insanlığın mutluluğu için insanlığın huzuru için çok çok önem arz etmektedir.”


AKPM Başkanı Rene van der Linden de konuşmasında, Türkiye’nin İspanya ile birlikte başlattığı Medeniyetler İttifakı projesine tam destek verdiklerini söyledi.


DANİMARKALI PARLAMENTERE TEPKİ


Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından söz alarak “İfade özgürlüğü adına, Türklerin Ermenilere soykırım yaptığını, Kıbrıs’ı işgal ettiğini ve Kürtlere zulüm yaptığını söyleme hakkım var” diyen Danimarkalı radikal sol parti üyesi Rune Lund’a sert tepki gösterdi.
Erdoğan tekrar söz alarak, “Hakaret ve eleştiri özgürlüğü kavramları birbirlerine karıştırılmamalı” dedi. Erdoğan, “Danimarkalı milletvekili Ermeni soykırımı olduğunu söylüyor, bu konuda söylediklerinin bilimsel verilere dayanması gerekir, aksi takdirde bu kişinin kendi aczini gösterir” diye konuştu.


Erdoğan, konuşmasında bir milletvekilinin, “Tanrı soykırımlara neden izin verdi” şeklindeki ifadesine de tepki gösterdi ve “Dinimizde soykırım yoktur, biz yaradılanı yaradandan dolayı severiz. Tüm yaradılanlara (Yeryüzünde Allah’ın eseridir) deriz” diye konuştu.
 

1031570cookie-check‘Dini değerler temelinde tehlikeli kutuplaşma’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.