Dini nefret yayana 7 yıl hapis

Yılbaşından önce çıkarılması planlanan anti terör yasa tasarısına son şekliş verilmek üzere. Başbakan John Howard, pek çok kesimden gelen eleştirilere karşın temel özgürlükleri tehjdit ettiği ileri sürülen sert yasalar konusunda taviz vermiyor.

Son hali şekillenen yasa tasarısında internette işlenen suçlar önemli bir ağırlığa sahip olacak. İslami web siteleri ve yazılı materyallerle işlenen terörü övücü suçlara 7 yıl hapis cezası gelecek. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra şiddeti övücü konuşmalar yapanların tutuklanması, İslami terörü maruz gösteren kitaplar satan İslami kitabevlerinin kapatılması bekleniyor.

DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

Yasanın ilk halinin ACT Başbakanı tarafından kamuoyuna açıklanmasından sonra ortaya çıkan tepkiler üzerine yasa tasarısında bazı değişiklikler yapıldı. Yurt dışında görev yapan Avustralya askerlerine yönelik şiddeti teşvik edici konuşma yapmak ve yazı yazmak suç olarak kaldı.

ASIO 7 gün süreyle şüphelinin suç işlemesini “önleyici tutuklama” yapabilecek. Federal Polis, sorgulamak için şüpheliyi 24 saat gözaltında tutabilecek, mahkeme onayı şartıyla bu sure 48 saate çıkarılabilecek. 

Şüpheli, tutuklandığını ailesinin yalnızca bir ferdine haber verebilecek. Aile üyeleri bu bilgiyi başkasına söylerse 5 yıla kadar hapse mahkeum edilebilecek. Bununla birlikte şüpheli serbest bırakılırsa, başından geçenleri anlatmakta serbest olacak.

Hükümet, tüm eleştirilere karşın şüphelilerin elektronik aletlerle bir yıl süreyle ev hapsinde tutulması ya da görüştüğü kişilere sınuırlama getirilmesi planından da vazgeçmedi. Bunun için mahkeme kararı gerekecek.

Hükümet, yasayı yeterince tartışılmadan alel acele çıkarmaya çalışmakla suçlanıyor. Eyalet Başbakanları, bu nedenle başbakanın önlerine getirdiği zaman sınırlamasına uymayacaklarını, yasayı yeterince tartışılmadan onaylamayacaklarını açıkladı.

1117410cookie-checkDini nefret yayana 7 yıl hapis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.