Direniş Dikmen’in ruhunda gizli

Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için sokağa çıkan ve ilk günden beri her gece polis müdahalesiyle karşılaşan Dikmen halkı, polis şiddetinin dozajının arttığını söylüyor. Dikmen polis müdahalelerinin yoğun olduğu yerlerden biri.

Ankara’da Gezi Parkı protestoları tepe noktasındayken fazlaca dikkati çekmeyen Dikmen’deki eylemler, Kennedy Caddesi dahil bütün noktalardaki protestolar son bulmasına rağmen ilk günkü gibi devam ediyor.

Günler ilerledikçe şiddetin dozajının arttığı Dikmen’de halk, öfkelerine gerekçe olarak, “Aleviler’e yönelik söylem ve uygulamalarla”, “Dikmen’e polisin bakış tarzını” gösteriyor. Dikmen, Emniyet Genel Müdürlüğü ile başlayıp, Oran’a kadar uzanan geniş bir alana yayılıyor. Ağırlıklı olarak sol görüşlülerin ve Aleviler’in yaşadığı semt, Gezi Parkı protestolarının en yoğun olarak sürdüğü yerlerden birisi.

Polis müdahalelerinin ve protestoların devam ettiği sırada görüştüğümüz Dikmenliler, özellikle yapılan müdahaleyi “mahalleye saldırı” olarak gördükleri noktasında birleşiyor. İkinci bir duygu ise Aleviler’in mahallede yoğun yaşaması nedeniyle Dikmen’e özel, sert müdahalelerin yapıldığı, bunun da protestolara katılımı arttırdığı noktasında.

12 Eylül benzetmesi

Bu yüzden, müdahaleler sürdükçe, Dikmen’in de sokağa inmeye devam edeceğine işaret ediyorlar.

Protestoculardan Can Kaya, Dikmen’in yapısının Kızılay ve Kuğulu Park’tan çok farklı olduğuna dikkat çekiyor. Dikmen’in “ailelerin yaşadığı bir alan” olduğunu belirten Kaya, “İnsanlar kendi yaşam alanlarına müdahale edilmesini istemiyor. Polis burada evlere de gaz bombası atıyor. O zaman insanlar diyor ki ‘Evimde de otursam gaz atılıyor o zaman sokağa çıkarım’” dedi.

Dikmen’deki en şiddetli polis müdahalesinin 22 Haziran Cumartesi gecesi yaşandığını belirten Kaya “Dikmenli bu manzarayı darbe döneminde görmüştür en son” diye konuştu. İnsanların kimsenin yönlendirmesi altında hareket etmediğini belirten Kaya, “Her insanın sokağa çıkmak için farklı bir sebebi var. Bir işçi taşeron çalıştığı için geliyor, bir öğrenci üniversitesindeki gerici politikaları protesto etmek için geliyor” dedi.

Alevi ile Sünni aynı barikatta

Kaya, “İnsanlar burada empati yapmayı öğrendi. Milli duyarlılıkları çok fazla olan insanlar Lice’de yaşanan olay için ‘vahşettir’ diyor. Ve bunun aynısını Gültan Kışanak da söylüyor. Bir Alevi ile Sünni yan yana duruyor. Biri düştüğünde diğerine el uzatıyor” diye konuştu. (ÜNAL ÇAM / Milliyet)

1387760cookie-checkDireniş Dikmen’in ruhunda gizli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.