‘Diyabetle barışık yaşamayı öğrenmeli’

Halkevi’nde yapılan taramaya, çok sayıda vatandaş katılarak, şeker hastalığıyla ilgili bilgiler aldı ve çeşitli testler yaptırdı.


Homerton Hastanesi Diyabet Hastalığı Bölümü uzmanları Pergül Kara, Evrim Sanal ve bir grup hastane çalışanı, geçtiğimiz günlerde Halkevi’nde diyabet hastalığıyla ilgili bilgilendirici bir toplantı düzenleyerek, vatandaşların bu konudaki sorularına yanıt vermeye çalıştı.


Toplantıda ilk olarak söz alan Pergül Kara, diyabet hastalığı üzerine bilgiler verdi. Diyabetin kronik bir hastalık olup, hayat boyu tedavi gerektirdiğini ve en basit teşhisin bir damla kan ile yapılabilen kan şekeri ölçümü ile tespit edildiğini ifade eden Kara, “Şeker hastalığının birkaç nedeni vardır. Bunun sebebi, vücudun glikozu yeterli seviyede kullanamamasıdır. Vücuttaki insülin hormonu, yetersiz kalmakta ya da görevini tam anlamıyla yerine getirememektedir. Bu hastalıkta sadece kandaki şeker oranı değil, idrardaki şeker oranı da yüksek miktarda bulunabilir” dedi.


TEDAVİ YOLLARI
Toplantıda diyabetin tedavi yollarına da değinen Kara, şu açıklamaları yaptı: “Diyabet tedavisinin iki temel yolu vardır. Diyabeti kontrol altına almak ve yan etkilerini önleyebilmek. Kanda glikozun artması, kanın akışkanlığını azaltır. Kılcal damarların ve hücrelerin beslenmesi bu nedenle aksar.


Diyabet hastalarında, dokuların beslenememesinden kaynaklanan doku ölümleri, diyabetik ayak gibi iyileşmesi zor ikincil sorunlara neden olur. Ayakta çıkan bu yaralarda, zaten doku beslenmesinin kötü olması nedeniyle iyileşme süreci oldukça uzar. Bu nedenle diyabetli kişilerin ayakkabı seçimlerinde, keskin aletlerle yapılan işlerde ve enfeksiyon nedenli yaraların bakımında oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Ancak diyabetin kalıcı bir tedavisi yoktur, sadece kontrol altına alınabilir”.



Kandaki şeker seviyesini ve tansiyonu normal veya normale yakın seviyede tutmanın önemine de değinen Kara, aynı zamanda sağlıklı yaşam sistemini seçerek, hem genel sağlık durumunu düzeltilebileceği, hem de diyabetin yol açacağı ve uzun dönemde görülebilecek yan etkilerin önüne geçilebileceğini söyledi.


SAĞLIKLI BESLENME
Daha sonra söz alan Evrim Sanal da, diyabet hastalığında sağlıklı beslenmenin püf noktalarına değindi. “Şeker hastalarının yemesi gerekenler, sağlıklı beslenmek isteyen hekesin yemesi gerekenlerden farklı değildir” diyen Sanal, “Sağlıklı beslenmenin temelinde az yağlı, az şekerli besinler almak gerekiyor. Diyabeti kontrol altında tutmanın en etkili yolu diyetinizdir. Tedavi yöntemi olarak da yanlızca diyet artı tabletler veya diyet-insülin denenir” dedi.


Diyabet hastalarının kilolarına da dikkat etmek zorunda olduğunu ifade eden Sanal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yürüyüş, yüzme, bisiklet kullanma ve bunlara benzeyen hafif egzersizler, vücuttaki kiloyu ideal bir seviyede tutar ve kandaki şeker oranının, istenilen seviyelere ulaşmasına yardımcı olur. Bunun yanında sigara tüketimi ve alkol, diyabet hastalığı için tehlikeli etkenlerdir.


Diyabet hastası kesinlikle sigara içmemelidir. Alkol ise belirli sınırlar dahilinde tüketilebilir. Örneğin; diyabet hastası, aç karnına alkol aldığında hipoglisemi riski artar. Diyabet, sağlıklı bir diyetle kontrol altına alınabilir. Alınan besinlerin yağ oranı düşük olmalı ve lifli besinler seçilmelidir. Şeker kesinlikle tüketilmemeli, çikolata, pasta ve benzeri şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Tüm bunlara bağlı olarak, yapılan diyetteki tuz oranı da azaltılmalıdır. Tuz, kan basıncını yükselteceğinden, kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir” şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından, toplantıya katılan vatandaşların kan şekeri ve tansiyonu ölçüldü.


 

778450cookie-check‘Diyabetle barışık yaşamayı öğrenmeli’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.