Diyanet’ten itidal çağrısı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ”son günlerde önce bir Danimarka gazetesinde, ardından bazı Batı ülkelerinin gazetelerinde yer alan ve bütün dünya kamuoyunu etkileyen Hazreti Peygamberin sözde karikatürüyle ilgili gelişmelerin derin bir üzüntüyle izlendiği” ifade edildi.


Din, vicdan ve ifade özgürlüğünün hiçbir zaman başka inançlara hakaret etmeyi mazur kılmayacağı ifade edilen açıklamada, başka inançlara saygının, aslında insanın kendi inancına ve insanlığa saygının bir gereği olduğu kaydedildi.


Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ”Bu konuda haklı olarak tepki gösteren bütün dünya Müslümanlarını da Sevgili Peygamberimizin en büyük ahlaki mirası olan vakar ve itidale davet ediyoruz. Bu tür yanlışlara tepki gösterme adına şiddete başvurulması elbette tasvip edilemez. Tepkilerin makul ve meşru sınırlar içinde kalması gerilim ve ayrışmayı hedefleyen mihraklara fırsat verilmemesi açısından da ayrı bir önem taşımaktadır.”


“KARŞIMIZDAKİLERİN DİNİNE, İMANINA SAYGI DUYMALIYIZ”


Fener Rum Patriği Bartholomeos, Danimarka’nın ardından Norveç, Fransa, Almanya, İsviçre, İtalya ve İspanya’daki bazı yayın organlarının da İslam dünyasında tepkilere yol açan karikatürler yayınlamasına ilişkin, ”Hepimiz karşımızdakilerin dinine, imanına saygı duymalıyız. İnşallah bu çirkin şeyler durur ve biter. İnşallah devamı olmaz” diye konuştu.


HAKARET KARİKATÜRLERİNE TEPKİ YAĞIYOR


Danimarka’nın muhafazakar gazetesinde yayımlandıktan sonra İslam dünyasında büyük tepkilere neden olan karikatürler, Gazze’de El Fetih eylemcileri tarafından protesto edildi.
Bu arada bazı Amerikan televizyonları da dün akşam skandal yaratan karikatürleri yayımladı. ABC televizyonu, dün akşamki haber bülteninde karikatürlere ve yol açtığı skandala yer verdi. Aralarında CNN televizyonunun da bulunduğu bazı kanallar, haberi verirken karikatürleri ”karartarak” yayımlamayı tercih etti.


KRİZDE İHSANOĞLU DEVREDE


AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Ekmelettin İhsanoğlu’nu telefonla arayarak, karikatür krizini yatıştırma konusunda yardım istedi. Uzun ve olumlu görüşmede bu konuda ortak çalışma kararı alındı.


Öte yandan, Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, Başbakan Anders Fogh Rasmussen’in özür dilemeyeceğini belirterek,”ancak karşılıklı saygı ve hoşgörüyü destekleyen bir toplum olduğumuzun altını çizmek bizim için önem taşıyor” dedi.
 



 

1028140cookie-checkDiyanet’ten itidal çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.