Diyarbakır’daki olaylarda 3 ölü

Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Diyarbakır’da dün başlayan, bugün de süren ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 2 bin 500-3 bin kişinin katıldığı olaylarda 120’si gösterici, 130’u güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 250 kişinin yaralandığını, 3 göstericinin de öldüğünü bildirdi.


Valilikte bir basın toplantısı Efkan Ala, 220 yaralının ayakta tedavi edildiğini ve şu ana dek olaylarla ilgili 200 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Ala, ”Can kaybı olmaması için bütün gayretimizle, güvenlik güçlerimizle birlikte elimizden gelen çabayı gösterdiğimize kamuoyu şahittir. Güvenlik güçlerimizin olabildiğince soğukkanlı ve sağduyulu davranması, bu kadar yoğun bir olay yaşanmasına rağmen, can kaybında ve yaralanmada sayının artmasına engel olmuştur” dedi.


Olaylarda bazı kamu kurumlarının, bazı işyerlerinin camlarının ve çerçevelerinin tahrip olduğunu, bazı yerlere de molotofkokteyli atıldığını anlatan Ala, şunları söyledi:


”Hasar tespit çalışmaları, iki komisyon tarafından devam ettirilmektedir. Vatandaşlarımızı sağduyulu ve soğukkanlı olmaya davet ediyorum. Her şey kontrol altındadır. Biz vatandaşlarımızın ve çocuklarının, gösteri yapan çocuklar dahi olmak üzere can kaybı olmaması için çaba sarf etmekteyiz. Ama, aynı zamanda diğer vatandaşlarımızın da can ve mal emniyetini sağlamakla görevliyiz. Bu olaylar Diyarbakır’ın belli bir ivmeyle olumluya giden ve standardı yakalamış olan imajına gerçekten büyük zararlar vermiştir… Bu bakımdan yarın ve daha sonraki günlerde herkesi Diyarbakır’ın bu gidişatına olumlu katkıda bulunmaya çağırıyorum.”


Vali Ala, Diyarbakır’da yaşayan tüm vatandaşların çocuklarına sahip çıkmalarını rica ettiğini ifade etti.


Ala, gazetecilerin olaylarla ilgili sorularını yanıtlarken, kimin ne kadar çaba gösterdiğine kamuoyunun karar vereceğini anlattı. Ala, konuşmasını şöyle sürdürdü:


”Bu çabamızın daha fazlasını çoğaltarak ortaya koymalıyız. Bu gereksiz hiçbir anlamı olmayan birkaç provakatörü memnun etmekten başka hiç kimsenin işine yaramayan, burada yaşayan insanlara daha çok ve derinlemesine zarar üreten davranışlar terkedilsin, terkedilecektir. Biz o kararlılıktayız. Vatandaşlarımız da bu kararlılıkta olduklarını bir kez daha deklare etsinler. Belediye başkanıyla elbette görüşmeler yapıyoruz ve yapacağız.


İçişleri Bakanı’mızdan ve diğer illerden takviye güvenlik gücü talep ettik, geldiler ve burada görevlerini yapıyorlar. Tabii jandarmamız, diğer güvenlik güçlerimiz canla başla, metanetle, bu görevi yerine getirmek için azami gayret göstermektedirler. Ek sorun çıktığı sürece ek kuvvet tedbiri mümkündür ve bunu her zaman isteriz.”


Ala, olaylarda yaşamını yitirenlerden birisinin tamamıyla bir kaza sonucu öldüğünü, yaralama olaylarının da türlü biçimlerde olduğunu, onların da doktor raporlarından sonra ortaya çıkacağını kaydetti.


VALİ YARDIMCISI VE BELEDİYE BAŞKANI GÖSTERİCİLERLE GÖRÜŞTÜ 
 
Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, alt kademe belediye başkanları, DTP İl Başkanı Ahmet Cengiz ve Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Bağlar Beldesi’nde eylemcilerle bir süre görüştü.


Emek Caddesi’ndeki göstericilerle yapılan görüşmede makam arabasının üstüne çıkarak göstericilere seslenen Baydemir, kimsenin ölmesini istemediklerini, bu nedenle herkesin evine dağılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:


”Keşke ölenlerin yerine ben ölseydim. Şimdi vilayetten geliyorum. Yetkililerle görüştüm. ‘Şimdiye kadar 17 kişi öldü.’ 18. kişi olmasını istemiyoruz. Hepimiz acınızı paylaşıyoruz. Bu dakikadan sonra gerilimin sürmesi kentimize ve insanlarımıza zarar verecektir. Onun için sizden isteğimiz bu saatten sonra herkes evine dağılsın.


Birbirimizi dinlemezsek birşey başaramayız. Sivil kurumlarımız, partimiz ve belediye başkanları olarak toplantı yaptık. Şimdiye kadar istekleriniz ve cesaretiniz için size teşekkür ediyorum. Sizler kimliğinize ve acınıza sahip çıktınız. Biz de sizinleyiz. Ancak barış için eyleme son vermeliyiz. Bu partimizin kararıdır.”


Gruptakiler sık sık PKK lehine slogan atarken, bazı kişiler gözaltındakilerin serbest bırakılmasını istedi.


Elektriklerin kesik olduğu ve cadde boyunca ateşlerin yakıldığı Emek Caddesi’ndeki göstericiler daha sonra dağılmaya başladı.


Baydemir’in konuşması sırasında vali yardımcısı Ahmet Aydın’ın arabadan inmediği görüldü.


Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle dağıldıktan kısa süre sonra yeniden toplanan göstericiler, eylemlerini sürdürüyor.


Göstericiler, Bağlar Beldesi’ndeki Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne ait bina ve İş-Kur binası ile birçok işyerini taşladı. Göstericiler seyyar satıcıları da taşlayarak, satış yapmamalarını istedi. Bunun üzerine seyyar satıcıların bazıları satış yapmaktan vazgeçerek evlerine döndü.


Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diyarbakır Devlet Hastanesi yetkilileri, son 2 günde aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 100’den fazla yaralının kendilerine geldiğini söylediler.


Gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

1029240cookie-checkDiyarbakır’daki olaylarda 3 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.