Ödül ‘Devrim’e gitti!

DOCUMENTARIST kapsamında verilen Johan van der Keuken (JvdK) Yeni Yetenek Ödülü, Ufuk Emiroğlu’nun ilk filmi “Babam, Devrim ve Ben”e (Mon pére, révolution et moi) gitti. Ercan Kesal, Alin Taşçıyan, Bülent Öztürk, Defne Karaosmanoğlu ve Jeroen Gankema’dan oluşan jüri, Doğu Akıncı’nın “Mustafa’nın Yaşam Zinciri” adlı belgeselini ise Özel Mansiyon’a değer buldu.

Genç kuşak belgeselcilerin yaratıcı çalışmalarını desteklemek amacıyla 2010’dan beri verilen ve Türkiye’den olduğu kadar yurtdışında yaşayan Türkiye kökenli belgeselcilere de açık olan JvdK Yeni Yetenek Ödülü’ne bu sene 17 film aday oldu. Ödül, ‘Çok kişisel bir meseleyi ve arayışı, sinema dili ve zanaatının yaratıcı unsurlarını katarak ironik bir yaklaşımla ele alma başarısını gösterdiği için’, bir baba-kız ilişkisi üzerinden Türkiye’deki devrim mücadelesinin bir dönemine odaklanan “Babam, Devrim ve Ben” filmine verildi. Sinema eğitimini İsviçre’de yapan Ufuk Emiroğlu bu ilk belgeselinde, 1980 öncesi sol bir örgütün lider kadrosunda yer alan, darbeden sonra ağır işkencelerden geçerek ailesiyle birlikte Avrupa’ya kaçmak zorunda kalan babasını, onun kuşağının devrim ideallerini ve kendisinin bütün bunlara nasıl baktığını anlatıyor; eski bir komünistin kızı ütopyanın kapılarını çalıyor ve kendi mirasıyla baş etmeye çalışıyor. Kurmaca ve animasyon öğelerinden de yararlanan filmde yönetmen bizi hem dünyanın, hem de Türkiye’nin sol tarihi içinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Yoksul bir ailenin zihinsel özürlü ve şizofreni hastası çocuğunu merkezine alan Doğu Akıncı’nın yönettiği “Mustafa’nın Yaşam Zinciri” adlı filmi ise, ‘Görünürdeki gerçekliğin arkasında yatan sosyo-psikolojik gerçekleri tutarlı bir şekilde sunmasındaki başarısından dolayı’ Özel Mansiyon ödülüne değer bulundu.

Yeni Yetenek Ödülleri, DOCUMENTARIST’in 9 Haziran Pazar akşamı Gezi Parkı’nda yapılacak kapanış töreninde sahiplerine verilecek. (ntvmsnbc)

719340cookie-checkÖdül ‘Devrim’e gitti!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.