İŞİD’liler neden sırıtıyor?

İşid militanları’nın Türk askerleriyle sınırdaki yüz göz olmuş sırıtan fotoğrafları kamuoyunu dikkatinden kaçmadı. Aslında o fotoğraflar uzun zamandır sınırda yaşanan ama halkımızdan ısrarla saklanan bir gerçeğin özetiydi gibiydi. Peki sınırda neler oluyor ve bu göçmeler neren çıktı?

Koalisyon güçleri uzun süredir ısrarla o bölgede İŞİD için bir tampon bölge yaratma arayışında. Ancak bu tampon bölgede yaşayan yerleşik suriyeliler var ki bunlar İŞİD ile geçinen ya da problemi olmayan karışık halklar topluluğu. Yani savaşa karışmamış, karışmakta istemeyen bir bölge insanı. Ancak İŞİD militanları da o bölgede yoğunca ve serbestçe gezmeye alışık olduğundan müttefiklerin hava saldırısı sonucu son zamanlarda çok sayıda sivil kayıp verdiler. Yine de bölgelerini terk etmek istememeleri üzerine İŞİD tarafından, yapılan açıklamada müttefiklerin kurtarıcısı olarak PKK’nın devreye girdiği ve o halkları bölgeden uzaklaştırmak için büyük baskı ve korkutma yaptıkları iddia edildi.

Bu baskı sonucu yine onbinlerce göçmen Türkiye sınırına dayanırken 15 bin’e yakını telleri aşarak sınırımızı geçti. Bu esnada sığınmacıları engellemek için suyla müdahale edilirken nereden geldiği belliği olmayan ateş sonucu en az 2 kişinin yaşamını yitirdiği idda edildi.

Göçmenler sınırımıza İŞİD militanlarının büyük yardımı ve çabası sonucu getirildi. Çünkü aslında sınırımızı geçen o onbinlerce insan bir çeşit İŞİD sempatizanıydı ve eğer değil idiyse de kendilerine yapılan o kadar iyilikten sonra sempatizan olmuştu.

İŞİD basından beri kartlarını çok doğru oynayan ve başarılı stratejiler geliştirebilen bir gurup olarak bugünlere gelebildi ve her zaman müttefik güçlerin bir adım önünde olabilmeyi başardı. Bu sayede parçalanmadan ve dağılmadan gücünü koruyabilmeyi de başarmış oldu.

İŞİD uzun süredir Türkiye üzerine de bir takım oyunlar oynarken güneydoğumuzda baş düşman olarak görülen PKK’dan çok daha tehlikeli bir oluşum olmaya başladı. Nedense İŞİD gerçeğini tüm basınımız yok sayarken işin en acıklı olanı ise ülkemizin hala bu tehlikeli yapılanmaya karşı bir stratejisinin olmadığını görmek olmalı.

Evet İŞİD militanları o sempatizan gurupları sınırımıza getirdi ve gevşek gevşek gülerek mecburen sınırımızdan geçmelerini seyretti. Yani bir başka değişle Türkiye’ye politik ve stratejik “gol” attı. Türkiye’ye karşı “belirleyici güç” olmuş olmanın özgüveniyle güldüler. Gelecekte ülkemizde oynak istedikleri oyun için ciddi bir avantaj elde etmenin mutluğunu yaşadılar. Hükümetimiz sadece seyredebildi biz de televizyon başında bakakaldık.

“Uygar Avrupa” bir kez daha sırtımızı sıvazlayıp ne kadar insancıl bir toplum olduğumuzu her alanda belirterek bizi kutladı. Biz de kendimizi sanki başka seçeneğimiz varmış gibi hissettik. Göçmenler için harcanan 4.5 milyar Doların üstüne daha da büyük bir masraf kapısı açılırken “uygar dünyadan” ne yazık ki kimse yine elini cebine atmayı düşünmedi. Dünya’nın en iyi kalpli ve yardımsever ülkesi unvanını alırken ülkemizin tüm dinamiklerini değiştirebilecek bu çağresizliğin sonuçlarını da ne yazık ki çok geçmeden göreceğiz

1573570cookie-checkİŞİD’liler neden sırıtıyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.