Düşmanını antropologlarla çözecek

Afganistan’a Antropolog Aranıyor…

Bu amaçla insanlığın ilkel dönemlerine ilişkin sosyolojik ( toplum-bilimsel) araştırmalar yapan antropologlara ihtiyaç duyuldu.

Afganistan’daki Amerikan Ordusu’yla eşgüdümlü çalışacak olan Amerikan antropologlarını işe almayı amaçlayan Obama yönetimi, zor koşullar altında görev yapacak bu akademisyenlere yıllık olarak 200 bin Dolar vermeyi tasarladığını açıkladı. Antropologların bölgeye ve cepheye gönderilmeden evvel askerî eğitimden geçirilmesi gerektiği de bazı çevrelerce dile getirildi.

Buna göre Afganistan’daki kabilelerin yaşam biçimlerine uygun bilimsel yöntemleri bulup, bunları tasarlayıp Ordu’ya sunmak göreviyle işe alınacak olan antropologlar için “American Anthropological Association” adlı akademisyen örgüte başvuruldu.

Üst düzey komutanların da katıldığı görüşlere bakılırsa, Amerikan askerlerinin en büyük sorunu kabilelerle ve dağ başında yaşamını hâlâ mağaralarda sürdüren insanlarla ilişki kurmaktaydı. Bu sorunun Paştu ve Afgani dillerinde konuşan tercümanlarla aşamayan ABD’nin bu son dakika atağı olan “Antropologları Cepheye Sürmek” düşüncesi yakın zamanlarda geniş çapta tartışmayı beraberinde getirecek görünüyor.

1505910cookie-checkDüşmanını antropologlarla çözecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.