Düğme Kutusunu Karıştırırken

Yüzlerce irili ufaklı düğmenin Çarşamba Pazarı dağınıklığı içinde hercümerç olduğu kutudan uygun birini bulması ne zordur!
Parmak ucuyla karıştırmaya ait düğme şıkırtısı, fildişi-plastik-tahta-abanoz ve kemikten yapılma ufarak şeylerin birbirlerine çarpıp çıkardığı müzik bir başka keyiftir; bilen bilir.
Lâkin, yüzlerce düğmeyi elinizden evirip çevirip geçirirsiniz de lâzım olanı, nedense, en sona kalır.
Batılı nüktedânların dediğince, Murphy Kanununa tâbi olumsuzluk içeren şeylerdir bunlar; çölde kutup ayısıyla karşılaşmak ise bu kanunun en talihsiz son maddesidir!
Aranan en son ele geçer!.
İşte, iyi bir kitap hediyesi arıyorsanız size antolojileri öneririm.
Hele, Tefrika Yayınları tarafından basılmış, eli ayağı düzgün baskısıyla, düzgün çevirisiyle 50 Muhteşem Kısa Hikâye başlıklı antoloji son dakikaya kalmış yılbaşı hediyesi olarak biçilmez atlas, bulunmaz kaftandır.

Hikâye antolojileri, derlemeler, seçkiler okur tarafından en son el atılan kitaplardır.
Pek çok cicili bicili kitap arasına sıkışmış, raflarda sizi bekler; kıymetini bilen bilir, satın alır.
Okur, hele nitelikli okur, birçok yazarın elinden çıkmış hikâyeleri, velev ki edebiyatın baş eserleri olsa bile, onları orjinal metinleri içinde görmek, okumak ister.
Kafka’nın bunalım hikâyesini okuyacaksa Kafka imzalı bir kitabı; Gogol ile Rus toplumunun eğlenceli bir olayına yaklaşacaksa muhakkak Gogol başlıklı kitabı tercih eder.
Fakat buna rağmen hikâye antolojilerinin önemi red edilemez.
Edebiyatın binlerce eseri arasında seçki yapmak becerisi gösteren bir editörün tanzim ettiği antoloji, uzun soluklu bir kitap biçimiyle el altında sürekli kalabilir; nihayet bu anlamıyla, edebiyat meraklısı için antolojiler önemlidir.
Tefrika Yayınlarının dergicilik yanında değerli eserlere imza attığını bir süredir izliyorduk.
Bu kez Tefrika’cılar, tam da yeni yıl öncesinde, kısa süre evvel bir hikâye derlemesi yayımladı.
Çevirmen, editör Süha Demirel’in elinden geçen Rus, Fransız ve İngiliz-Amerikan edebiyatının bildik isimlerinden hikâyeler, özellikle klasik dönemin yazarlarından seçkilenmiştir ve bu yönüyle çağdaş edebiyatın isimlerini kapsamıyor. Bunun eksiklik yahut gözden kaçırılmış bir nokta olduğunu düşünmek yersizdir. Belli ki, antolojiyi tekrar tekrar okunması gereken klasikler gibi bir temel kurguyla ortaya sunmak amacı vardır.
Nitekim İtalo Calvino’nun ‘Klasikleri Niçin Okumalı?’ başlıklı deneme kitabının girişinde, ¨Klasikler, haklarında asla ‘okuyorum’ sözünü değil, genellikle ‘yeniden okuyorum’ sözünü işittiğimiz kitaplardır¨ diye yazması burada anlam kazanır.
Tefrika Yayınları, tekrar tekrar okunacak klasik hikâyeleri seçki yapmaya bu nedenle karar vermiş olsa, gerek…
Elli hikâye içinde yazarları tekrar edilenler bulunuyor, bu yüzden yanlış dizmediysek, otuz yabancı yazarın hikâyesi kitaplaşmıştır. Kafka, Maupassant, Çehov, Conrad, Pessoa, Irving, Dostoyevsky, Tolstoy, Fitzgerald, Gorki, Zola, Istırati, Puşkin, Zweig ve O.Wilde göze çarpan edebiyatçılardır, kitabın yazar isimleri fihristinde…
Kısa hikâyelerinin şaşırtıcı sonuçlarıyla her zaman ilgi çeken ve bir vakitler Varlık Yayınları cep kitapları serisinde eserleri yayımlanmış, Amerikalı O.Henry’nin [Bu ismi mahlas kullanır, gerçek adı William S.Porter’dır]

Düşmanı Dost Kılan Musibet başlıklı hikâyesi, eğer kitabı edinirseniz, bence ilk okuyacağınız olsun! Sefa Pezevengi başlıklı bir diğer hikâyesini hemen ardına ekleyin, nasılsa bu bir antolojidir, sıra takip etmenize gerek yoktur.
Yine bir Amerikalı hikâyeci, tarih yazarı, seyyah Washington Irving’in Yolculuk başlıklı kısa anlatısı, deniz maceraları sevenler için unutulmaz olacaktır; eminim.
Gerçekçi-natüralist Fransız romancısı Emile Zola’yı ben gibi sevenler için iki hikâye de orada, sizleri bekliyor. Arap atasözü diye bilinen, ¨İki şeyi başlatınca nerede duracağını bilemezsiniz: yangın ve kavga!¨ deyişine tıpatıp uyan içeriğiyle Kavga adlı hikâyesini, antolojiyi alır almaz okumanızı dilerim.
Daha nicelerini…
Tek tek saymakla tükenmez elli adet şâhane, muhteşem hikâyeden daha iyi bir yılbaşı hediyesi kanımca yoktur. Hediye aldığınız kişiye göstermeden, kendinize de bir tane hediye alıverin!
Yılbaşı ertesi okumaya koyulursunuz; ne güzel olur..

__________________

50 Muhteşem Kısa Hikâye
Çeviriler: Süha Demirel
Tefrika Yayınları,
İstanbul, 2015,
400 sayfa

1578520cookie-checkDüğme Kutusunu Karıştırırken

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.