Dönüşte Ruhani’ye protesto

Ruhani Tahran havaalanında hem destekçileri hem de protestocular tarafından karşılandı.

‘Amerika’ya ölüm’ sloganı atan protestocuların İran liderinin konvoyuna ayakkabı fırlattığı belirtiliyor.

New York’ta bulunduğu süre içinde Ruhani, Batı’ya İran’ın nükleer programıyla ilgili gerilimin müzakere yoluyla çözümüne dair mesajlar vermişti.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin bir muhabiri havaalanının çıkışında yaklaşık 200-300 kişinin Ruhani’ye destek için toplandığını bildirdi.

Bu grubun karşısındaysa ‘Amerika’ya ölüm’, ‘İsrail’e ölüm’ sloganları atan yaklaşık 60 kişinin toplandığı belirtiliyor.

Ruhani, destekçilerini el sallayarak selamladı.

New York Times’tan bir muhabir manzarayı kaotik olarak tarif ederken bazı göstericilerin Ruhani’nin konvoyuna yumurta ve ayakkabı fırlattığını aktardı.

Obama ve Ruhani telefonda görüştü
Ruhani İran’a dönmeden hemen önce ABD Başkanı Barack Obama ile telefonla görüştü.

Bu, 1979’dan bu yana ABD ve İran liderleri arasında bu düzeyde gerçekleşen ilk temas.

Telefon görüşmesi Ruhani’nin BM Genel Kurulu’na katılmak üzere bulunduğu New York’tan ayrılmasından hemen önce gerçekleşti.

New York’ta bulunan BBC muhabiri Bridget Kendall Beyaz Saray yetkililerinin, 15 dakika süren görüşmenin samimi olarak tanımladığını bildiriyor.

Kendall görüşmede Obama’nın İran’da bulunan tutuklu ABD’lilerle ilgili artan kaygılarını da paylaştığı ancak konuşmanın asıl olarak İran’ın nükleer programı konusu üzerinde gerçekleştiğini belirtiyor.

Obama daha sonra yaptığı açıklamada ortada yol alınmasının önünde önemli engeller bulunmakla birlikte kendisinin kapsamlı bir çözüme ulaşabileceklerine inandığını söyledi.

Haziran ayında iktidara gelen Ruhani üç ila altı aylık bir süre içinde nükleer programları konusunda Batı’yla bir anlaşmaya varmak istediğini söylemişti.

BBC Orta Doğu editörü Jeremy Bowen Ruhani yönetimi sonrasındaki karşılıklı açıklamalarla ilgili şu yorumu yapıyor: “Eğer İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani New York’ta söylediklerini yerine getirebilirse ve eğer dünyanın büyük güçleri buna karşılık verirse başarı kaydedilmesi için gerçek bir şans oluşur.”

1397340cookie-checkDönüşte Ruhani’ye protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.