Dünya 1 Mayıs’ı kutluyor…

CASTRO’NUN 1 MAYIS MESAJI

Küba lideri Fidel Castro, 1 Mayıs dolayısıyla yayımladığı mesajında, “enerji devrimi” yapılmasını istedi.

1 Mayıs dolayısıyla halkın karşısına çıkıp çıkmayacağı merak edilen Castro, 2 bin 150 kelimeden oluşan mesajında, daha önceki iki mesajında ele aldığı çevreyi kirletmeyen enerji üretimi konusuna değindi.

Dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan ABD’ye de eleştiriler yönelten Castro, dünya halklarının ve işçilerinin bayramını kutladı.

Bu arada milyonlarca Kübalının, geçen yaz geçirdiği ameliyatın ardından 9 ay görevi kardeşine devreden Castro’yu yeniden görebilmek umuduyla sokaklara döküldüğü belirtildi.

TAYLAND’DA GÖSTERİ

Bu arada Tayland’ın başkent’i Bangkok’ta yaklaşık 10 bin işçi, 1 Mayıs nedeniyle düzenlenen gösteride, ücret artışı ve eylül ayında darbe yapılan ülkede yeniden demokrasiye dönülmesi talebinde bulundu.

İş koşullarının düzeltilmesini de isteyen göstericiler, ekonomik durgunluğun neden olduğu işsizliğin artışını eleştirdi.

Göstericiler, darbeyi yapanların son verdikleri 1997 anayasasına geri dönülmesini, “demokrasi” ve “derhal seçime gidilmesini” talep etti.

Kamboçya’da ise yüzlerce polis, başkent Phnom Penh’de her türlü “yasa dışı gösteri” ve “kargaşaya” karşı önlem aldı.

MACAU’DA ÇİN POLİSİ MÜDAHALE ETTİ

Çin yönetimine bağlı Macau’da da yüzlerce işçi 1 Mayıs dolayısıyla yürüdü.

Bölgede nadir görülen gösteriye katılanlar, yolsuzluklara ve kaçak işçilere karşı önlem alınmasını istedi. Yakın zamanda ciddi bir işçilik sıkıntısının yaşandığı eski Portekiz toprağı Macau’daki gösteride, Pekin’in atadığı Macau yöneticisi Edmund Ho istifaya çağrıldı.

Polis ise kalabalığa havaya ateş açarak ve biber gazıyla müdahale etti. (Fotoğrafta)

Hong Kong Radyo Televizyonu (RTHK), polisin kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığı ve 3 göstericinin gözaltına alındığı olayda yaralanan olmadığını duyurdu.

Steve Wynn, MGM Mirage ve Las Vegas Sands gibi dünyanın en zengin gazino patronları ve şirketleri, Çin’in güney sahilinde yer alan Macau’da gazinolar, kongre ve alışveriş merkezleri açmak için bu pazara akın etmişti. Bir yarımada ve iki adadan oluşan Macau, Çin’de gazinolarda kumar oynanmasına izin verilen tek bölge.

Cakarta’da ise on binlerce kişi ücretlerde artış talebiyle gösteri düzenledi. Çok sayıda polisin güvenlik önlemi aldığı gösteride ayrıca Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ülkeyi “yerel işgücünü sömüren çokuluslu işletmelere” açmakla suçlandı.

Güney Kore’nin başkenti Seul’de de binlerce kişi yürüdü. Seul üniversitesi bölgesinde toplanan yaklaşık 7 bin kişi, Devlet Başkanı Roh Moo-hyun’un istihdam ve ekonomi politikasını protesto etti. Olaysız geçen yürüyüşte ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşması kınandı.

Öte yandan Güney ve Kuzey Kore işçi sendikaları temsilcileri başkent Seul’ün güneydoğusundaki Changwong’da 1 Mayıs festivali düzenledi. Festival çerçevesinde Kuzeyli ve Güneyli işçiler stadyumda maç yaptı.

 

 

1150460cookie-checkDünya 1 Mayıs’ı kutluyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.