Dünya AIDS gününde Endonezya’dan kötü haber

Birleşmiş Milletler AIDS programının raporuna göre dünya çapında enfeksiyonun ciddi biçimde arttığı ülkeler arasında Endonezya 9. sırada yer almakta. 2012 rakamlarına göre Endonezya’da 591 bin HIV taşıyıcısı bulunmakta ve bunların yüzde sekseninden fazlasını güvensiz seks yapma sonucunda virusu kapanlar oluşturmakta.
UN AIDS programı AIDS ile mücadelede etkili bir strateji belirlenmezse ülkede HIV vakalarında her yıl çok büyük oranda artış görülebileceği konusunda ülkeyi uyardı

Bilindiği üzere HIV bulaşmasında en etkili yöntem kondom kullanılması; Endonezya dünya standartlarında bu konuda en aşağılarda yer almakta. Kötü sonuçlara maruz kalanlar ise ne yazık ki en masum olan ve tek eşli olarak kocasıyla güvenli seks yaptığını zanneden ev hanımları, dolayısıyla çocuklar. Zira HIV virusu doğum sırasında anneden çocuğa geçiyor.

Endonezya Sağlık Bakanı Nafsiah Mboi’nin açıklamasına göre 8 milyon erkek, seks işcileri ile düzenli olarak seks yapmasına karşın yalnızca yüzde 3’ünün kondom kullandığı tesbit edilmiş. Bakan geçen yıl seks işcilerine önlem olarak ciddi sayıda kondom dağıttıklarını da belirtti.

Kondom haftası

Endonezya’da AIDS/ HIV’ın yayılmasına karşı en etkili yöntem olan kondom kullanılmasını teşvik etmek için 2007 yılından bu yana her yıl Dünya AIDS günü ile başlayan Aralık ayının ilk haftası “Kondom Haftası” olarak kutlanıyor. Organizasyonu gerçekleştiren, ülke çapında bu konuda etkili çalışmalar yapan Uluslarası AIDS/HIV ile Mücadele Kuruluşu.

Kuruluş bu haftayı kutlamasından ve bir şehirde Üniversitenin kapısında kondom dağıtmasından dolayı bu yıl dini çevrelerin ve muhafazakârların tepkisine/eleştirisine maruz kaldı. Dini çevrelere göre kondoma ücretsiz ve kolay ulaşım gereksiz bir şekilde sekse teşvik yaratabilir ve Endonezya’nın değerlerini yaralayabilir diye düşünülüyordu.

Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili kampanyanın Bakanlık tarafından finanse edilmediğini ve organizsayona bir katkıları bulunmadığını açıklayarak tartışmanın dışında kalmaya çalıştı.

Cumhurbaşkanı Yudhoyono kampanyaya destek mi köstek mi !

Başkan Susilo Bambang Yudhoyono Kondom Haftası ile ile görüşlerini yayınladığı tweetlerinde açıkladı:
İlk tweetinde. “kondom, AIDS/HIV’i önlemede etkili bir yöntemdir ancak doğu kültürümüz ve dini normlarımızdan ötürü tanıtımını yaparken dikkatli olmalıyız;” derken konuya ilişkin ikinci tweetinde “ HIV ile mücadelenin en etkili yolu geneleveleri kapatmak ve özgür sekse karşı kampanyalar başlatmaktır” şeklinde idi.

Başkan Yudhoyono, mesajlarındaki muamma nedeniyle bazı köşe yazarları tarafından ciddi olarak eleştirildi.
Jakarta Post yazarı Julia Suryakusuma köşesinde dini muhafazakârların ve Başkan Yudhoyono’nun ortak bir özellikleri olduğunu ve her iki tarafın da kondomu kafalarına geçirdiğini, böylece Endonezya’daki AIDS/ HIV ‘ın endişe verici şekilde yayılmasına ve gerçeklere karşı ilgisiz kalabildiklerini ifade etti. Yazar aynı zamanda tweetlerdeki mesajlar ciddiye alınırsa virusun daha hızlı yayılacağını da belirtti.Yazar bu konuda Endonezya’nın Tayland’ı örnek alması gerektiğini, seks turizmi ile ünlü olan Tayland’da bile AIDS/HIV vakalarının kondom kullanımının teşviki ve Hükümetin konuyla ilgili yürüttüğü etkili çalışmalar sonucunda yüzde 90 oranında düşürüldüğünü vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın konuya ilişkin yürüttüğü çalışmalar arasında isteyenlere ücretiz HIV testi yapmak da bulunmakta. Test gerek hastanelerde gerekse zaman zaman belirli noktalara konuşlandırılan mobil araçlarda gerçekleştirilmekte.

_______________

[email protected]

1557570cookie-checkDünya AIDS gününde Endonezya’dan kötü haber

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.