Dünya Kuş Gözlem Günü kutlanıyor

Doğa Derneği’nden yapılan açıklamada AB ülkelerinde geçen 10 yılda köyler ve kırsal alanlardaki kuşların sayısı yüzde 70 oranında azaldığını vurgulanarak, “Bu azalmanın en önemli nedeni kuşların yaşam alanlarının kaybolmasıdır. 2005’te ‘Dünya Kuş Gözlem Günü’ bu soruna dikkat çekebilmek için ‘Her köy bir kuş cennetidir’ mesajını taşıyor” denildi.


Dünya Kuşları Koruma Kurumu (BirdLife International) tarafından her yıl Ekim ayının ilk haftası düzenlenen Dünya Kuş Gözlem Günü’nün Avrupa Koordinatörlüğü bu sene Doğa Derneği’ne verildi. Avrupa’daki milyonlarca doğasever, Doğa Derneği’nin koordinasyonunda köylerde yaşayan kuşların korunması için çeşitli etkinlikler düzenleyecek. 34 ülkede gerçekleştirilecek etkinliklerle tarım faaliyetlerinin kuşlar üzerindeki etkisine dikkat çekilmeye çalışılacak. Etkinliklere 30 binden fazla katılımcı bekleniyor.


Dünya Kuş Gözlem Günü kapsamında bu yıl Türkiye’de de çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Kuş gözlem topluluklarının Bursa, Çorum, İstanbul, İzmir ve Samsun’da gerçekleştirecekleri etkinliklere ek olarak bu yıl Urfa Birecik’te ulusal bir etkinlik de düzenleniyor. Birecik Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen Dünya Kuş Gözlem Günü – Kelaynak Kampı’yla tarım alanlarında aşırı kimyasal ilaç kullanımı nedeniyle nesli dünya ölçeğinde yok olma noktasına gelen kelaynaklara bir kez daha dikkat çekecek.


Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Kuş Gözlem Ağı Sorumlusu Eray Çağlayan “Dünya Kuş Gözlem Günü kuşların sihirli ve büyülü dünyasını aralamak için bir fırsat. Avrupa’nın dört bir yanındaki ve Türkiye’deki etkinliklerde kuşlar hakkında verilecek bilgilerin insanların doğaya ve dünyaya bakışının değiştireceğine inanıyoruz. Doğa Derneği, 3 Ekim arifesinde düzenlenen kuş gözlem gününün Avrupa koordinasyonunu üstlenerek AB ile müzakerelerin başlama sürecine destek vermeyi amaçlıyor” dedi.


Dünya Kuş Gözlem Günü’nün Avrupa tanıtım posterine www.kustr.org ve etkinlikler listesine http://www.kustr.org/dkg/etkinlikler.php adresinden ulaşmak mümkün.



TÜRKİYE’DEKİ ETKİNLİKLER


Doğa Derneği’nin 1 – 2 Ekim 2005 Dünya Kuş Gözlem Günü’nde düzenlediği etkinliklerin listesi şöyle:


Bursa
1 Ekim Cumartesi günü
Saat 09.00 da Nilüfer Yerel Gündem binası önünden kalkacak otobüsler ile Karacabey-Boğazköy’e gidilecek. Alanda gözlem yapılarak köye ulaşılacak, köyde çocuklara çevre oyunları oynatılacak ve daha sonra “Ova Korusu Ayı Rehabilitasyon Sahası”na ziyaret yapılarak buradaki çalışmalar hakkında bilgi verilecek. Programın 16.00 da son bulması planlandı. Ancak biz kendi imkanlarımızla dönmeyi göze alarak, alandan daha geç ayrılabiliriz.


2 Ekim Pazar günü
Saat 09.00 da yine Yerel Gündem binası önünden hareket edilecek bu sefer rotamız Leylek Köyümüz olan Eskikaraağaç. Program içeriği aynı. Tarım alanlarında gözlem yaparak köye doğru ilerleme köyde yerel halk ile sohbetler ve yine çocuklar için çevre oyunları. Daha sonra saat 16.00 da otobüslere biniş ve şehre dönüş…


İletişim için: Ezgi Akdeşir (ULUKUŞ) E-posta: [email protected]
Nilüfer Yerel Gündem 21 Tel: 0224 452 32 00 – 01


Çorum
2 Ekim Pazar günü
Bu yilki gündeme uygun olarak Çorum’un Laçin ileçisne yakın bir çiftlikte gözlem yapılacak, etkinlige Belediye’nin duyurusu ile katılacak olan çiftçilere, yerel çevre gönüllülerine tarım alanlarında yaşayan çiftçi ve tarım dostu kuşların korunmasının öneminden bahsedecegiz.


İletişim için: Sönmez Yanardağ Tel: (532) 557 64 99, E-Posta: [email protected]


İstanbul
2 Ekim Pazar günü
Dünya Kuş Gözlem Günün’nü tıpkı geçen sene olduğu gibi Büyük Çamlıca Tepesi’nde kuş göçünü gözlemleyerek karşılayacağız. Onlarca asırdır devam eden ve adına göç denen bu doğa mucizesine tanık olmak ve bu özel günde kuşlara ait bilgilerimizi paylasıp her göçen kuşla heyecanlanmak için herkesi 2 Ekim Pazar sabah 09:00’dan itibaren Büyük Çamlıca Tepesi’nde bekliyor olacagız.


İletişim için: Cem Dalyan (İKGT) Tel: 0 544 324 13 87, E-posta: [email protected]


İzmir
1 Ekim Cumartesi günü
Gediz Deltası – İzmir Kuş Cenneti’ne kuş gözlem gezisi düzenlenecek. Cumartesi günü saat 08:30 Ege Üniversitesi Kampüsü içerisindeki havuzun önünden araç kalkacaktır.


İletişim için: Çağlar İnce (EKGT) Tel: 0536 573 82 81, E-posta: [email protected]


Şanlıurfa
Birecik Kelaynak Kampı Programı
 
İleitişim için: Eray Çağlayan (DD – Kuş Gözlem Ağı Sorumlusu), [email protected] – Tel: (312) 448 0 537 – (532) 609 49 68
Turan Çetin (DD – Kelaynak Proje Sorumlusu), [email protected] – Tel: (542) 263 68 54 – (505) 673 67 61

1024980cookie-checkDünya Kuş Gözlem Günü kutlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.